Het enige potentiële nadeel van het eten van te veel zoete aardappelen is dat wanneer je te veel eet, je een gele neus kunt krijgen. Het heet carotenemie. Het is een veelvoorkomende, onschuldige situatie vanwege verhoogde niveaus van bèta-caroteen in het bloed, wat een eeuw geleden voor het eerst opgemerkt werd toen wortels werden geïntro- duceerd in babyvoeding.

Het wordt meestal behandeld door ouders gerust te stellen dat het onschadelijk is, maar als je niet wilt dat de neus van je kind geel is, kun je hun inname van bètacaroteen verminderen en binnen een paar maanden zal het verdwenen zijn.

Variëteiten

Maar kleur is belangrijk bij het uitzoeken van variëteiten in de supermarkt, de intensiteit van de gele of oranje kleur van de zoete aardappel is direct gecorreleerd aan de voedingswaarde, dus hoe intenser, hoe beter. Maar als je een hoge intensiteit wilt, zoete aardappelen variëren niet alleen van wit tot geel en oranje, maar ook van roze tot heel diep paars. De natuurlijke pigmenten kunnen allemaal hun eigen specifieke antikankereffecten hebben.

Wat is de beste manier om zoete aardappelen te bereiden?

Koken is de beste manier om antioxidanten in zoete aardappelen te behouden, vergeleken met roosteren en stomen. Als je het bakken vergelijkt met koken op microscopisch niveau, dan helpt koken met het uitdunnen van de celwanden en het zetmeel te verstijven wat de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen kan verhogen, terwijl tegelijkertijd de glycemische index van gekookte zoete aardappelen ongeveer de helft bleek te zijn vergeleken met bakken of roosteren, dus gekookt veroorzaakt een lagere piek van de bloedsuikerspiegel.

Zorg ervoor dat je ze niet schilt.

De schil van een zoete aardappel heeft bijna tien keer zoveel antioxiderende kracht als de rest, een antioxidant dat vergelijkbaar is met die van bosbessen, hoewel het slecht tegen bakken kan, waarbij meer dan tweederde wordt weggevaagd, terwijl het in de magnetron verwarmen of koken relatief veel beter is.

Hetzelfde met de rest van de zoete aardappel. Bakken kan een daling van vitamine A-niveaus van 80% veroorzaken, tweemaal zoveel als koken, dus vanuit een voedingsoogpunt kan koken in plaats van bakken worden aanbevolen voor het bereiden van een zoete aardappel.

Koken is misschien het beste, maar zoete aardappelen zijn zo ongelooflijk gezond dat de beste manier om ze te bereiden, is die manier waarop je de meeste ervan gaat opeten, met uitzondering van frituren, wat kan leiden tot de vorming van acrylamide, een potentieel carcinogeen voor mensen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!