Eerder werd onderzocht hoe aan het toevoegen van blauwe bessen aan onze maaltijden de nadelige effecten van hoog glycemisch voedsel daadwerkelijk kunnen afzwakken; maar hoeveel bessen?

Hoeveel fruit toevoegen aan suikerige ontbijtgranen?

Het doel van deze studie was om het minimumniveau te bepalen van bosbessenconsumptie waarvan een consument realistisch antioxidantvoordelen kan verwachten na het eten van bosbessen met suikerige ontbijtgranen.

Als we een kom cornflakes eten zonder bessen, worden binnen twee uur zoveel vrije radicalen aangemaakt, dat we een oxidatieve schuld oplopen. De antioxiderende kracht van onze bloedbaan daalt naar onder waar we begonnen voor het ontbijt als de antioxidanten in ons lichaam opgebruikt raken. En een kwart kopje bosbessen leek niet veel te helpen. Maar een half kopje bosbessen hielp wel (te zien aan de figuur, de positieve rechtse zwarte balk 2 uur na consumptie van granen is het resultaat van een hoge dosis blauwe bessen, dus is er 2 uur na consumptie nog steeds een positieve waarde wat betreft antioxiderende kracht).

 

Hoe zit het met fruit voor diabetici?

De meeste richtlijnen bevelen aan om een ​​dieet te eten met een hoge inname van vezelrijk voedsel inclusief fruit, omdat dat zo gezond is: antioxidanten, ontstekingsremmend, slagaderfunctie verbeteren en een verminderd kankerrisico.

Sommige gezondheidswerkers zijn echter bezorgd over het suikergehalte van fruit en raden daarom aan de inname van fruit te beperken. Maar laten we dat eens testen.

Diabetici werden gerandomiseerd in twee groepen; de ene moest minstens 2 stuks fruit per dag eten en de ander moest hooguit twee vruchten per dag te eten.

De fruitreductiegroep verminderde hun fruit en het had geen effect op de controle van hun diabetes of gewicht, dus de inname van fruit mag niet worden beperkt bij patiënten met type 2 diabetes.

Een opkomende literatuur heeft aangetoond dat lage doses fructose de bloedsuikerspiegel daadwerkelijk ten goede kan komen. Dus een stuk fruit eten bij elke maaltijd zou naar verwachting de bloedsuikerspiegel verlagen en niet verhogen.

De drempelwaarde voor giftigheid van fructose is waarschijnlijk zo’n 50 gram. Het probleem is dat dit de huidige gemiddelde fructoseconsumptie voor volwassenen is dankzij industriële suikerinname, zoals tafelsuiker en fructose-glucosestroop. Dus de niveaus van de helft van alle volwassenen zijn waarschijnlijk boven de drempelwaarde voor fructose-toxiciteit en adolescenten zitten momenteel gemiddeld op 75.

Maar is dat de limiet voor toegevoegde suikers of voor alle fructose?

Als we niet meer dan 50 willen en er zit zeg maar 10 in een stuk fruit, mogen we dan niet meer dan 5 fruit per dag eten?

Hoeveel fruit mogen we maximaal eten?

Citaat uit de Harvard Gezondheidsbrief: “De voedingsproblemen van fructose en suiker komen wanneer ze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Fruit is aan de andere kant in bijna elke hoeveelheid nuttig.” Wat bedoelen ze met bijna? Kunnen we 10 stukken fruit per dag eten? Wat denk je van twintig stukken fruit per dag? Het is reeds getest.

Zeventien mensen moesten twintig porties fruit per dag eten. Ondanks het buitengewoon hoge fructosegehalte van hun dieet, vermoedelijk ongeveer 200 gram per dag – 8 blikjes frisdrank -, meldden de onderzoekers geen bijwerkingen (en mogelijk voordeel) voor lichaamsgewicht, bloeddruk, en insuline- en lipideniveaus, vet in het bloed, na 3 tot 6 maanden.

Meer recent zetten Jenkins en collega’s mensen op 20 porties fruit per dag voor een paar weken en vinden geen nadelige effecten op gewicht of bloeddruk of triglyceriden en een verbazingwekkende daling van 38 punten in LDL-cholesterol.

Er was echter een neveneffect. Gezien de 44 porties groente die ze hadden naast al dat fruit, hebben ze blijkbaar de grootste stoelgang geregistreerd ooit gedocumenteerd in een dieetinterventie.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!