Invloed van bewerkte voedingsmiddelen treedt snel op

Standaard Westerse Maaltijden bevatten veel bewerkte troep, vlees en zuivel. Dit leidt tot sterke verhogingen van suiker en vet in het bloed. Hierdoor worden vrije radicalen gegenereerd en de veroorzaakte oxidatieve stress triggert een biochemische cascade waarbij eiwitten worden beschadigd in ons lichaam. Dit veroorzaakt ontsteking, verlamt het functioneren van onze slagaders, verdikt ons bloed, en veroorzaakt een vecht-of-vlucht zenuwreactie. Dit alles gebeurt slechts binnen een paar uren na het eten van een maaltijd.

Ben je bezorgd over ontstekingen in je lichaam?

Slechts één slecht ontbijt kan leiden tot een verdubbeling van C-reactief proteïne niveaus al vóórdat het lunchtijd is. Herhaal dat 3 keer per dag, en je kans op hart-en vaatziekten wordt groot.

Je bent je misschien niet eens bewust bent van hoe slecht het is gesteld, omdat je arts het bloedsuiker en vetgehalte in een nuchtere staat meet. Meestal neemt de arts het bloed af voordat je hebt gegeten. Maar wat er na een maaltijd gebeurt kan een betere voorspeller zijn van hartaanvallen en beroertes, wat logisch is, want dit is de staat waarin we het merendeel van ons leven doorbrengen: een gevoede staat.

En, niet alleen bij diabetici.

Als je niet-diabetische vrouwen met hart-en vaatziekten maar met een normale bloedsuikerspiegel volgt, hoe hoog hun bloedsuiker stijgt na het drinken van wat suikerwater lijkt te bepalen hoe snel de bloedvaten zich blijven verstoppen. Misschien wel doordat hoe hoger de bloedsuiker stijgt, hoe meer vrije radicalen worden geproduceerd.

Dus, wat zijn de voedingsstrategieën om de situatie te verbeteren?

Gelukkig geven aanpassingen in voeding verregaande en direct gunstige verbeteringen. Wat voor verbeteringen? Specifiek, een dieet met veel anti-oxidanten, anti-inflammatoire volwaardige plantaardige voeding. Minimaal bewerkte, vezelrijke, plantaardige voeding, zoals groenten en fruit, volle granen, bonen en noten. Dit dieet zal de toename van de na-de-maaltijd stijgingen van suiker, vet en ontsteking aanzienlijk beperken.

Wat als je wit brood wilt eten?

In minder dan een uur zou je een grote piek in de bloedsuikerspiegel krijgen. Maar, als je het smeert met amandelboter, wat zou er dan gebeuren? Het toevoegen van ongeveer een derde van een kopje amandelen aan dezelfde hoeveelheid wit brood beperkt de bloedsuikerspiegel stijging aanzienlijk.

Noten toevoegen aan een maaltijd

Maar wacht, zou het niet zo zijn dat alle koolhydraatarme voeding helpt? Waarom zou je amandelboter toevoegen als je een boterhamworst sandwich kan maken? Nou, ten eerste, plantaardige voedingsmiddelen hebben de anti-oxidanten om alle overtollige vrije radicalen uit te roeien.

Dus, noten kunnen niet alleen de stijgingen in bloedsuikerspiegel beperken, maar ook de oxidatieve schade— evenals insuline pieken.

Noten toevoegen aan een maaltijd kalmeert de bloedsuikerspiegel, maar kalmeert ook insuline gehaltes. Nu denk je zeker, “Nou, duh, minder suiker betekent minder insuline”, maar dat is niet wat er gebeurt met koolhydraatarme dierlijke voeding.

Kip toevoegen aan een maaltijd

Als je wat kip toevoegt aan witte rijst– gestoomde kipfilet zonder vel– krijg je een grotere insulinepiek dan bij alleen de witte rijst. Dus, het toevoegen van koolhydraatarme plantaardige voeding maakt het beter, maar het toevoegen van koolhydraatarme dierlijke voeding maakt het nóg erger.

Hetzelfde geldt met het toevoegen van kipfilet aan gestampte aardappelen— een hogere insulinepiek met de toegevoegde dierlijke eiwitten. Hetzelfde met dierlijke vetten. Voeg wat boter toe aan een ​​maaltijd en er ontstaat een dramatisch hogere insuline stijging. Als je boter en kaas toevoegt aan wit brood, witte aardappelen, witte spaghetti of witte rijst, kun je soms zelfs de insuline verdubbelen.

En dat terwijl, als je een halve avocado toevoegt aan een maaltijd, in plaats van een verslechtering, de insuline respons juist verbetert, zoals ook het geval is met de belangrijkste hele plantaardige bron van vet: noten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!