In 1989 gaf de inmiddels overleden Charles Janeway een presentatie die ons begrip van het immuunsysteem zou revolutioneren. Hij stelde voor dat we een aangeboren eerste lijnsverdediging moeten hebben.

We wisten al eeuwen over vaccinatie, hoe onze lichamen kunnen leren van vroegere infecties, maar hij dacht dat dat niet goed genoeg was. Ons lichaam moet op een of andere manier zijn geëvolueerd om vreemde indringers te herkennen, de eerste keer dat ze binnenvallen.

Hij stelde voor dat de manier waarop onze immuuncellen discrimineren tussen zelf en niet-zelf, onze eigen cellen versus invallende microben, kan voortvloeien uit patroonherkenningsreceptoren; We zijn gewoon geboren met de mogelijkheid om patronen van microbiële structuren te herkennen.

Bèta-glucan van schimmels stimuleren ons immuunsysteem

Bijvoorbeeld, er is een uniek onderdeel van schimmelcelwanden die ons immuunsysteem natuurlijk stimuleren, genaamd bèta-glucan. Onze eigen cellen produceren het niet, maar schimmel ziekteverwekkers, zoals candida, doen dat wel.

Candida is een soort gist die ernstige bloedinfecties kan veroorzaken; dus het is goed dat ons immuunsysteem het meteen herkent. Dus, ja, je kan je immuunsysteem stimuleren door het injecteren van candida in je aderen, maar dan kan je ook sterven.

Gelukkig voor ons zijn er ook niet-ziekte-veroorzakende gisten, zoals saccharomyces cerevisiae, of bakkersgist, en biergist, en voedingsgist, hebben ook dezelfde moleculaire handtekening, dat bèta-glucan.

Dus, de farmaceutische industrie is helemaal opgewonden over het kapitaliseren van deze krachtige immuunstimulerende respons voor het ontwikkelen van nieuwe anti-infectie-, anti-kanker- therapieën.

Ja, maar moet het in de ader worden ingespoten? Wat gebeurt er als je wat voedingsgist eet?

Ons spijsverteringskanaal is ons grootste contactpunt met de buitenwereld, meer oppervlakte wordt blootgesteld dan van onze longen en de huid bij elkaar. En dus zijn, niet verrassend, de meeste van onze immuuncellen geconcentreerd langs onze darmwand Maar, ze blijven daar niet gewoon. Zodra ze zijn getipt over wat er gaande is in de darm, kunnen ze andere delen van het lichaam gaan verdedigen.

Daarom kan je bijvoorbeeld een oraal cholera vaccin geven, en eindigen met cholera-bestrijdende immuuncellen in je speekselklieren, Antilichamen komen in je speeksel om je te beschermen tegen infectie.

Bèta-glucan uit voedingsgist tegen verkoudheid

Dus, wat als we wat voedingsgist sprenkelen over de popcorn van onze kinderen als een snack? Kan dat helpen bij de afweermechanismen in hun lichamen?

Volwassenen krijgen meestal maar een ​​paar verkoudheden per jaar, maar het gemiddelde schoolkind kan wel elke maand verkouden worden. En wat kunnen we er eigenlijk aan doen?

Moderne geneeskunde heeft weinig te bieden voor de gewone verkoudheid. Desalniettemin schrijven artsen regelmatig nog steeds antibiotica voor, wat meer kwaad kan doen dan goed. Het is duidelijk dat er behoefte is voor effectieve, veilige en goedkope behandelingen. En bèta-glucan kan misschien de juiste oplossing zijn.

Maar, je weet het niet zeker totdat je het hebt getest. Dus, onderzoekers deden een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek met de hoeveelheid bèta-glucan die men vindt in ongeveer een halve theelepel voedingsgist bij kinderen die last hebben van luchtweginfecties.

En na een maand vonden ze een significante toename van speeksel-lysozym-niveaus in vergelijking met de controlegroep.

Lysozym is een belangrijk beschermend immuuncomponent van onze ogen, neus en mond. Maar een grotere vervolgstudie meldde de tegenovergestelde bevindingen, een duidelijke daling in speeksel-lysozym-niveaus.

Hoewel de onderzoekers beweerden dat dit werd “vergezeld van uitgesproken verbeteringen in de algemene lichamelijke gezondheid” ontbraken er gegevens.

Echter, de enige reden waarom we ons druk maken om het lysozym-niveau, was dat we hopen dat ze zouden resulteren in minder infecties, maar dat was nooit direct onderzocht … tot nu dan.

De titel geeft het een soort van weg, maar in principe werd er een gerandomiseerd dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek uitgevoerd om te zien of een zeer klein beetje beta-glucan uit voedingsgist per dag het aantal episodes kon verminderen van de meest voorkomende kinderziekten.

Tijdens het 12-weken durende onderzoek, kregen 85% van de kinderen in de placebo groep één of meerdere episodes van een besmettelijke ziekte. Hier is het visueel.

85% werd ziek in de suikerpil-groep, Maar alleen het nemen van het equivalent van een achtste van een theelepel voedingsgist aan beta-glucanen, of zelfs maar het equivalent van een 16e theelepel, bleek de ziektecijfers met de helft te verminderen.

En diegenen uit de groep met gist die verkouden werden, leden slechts ongeveer 3 dagen, vergeleken met meer dan 9 dagen in de placebogroep.

De onderzoekers concluderen dat door kinderen deze gist-bèta-glucanen te geven, we de incidentie en ernst kunnen verminderen van besmettelijke ziekten tijdens het verkoudheids- en griepseizoen. En daarmee ook de ouders ten goede komen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!