Zoete aardappelen kunnen worden beschouwd als superfood, één van de gezondste groenten op aarde, en op een dag misschien zelfs buiten aarde aangezien NASA het heeft gekozen voor ruimtemissies. Eén van de gezondste – en goedkoopste!

Deze studie richtte zich op het vinden van groenten met meeste voedingsstoffen per dollar. Als je kijkt naar een grafiek van betaalbaarheid versus voedingsstoffen, kun je zien dat de gezondste voeding, zoals donkergroene bladgroenten, ook één van de goedkoopste is, en de hoogste voedingsstofrijke-score per dollar werden behaald door zoete aardappelen. Ze zitten niet alleen vol met voedingsstoffen, maar hebben mogelijk ook speciale kankerbestrijdende eigenschappen.

In 1931 werd een uniek eiwit ontdekt in zoete aardappelen, later hernoemd. 80% van de eiwitten in zoete aardappel is een type genaamd “protease inhibitor”, met een potentieel kankerwerend effect.

Het werd oorspronkelijk getest op leukemie cellen en lijkt de groei van leukemie cellen te onderdrukken in een petrischaal, maar hoe komt een zoete aardappel eiwit in onze bloedbaan terecht? Zodra de meeste eiwitten in onze maag terecht komen worden ze verteerd. Dus probeerden ze zoete aardappeleiwit als middel tegen tongkanker.

Zoete aardappel deeltjes komen zeker in contact met onze mond. Tongkanker wordt vaak behandeld met chemo, echter de meeste chemo-medicijnen tegen tongkanker hebben ernstige negatieve bijwerkingen, dus het is van groot belang om andere therapieën te vinden. Zoete aardappel eiwitten reduceerde de overleving van de kanker binnen een paar dagen.

Dit resulteerde in het voorstel dat zoete aardappel nuttig kan zijn voor kankerbestrijding bij tongkanker. Opmerkelijk genoeg overleven deze eiwitten niet alleen de vertering, maar kunnen ook intact in het bloed worden opgenomen. Dit bleek bij ten minste twee van de negen vrouwen met gevorderde baarmoederhalskanker. Dus werd het recentelijk ook onderzocht in darmkankercellen, één van de meest voorkomende en dodelijke kankers.

Normaal wordt de darm operatief verwijderd, maar dat werkt alleen bij een vroege diagnose, omdat er vaak kleine uitzaaiingen zijn buiten de dikke darm die vervolgens kunnen leiden tot kanker en overlijden als gevolg. En dus zijn ze op zoek gegaan naar middelen tegen uitzaaiingen.

Zoete aardappel-eiwit remt niet alleen de groei van darmkankercellen, maar vermindert ook de migratie en invasie (d.w.z. uitzaaiingen).

Alhoewel er een verband is gelegd tussen zoete aardappelconsumptie en een verlaagde kans op galblaaskanker, is dit nooit rechtstreeks op de proef gesteld, maar wat kan het nadeel zijn?

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!