Mij wordt vaak gevraagd in lezingen of magnetrons veilig zijn. Waarop ik antwoord: “Niet als je ze op je voet laat vallen.” Het blijkt echter dat magnetrons gevaarlijker zijn dan je zou denken. Hoe belanden mensen in het ziekenhuis na gebruik van de magnetron? Dat lees je in het artikel dat ik heb gemaakt: Zijn magnetrons veilig?. Maar overigens is het belangrijk wat je erin stopt – zoete aardappelen en broccoli, of vleesbroodjes en taartjes.

Vergelijkbaar, toen ik de veiligheid van hete sauzen verkende, gezien hun potentieel voor loodverontreiniging, had ik dezelfde reactie. Het maakt uit waar je het overheen doet.

Denkend aan giftige verontreinigende stoffen, kom ik het eerst bij de aquatische voedselketen.

Kwik in vis

We weten bijvoorbeeld dat als we mensen zelfs maar een portie geven van 2 ons van een vis hoog in kwik, zoals tonijn of zwaardvis, een keer per week – dat is ongeveer anderhalf blikje tonijn per week – dat dat binnen een paar maanden de kwikspiegels in het bloed kan verdubbelen.

Hoe zit het met lood?

Een dieetinterventie, met niet één maar vijf porties per week, verhoogde de bloedconcentraties aanzienlijk van giftige metalen, inclusief lood.

Lood in zeevruchten

Hoewel de achtergrondinname van lood storend hoog bleek te zijn, nam deze met ongeveer een kwart toe door de inname van zeevruchten. Maar vanuit een volksgezondheidperspectief, is het belangrijk om te erkennen dat de hoeveelheid zeevruchten die zij in die studie gebruikten veel groter was dan de inname van de meeste populaties.

Lood in wild

Lood kan ook stapelen in het lichaam van andere dieren, maar de helft van onze inname van lood komt waarschijnlijk uit plantaardige voedingsmiddelen. Dieren die met loodmunitie worden geschoten echter, kunnen weleens een speciaal geval zijn.

We weten dat lood giftig is en verboden voor de meeste huishoudelijke artikelen in ontwikkelde landen, met uitzondering van loodmunitie; waarschijnlijk de grootste, grotendeels ongereguleerde bron van lood die willens en wetens in het Amerikaanse milieu geschoten wordt.

Maar niet alleen in het milieu geloosd, maar ook in het vlees zelf.

Mensen verwerpen meestal het idee van het injecteren van giftige stoffen in eten, behalve wanneer het gaat om het jagen op wild.

Tachtig procent van het gemalen hertenvlees bleek lood te bevatten; geen verrassing gezien de honderden metaalfragmenten die uiteindelijk belanden in hertenkarkassen nadat ze zijn geschoten met standaard loodhoudende geweerkogels; een onmogelijk aantal fragmenten om handmatig eruit te halen, vooral omdat sommige van deze fragmenten microscopisch klein zijn.

Door röntgenfoto’s hebben onderzoekers aangetoond dat tijdens penetratie, zich uitbreidende loodkernkogels doorgaans honderden of duizenden fragmenten vrijgeven, of zelfs miljoenen. Tientallen miljoenen microscopisch kleine looddeeltjes per gram. Dus een portie kan een miljard deeltjes hebben, hoewel het nanodeeltjes zijn – extreem klein, ongeveer ter grootte van virussen.

Het enige goede lood echter is geen lood. Zelfs zeer lage niveaus van blootstelling aan lood kunnen resulteren in hersen- en zenuwschade, maar de meeste jagers zijn wellicht niet bewust van gezondheidsrisico’s in verband met consumptie van vlees van dieren gedood met loodmunitie.

Kinderen kunnen het risico lopen om IQ-punten te verliezen, wat hun toekomstperspectieven kan verminderen.

Een gebruikelijk antwoord van de jagers, hoewel, indien geconfronteerd met de risico’s van blootstelling aan lood kan zijn: “Kijk, ik ben al jaren aan het jagen en het gaat goed met mij.” Waarop deze arts reageert: “Ach, maar stel je eens voor hoe slim je zou kùnnen zijn.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!