Er is ondubbelzinnig bewijs dat het regelmatig roken van marihuana niet ongevaarlijk is en ademhalingsproblemen veroorzaakt en luchtwegontstekingen. Als je biopsieën neemt van de luchtwegen van degenen die crack, cannabis, of tabak roken, in vergelijking met niet-rokers, dan is er aanzienlijk meer schade in de longen van crackrokers, marihuanarokers, en tabakrokers.

Joint versus sigaret

En, de mate van schade lijkt vergelijkbaar, vooral als je de marihuanarokers en tabaksrokers vergelijkt, wat opmerkelijk is, omdat de tabakrokers ongeveer een pakje per dag rookten, terwijl de marihuanarokers slechts ongeveer 20 joints per week rookten, in plaats van 25 sigaretten per dag, en diegenen die crack rookten gebruikten ongeveer een gram of twee per week.. Dus, om vergelijkbare percentages van letsel te zien tussen marihuanarokers en sigarettenrokers suggereert dat een joint heel veel slechter is dan een sigaret.

En inderdaad, we weten al 30 jaar dat het roken van 3 of 4 joints equivalent is met het roken van een pakje sigaretten, in termen van bronchitis symptomen en acute longschade. Hoe is dat mogelijk? Nou ja, misschien is het wel hoe ze worden gerookt. Wietrokers inhaleren dieper, en houden dan de rook binnen, tot vier keer langer, resulterend in meer teer- afzetting in de longen.

En bij joints zit de wiet minder dicht op elkaar, en ze zijn ongefilterd, resulterend in zowel hetere rook en ook meer rook. Dus, ook al blijft het gelden dat rook is rook, deze andere methode van roken kan verklaren hoe een paar joints per dag net zoveel ontsteking lijken te veroorzaken als een heel pakje sigaretten per dag.

Het visuele bewijs

Het visuele bewijs van luchtwegletsel was soms zeer opvallend. Dit is hoe je luchtwegen er uit zouden moeten zien (foto onder: bovenste deel), de buizen in je longen. Dit is een long; dit is een long na tabaksgebruik (foto onder: middelste deel). Zie je hoe je luchtwegen allemaal ontstoken raken? En dit is een long na wietgebruik (foto onder: onderste deel). Je krijgt dezelfde soort ontsteking, en wat merkwaardig is, dit is slechts na 5 joints per dag, vergeleken met 26 sigaretten per dag bij de tabakrokers.

Als je de luchtwegklachten vergelijkt geassocieerd met marihuana versus tabak, vergeleken met niet-rokers, dan hebben zowel marihuana-rokers als tabakrokers een verhoogde kans op chronische hoest en overmatige sputumproductie, acute oplevingen van bronchitis en piepende ademhaling.

Effecten op lange termijn

Wanneer je stopt met roken, dan zullen deze luchtwegklachten uiteindelijk verdwijnen. Gebeurt hetzelfde met marihuana? Wat zijn de effecten van het stoppen met cannabis op luchtwegklachten? Ongeveer 30 tot 40% van de regelmatige cannabis gebruikers lijden aan hoest, overtollig sputum, piepende ademhaling, en kortademigheid.

Duizend jonge volwassenen werden gedurende 18 jaar gevolgd en bij degenen die bleven roken, verslechterden hun luchtwegklachten of bleven hetzelfde. Maar degenen die stopten neigden ertoe om beter te worden (zie foto onder).

Als ze niet stoppen, wat zijn dan de gevolgen op de lange termijn? Hoe zit het met COPD (Chronische Obstructieve Longziekten), zoals emfyseem?

Zelfs wanneer je een enkele joint rookt compromitteert dat de longfunctie evenveel als maximaal 5 sigaretten, en die ene joint is 15 keer minder dan het gemiddelde en dus, je zou minder longschade oplopen op de lange termijn, toch? Dat is inderdaad wat ze vonden.

Zelfs langdurige wietrokers lijken niet te lijden aan blijvende longschade. Volg mensen gedurende 20 jaar, en af en toe een joint lijkt geen waarneembaar effect te hebben op longfunctie op de lange termijn, hoewel misschien er een versnelde achteruitgang in longfunctie onder diegenen die elke dag joints roken gedurende tientallen jaren, en dus werd “moderatie van marihuana” gesuggereerd.

Conclusie

Met andere woorden, een waarschuwing tegen regelmatig en zwaar marihuana gebruik is een goed idee, maar zelfs regelmatig, zwaar gebruik van marihuana is niets vergeleken met de ernstige longgevolgen van tabak. Alle giftige aspecten van marihuana verbleken in vergelijking met de grootste gelegaliseerde moordenaar in de wereld van vandaag de dag. Feit is, het grootste risico voor onze longen is, dat marihuana kan aanzetten tot het roken van sigaretten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!