Het “American Egg Board” is een promotie en marketinggroep benoemd door de Amerikaanse regering wiens missie het is om “de vraag naar eieren en eiproducten te verhogen” “namens de Amerikaanse eierproducenten.”

Wanneer een individueel eierbedrijf een advertentiecampagne wil voeren kunnen ze zeggen wat ze willen, maar als een eierbedrijf wil meedelen in de 10 miljoen dollar die het “American Egg Board” opzij heeft gezet voor reclame, en omdat het bestuur wordt gecontroleerd door de federale overheid mogen bedrijven die deze fondsen gebruiken, niet liegen. Wat een concept! Dat leidt tot vrij onthullende uitwisselingen tussen eiercorporaties die dat geld willen gebruiken en de USDA over wat eierbedrijven wel en niet over eieren kunnen zeggen.

Dankzij de Freedom of Information Act heb ik een aantal van die e-mails in handen gekregen. Een groot deel van de vellen papier die bijna geen informatie hadden. Onze belastingcenten worden nuttig gebruikt. Maar kijk hier eens naar. Dit is een eierbedrijf dat een brochure probeert uit te brengen over gezond snacken voor kinderen. Maar vanwege bestaande wetten tegen valse en misleidende reclame herinnert het hoofd van het pluimvee programma van de USDA hen eraan dat je niet kunt zeggen dat eieren of eiproducten gezond of voedzaam zijn.

De woorden ‘voedzaam’ en ‘gezond’ hebben bepaalde connotaties (je weet dat voedsel goed voor je is), maar omdat eieren een bepaalde hoeveelheid cholesterol hebben (plus al het verzadigde vet) kunnen de woorden ‘gezond’ en ‘voedzaam’ problematisch zijn wanneer het om eieren gaat. En het is de USDA die dit zegt! Het USDA suggereert heel nuttig echter, dat je zou kunnen zeggen dat eieren voedingsstoffen bevatten. Wacht eens even. Waarom kun je zeggen dat eieren voedingsrijk maar niet voedzaam zijn? Omdat er geen wettelijke definitie van nutriëntendichtheid bestaat. Je kunt zeggen dat spekkies en Coca-Cola rijk aan voedingsstoffen zijn, maar legaal gezien kun je niet zeggen dat iets voedzaam is tenzij het eigenlijk … voedzaam is!

De eierindustrie wilde bijvoorbeeld deze advertentie publiceren waar ze eieren een ‘kracht- centrale van voeding’ noemden wat zou helpen bij het afvallen. De USDA moest de industrie eraan herinneren dat je eieren niet als dieet- voeding kunt neerzetten vanwege het vet- en cholesterolgehalte. In feite hebben ze bijna twee keer zoveel calorieën als alles wat als caloriearm beschouwd kan worden. “Krachtcentrale van voeding” kan ook niet worden gebruikt.

OK, zei de industrie, en gingen over naar plan B, en kwamen met de advertentie over “Uitzonderlijke Voeding”. En weer nee, want gezien de hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol kun je eieren legaal niet voedzaam noemen. Dus de advertentie eindigde met “wees zeer voldaan” en in plaats van gewichts- verlies zeiden ze “kan honger verminderen.”

USDA feliciteerde hen met hun slimheid. Ja, een voedsel dat, wanneer het wordt gegeten, de honger kan verminderen- wat een geweldig idee! Je kunt eieren zelfs geen voedsel noemen dat relatief weinig calorieën bevat. Je kan niet zeggen dat eieren weinig verzadigde vetten bevatten – dat is niet waar. Je kan niet zeggen dat ze relatief weinig vet bevatten. Je kan ze zelfs geen rijke bron van eiwitten noemen, omdat ze dat niet zijn. Het is illegaal om te adverteren dat eieren voedingsbommetjes zijn – kan dat niet waarheidsgetrouw zeggen, of een hoge voedingswaarde hebben. Je kunt niet zeggen dat eieren “voedzaam” zijn. Kan voedzaam niet zeggen; kan niet zeggen dat eieren voedzaam zijn. (Soms moet je alles een paar keer herhalen). Eieren hebben zoveel cholesterol dat je niet eens kunt zeggen dat ze voedingsstoffen bijdragen. Kan niet zeggen dat eieren gezond zijn, kan zeker niet zeggen dat ze gezond zijn- heb je gezien hoeveel cholesterol er in die dingen zit? Je kunt ‘gezond’ niet zeggen. Je kunt niet zeggen dat eieren gezonde dingen bevatten. Omdat je niet kunt zeggen dat eieren een gezonde start van de dag zijn, stelt de USDA een ‘bevredigende start’ voor. Je kunt eieren geen ‘gezond ingrediënt’ noemen, maar je kunt eieren een herkenbaar ingrediënt noemen. Je kunt niet echt zeggen dat eieren goed voor je zijn. Je kunt niet zeggen dat ze goed voor je zijn. Volgens de wet moet de eierindustrie “woorden zoals gezond of voedzaam vermijden.”

