Tot nu toe hebben we geleerd dat olie trekken misschien niet effectiever is dan spoelen met water ter voorkoming van tandplak en tandvleesontsteking, maakt je tanden niet wit en kan zelfs tanderosie erger maken.

Hoe zit het met olie trekken als een behandeling voor tandgevoeligheid?

Ongeveer een kwart van de mensen heeft gevoelige tanden en ervaart pijnlijke sensaties bij het drinken van ijswater. Dus onderzoekers hebben mensen opgedeeld in drie groepen: olie trekken tegenover een desensitiserende tandpasta, tegenover placebo (gewoon spoelen met zoutwater), en toen bliezen ze koude lucht over hun tanden. De placebo deed niet veel: de voor en na gevoeligheidscijfers waren hetzelfde voor 9 van de 10 in de placebo groep, maar de desensitiserende tandpasta leek de meeste patiënten te helpen en ook het olie trekken.

OK. Dus er zit wat voordeel aan olie trekken. Als u gevoelige tanden hebt, waarom probeert u het dan niet? Tenzij er natuurlijk een nadeel bestaat, of er bepaalde risico’s verbonden zijn aan het trekken van olie. Meestal zijn mensen alleen maar bezorgd dat hun gootsteenafvoer verstopt raakt of zoiets.

Gevaar van olie trekken

De reden waarom er bij jongere kinderen tegen wordt gewaarschuwd, is de angst voor aspiratie, dat je er per ongeluk in kan stikken, en dat er wat olie in de verkeerde buis naar je longen kan gaan. En dit kan eventueel op elke leeftijd gebeuren.

Maar is dat maar een theoretische bezorgdheid?

Nee, er zijn gevallen van lipoïde longontsteking toegeschreven aan het trekken van olie, dat is wanneer er een olieachtige stof vastzit in je longen. Eerst beschreven in 1925, toen het gebruikelijk was stoffen zoals menthol bevattende Vaseline te gebruiken in de neusgaten van kinderen, tot ze stierven aan longontsteking. En bij autopsie waren delen van hun longen verstopt met olieachtige vloeistof. Blij dat we geen methyl bevattende Vaseline meer gebruiken — maar we doen dat wel: dat is wat Vicks VapoRub is.

En als je het in je neusgat stopt, kun je er een deel van je long mee opvullen. Daarom moet je nooit Vaseline in je neus stoppen voordat je naar bed gaat; het wordt vloeibaar bij lichaamstemperatuur en kruipt in je longen als je slaapt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Maar het is niet alleen maar Vaseline- alles wat olieachtig is of vet kan het doen. U kunt uw kind longontsteking geven met een intranasale boter applicatie, blijkbaar een huismiddeltje voor een verstopte neus, waarmee je een verstopte long op kunt lopen.

Hetzelfde met olijfolie. Of deze arme vrouw die dacht dat het een goed idee was babyolie in haar neus te doen, omdat haar neusgaten droog waren. Geen goed idee. Minder voorkomende oorzaken zijn onder meer te veel inademen verdampte kaarswas, omdat je het grootste deel van je tijd in een heiligdom doorbrengt, omringd door brandende kaarsen. Lipoid longontsteking heeft niet voor niets de bijnaam vuur eter long omdat artiesten hiermee het risico lopen tijdens hun nummer in die tiki-fakkelolie te stikken.

Een gelukkig erg ongebruikelijke oorzaak is zelfinjectie met olie. Waarom zou iemand dat doen? Om de grootte van hun geslachtsdelen te vergroten, natuurlijk, totdat ze per ongeluk een ader raken en olie in hun bloedbaan spuiten. Maar het volgende baart mij meer zorgen.

Gevallen zoals deze arme vrouw: vier keer in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking binnen 6 maanden. Tijdens haar vierde opname, vroegen haar artsen “uitgebreid over elke mogelijke oorzaak van haar terugkerende longontsteking en ze onthulde dat ze was begonnen met olie trekken 2 weken voor haar eerste opname. ” En toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, deed ze het nog meer om te “ontgiften” van alle drugs die ze haar hadden gegeven, hetgeen weer tot nog drie ziekenhuisopnamen leidde. Ze vertelden haar dat ze moest stoppen met olie trekken en toen kreeg ze geen longontsteking meer. Dat is één van de redenen waarom de American Dental Association deze praktijk afraadt.

In feite, kun je je nog het tanden bleken experiment herinneren? Er is een reden waarom ze getrokken tanden gebruikten en niet de mensen het zelf lieten proberen. Zij dachten niet dat het ethisch zou zijn een menselijke proef uit te voeren met olie trekken “met de wetenschap dat er een kans was van het veroorzaken van lipoïde longontsteking bij de vrijwilligers.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!