Het ontstaan van het vitaminenconcept

Het concept van vitaminen werd voor het eerst beschreven door niemand minder dan Dr. Funk in zijn baanbrekende publicatie in 1912: het concept dat er complexe samenstellingen waren die ons lichaam niet zonder hulp kon aanmaken en dus moest dit uit onze voeding verkregen worden.

Halverwege de 20e eeuw waren alle soorten vitaminen ontdekt en geïsoleerd, maar het was pas in de jaren ’60 dat we ons realiseerden dat bepaalde vetten ook van essentieel belang zijn. In 1929 werd de noodzaak van vet definitief bevestigd in de voeding van de rat, maar toen één van de onderzoekers zelf een 99% vetvrij dieet uitprobeerde voor zes maanden, voelde hij zich ironisch genoeg beter.

Zijn hoge bloeddruk verdween, hij voelde zich energieker, zijn migraine verdween. Dit éénpersoons experiment versterkte de twijfel van de medische beroepsgroep dat essentiële vetzuren ook maar enige relevantie heeft voor menselijke voeding, totdat TPN werd ontwikkeld in de jaren ’60: Totale Parenterale Voeding, wat betekent dat iemand uitsluitend via een infuus gevoed wordt, in eerste instantie werd dit ontwikkeld voor baby’s geboren met slecht functionerende darmen.

Tekorten aan essentiële vetzuren

Maar de eerste bereidingen waren vetvrij, want we dachten dat mensen geen vet nodig hadden, en dus werden er in rap tempo hevige essentiële vetzuren tekortkomingen geïnduceerd. Uiteindelijk werd de medische gemeenschap ervan overtuigd dat sommige vetten inderdaad essentieel zijn. Ze begonnen met het gebruik van saffloerolie, maar terwijl ze ontdekten dat in een jong meisje die dit kreeg toegediend na een abdominale schotwond, we niet alleen vet nodig hebben, maar specifieke vetten zoals omega-3 vetzuren werd ze overgezet op sojaolie, waarna ze herstelde.

Het feit dat het zo lang duurde en onder zulke extreme omstandigheden plaatsvond om de essentiële aard van omega-3 te demonstreren illustreert hoe moeilijk het is om omega-3 tekort te ontwikkelen.

Optimale hoeveelheid omega-3 vetzuren

Natuurlijk is de hoeveelheid die nodig is om een ​​tekort te voorkomen niet noodzakelijkerwijs de optimale hoeveelheid voor een goede gezondheid. Een lepel sinaasappelsap aan vitamine C zou genoeg zijn om scheurbuik (de ziekte van het tekort aan vitamine C) te voorkomen maar niemand is van mening dat dit voldoende vitamine C is voor een optimale gezondheid.

Hoe zou een optimale omega-3 status eruit zien?

Nou, twijfel is ontstaan ​​over de rol in de gezondheid van het hart. Deze lijkt te berusten op een foutief uitgangspunt, en dus heeft het innemen van extra omega-3 vetzuren voor ons hart misschien geen zin. Maar hoe zit het met de hersenen van onze baby’s? Extra DHA kan zwangere of borstvoeding gevende viseters wellicht niet helpen, maar degenen die de verontreinigingen in vis willen voorkomen kunnen supplementen van schadelijk-vrije algenolie innemen om het beste van beide werelden te krijgen voor hun baby’s.

Maar hoe zit het met volwassenen? Geen duidelijk psychisch of neurologisch voordeel van DHA supplementen voor de mensen, maar hoe zit het met degenen die geen vis eten?

Wat als je geen vis eet?

Neem het beroemde Alpha Omega Onderzoek: duizenden mensen gerandomiseerd om voor meer dan drie jaar ofwel lange keten omega-3 vetzuren uit vis te verkrijgen, of korte keten omega-3 vetzuren uit planten, of een placebo, en ze vonden geen significante voordelen voor elke vorm van omega-3 supplementen op wereldwijde cognitieve achteruitgang.

Maar de meesten aten vis, waardoor ze voorgevormd DHA in hun dieet hadden, en dus kunnen algemene bevolkingsonderzoeken als deze, die geen voordeel ondervinden, ons niet volledig informeren over de rol van DHA in de gezondheid van de hersenen, niet meer dan dat we de helft van deze mensen sinaasappelen geven, waarbij geen verschil in scheurbuik ratio’s ondervonden wordt— nul in beide groepen—en concluderen dat vitamine C geen rol speelt in scheurbuik.

DHA supplementen

In 2013 werd voor het eerst ondervonden dat DHA supplementen geheugen en reactietijd onder jonge volwassenen die zelden vis aten bleek te verbeteren. Gerandomiseerde gecontroleerde studies uit het verleden konden zulke voordelen niet vinden onder 18- tot 45-jarigen, maar ze duurden allen hooguit slechts een paar maanden, terwijl de studie uit 2013 zes maanden duurde.

Dus als alle studies ofwel geen effect óf een positief effect aantoonden, zou men het misschien eens proberen, maar in één van die kortere studies, lieten DHA supplementen niet alleen geen voordeel zien, het bleek het nog erger te maken. Degenen die de DHA geconsumeerd hadden, hadden na 50 dagen een verminderd geheugen dan degenen die de placebo gebruikten.

Dus van de zes gerandomiseerde gecontroleerde studies, toonden er vier niets aan, één toonde een voordeel, één toonde schade, dus als het gewoon over het stimuleren van de hersenfunctie op de korte termijn ging zou ik het zekere voor het onzekere nemen en mijn geld elders uitgeven.

Maar hoe zit het met het behoud van de hersenfunctie op de lange termijn? Ik zal deze kwestie in een volgend artikel bespreken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!