Om een ​​voedingsmiddel onder de FDA-regels van “gezond” te laten vallen, moet het weinig verzadigde vetten hebben – eieren falen die test – en minder dan 90 mg cholesterol per portie – zelfs een half ei voldoet niet aan deze criteria.

Om dezelfde reden kun je ijsjes niet promoten voor gezonde botten, je kunt niet zeggen dat eieren gezond zijn omdat ze de limiet voor cholesterol overschrijden. Eierbedrijven mogen zelfs geen dingen zeggen zoals “Eieren zijn een belangrijk onderdeel van een goed uitgebalanceerd, gezond dieet”, op een eierdoos omdat het als misleidend zou kunnen worden beschouwd volgens de Nationale Directeur voor Eieren van de USDA omdat eieren aanzienlijke hoeveelheden vet en cholesterol bevatten, en daarom bijdragen aan doodsoorzaak nummer 1 in de Verenigde Staten, hart-en vaatziekten.

De industrie kan het zich niet veroorloven om de waarheid over eieren te vertellen, of over de kippen die ze leggen. De industrie propt 5 tot 10 vogels in kooien, met een omvang van een archiefkast, gedurende hun hele leven, maar bij het leveren van beeldmateriaal aan de media instrueert het American Egg Board om “niet meerdere vogels in kooien te tonen -” “dat ziet er te druk uit” “en opent de deur voor kritiek van activisten.”

Met andere woorden, laat de waarheid niet zien. Niet alleen is de industrie verboden om te zeggen dat eieren gezond zijn, ze kunnen eieren niet eens als veilig beschouwen, “alle verwijzingen naar veiligheid moeten worden verwijderd.” omdat meer dan honderd- duizend Amerikanen elk jaar met salmonella vergiftigd worden.

De ‘Egg Board’ antwoord deze door eieren verspreide epidemie met “Salmonella is een van nature voorkomende bacterie.” De eierindustrie vond niet dat dat noodzakelijkerwijs de kernboodschap zou moeten zijn, uit angst dat “het contra-productief zou kunnen zijn” “door te suggereren dat salmonella in eieren niet kan worden vermeden” “afgezien van het compleet vermijden van eieren.”

Dat is de reden waarom de American Egg Board alleen maar over gekookte eieren kan vertellen. Geen zachtgekookte eieren, en andere varianten, vanwege salmonella. Het eigen onderzoek van het American Egg Board heeft aangetoond dat het niet volledig koken van de dooier als onveilig moet worden beschouwd.

En ook vanwege aviaire influenza, en niet alleen salmonella. Vanwege vogelgriepvirussen moeten de eieren goed worden gekookt. De marketing VP van het Egg Board klaagde over de USDA door te zeggen dat ze echt niet willen dicteren om dooiers goed te koken. Hoe zit het met een artikel in de Washington Post, wat zei dat zachte dooiers veilig kunnen zijn voor iedereen behalve voor zwangere vrouwen, zuigelingen, ouderen, of mensen met een chronische ziekte? Blijkt dat dit incorrect was ze kunnen voor niemand als veilig worden beschouwd.

In plaats van veilig kun je eieren vers noemen, suggereert de marketing- dienst van USDA. Maar je kunt eieren niet veilig noemen, je kunt niet zeggen dat eieren veilig zijn om te eten, kunt niet zeggen dat ze veilig zijn, je kunt het woord ‘veiligheid’ zelfs niet eens gebruiken, kan niet zeggen dat ze gezond zijn. Ook alle “verwijzingen naar gezond- heid moeten worden verwijderd”.

Wacht even … eieren kunnen niet eens gezond genoemd worden? Eieren kunnen zelfs niet echt veilig worden genoemd? Wie zegt dit…? Het Amerikaanse ministerie van landbouw zegt dit.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!