Tussen 1990 en 2010 zijn de belangrijkste oorzaken van dood en invaliditeit niet veranderd. Hart- en vaatziekten waren de belangrijkste doodsoorzaak en zijn vandaag de dag nog steeds de belangrijkste oorzaak.

Sommige dingen werden beter, zoals HIV / AIDS, maar anderen werden erger, zoals chronische nieraandoeningen, een verdubbeling van de tienduizenden doden en de honderdduizenden wiens nieren volledig falen, die niertransplantaties of levenslange dialyse vereisen.

En ongeveer één op de acht heeft nu een chronische nierziekte, of ze het nou weten of niet. En de meeste mensen met chronische nierziekte hebben er geen weet van. Ongeveer driekwart van de miljoenen mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat hun nieren beginnen te falen, wat vooral zorgelijk is aangezien vroege identificatie een mogelijkheid biedt om de progressie te vertragen en het verloop van de ziekte te veranderen.

Dus wat kunnen we eraan doen?

Het westerse dieet is een belangrijke risicofactor voor verminderde nierfunctie en chronische nierziekte, ook bekend als het vlees-en-zoet dieet, wat een vermindering van de bloedstroom naar de nieren en ontstekingen veroorzaakt, en daaropvolgend het lekken van eiwitten in de urine, en een snelle afname van de nierfunctie. Suiker en glucose-fructosestroop worden geassocieerd met verhoogde bloeddruk en urinezuur niveaus, en beiden kunnen de nier beschadigen.

En verzadigd vet, transvet en cholesterol in dierlijk vet en junkfood heeft ook een negatieve invloed op de nierfunctie. De consumptie van dierlijk vet kan de structuur van de nier zelfs veranderen. En dierlijke eiwit kan de hoeveelheid zuur in de nieren verhogen, de ammoniakproductie verhogen, en de gevoelige niercellen beschadigen.

Beperken van dierlijke eiwitten

Dat is waarom het beperken van eiwitinname wordt aanbevolen voor preventie van de achteruitgang van de nierfunctie, hoewel het in het bijzonder dierlijke eiwitten zijn, en niet eiwitten in het algemeen. Dus de bron van het eiwit, plant versus dier, kan belangrijker zijn dan de hoeveelheid als het gaat om nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Dierlijke eiwitinname heeft een diepgaand effect op de normale nierfunctie, iets wat hyperfiltratie heet, een verhoging van de werkdruk van de nier. Dit kan helpen verklaren waarom onze nieren zo vaak falen. Onbeperkte inname van eiwitrijk voedsel, nu algemeen beschouwd als “normaal” kan verantwoordelijk zijn voor dramatische verschillen in nierfunctie tussen moderne mensen en hun verre voorgangers die hier en daar jaagden en speurden naar vlees.

Aanhoudende grote hoeveelheden eiwitten vergeleken met af en toe heeft tot gevolg dat we continue een beroep moeten doen op onze nierreserves, wat een soort van niet aflatende stress op onze nieren veroorzaakt wat zelfs gezonde mensen kan predisponeren tot progressieve nierschade en verslechtering van de nierfunctie. Het is alsof het toerental van onze motor steeds in het rood zit.

Aan de andere kant, een gelijke hoeveelheid plantaardig eiwit lijkt niet dezelfde effecten te hebben. Vlees eten, bijvoorbeeld verhoogt de werkdruk op de nieren binnen enkele uren na consumptie (zwarte bolletjes), maar blijkbaar is het verwerken van plantaardig eiwit een makkie (witte bolletjes).

Dit werd gedaan met rundvlees, maar je kunt dit met elk dierlijk eiwit doen. Eet een maaltijd met tonijn en je ziet een verhoogde druk op de nieren binnen enkele uren (zwarte bolletjes), voor zowel niet-diabetici met normale nieren en diabetici met normale nieren. Als je in plaats van een sandwich met tonijnsalade een tofusalade eet met dezelfde hoeveelheid eiwit, geen effect (witte bolletjes).

En hetzelfde gebeurt met eieren en zuivelproteïne, zowel bij mensen met normale en zieke nieren.

Kortetermijnstudies hebben aangetoond dat het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten zoals soja geassocieerd is met minder hyperfiltratie en eiwitlekkage, wat de achteruitgang van de nierfunctie vertraagt. Het langetermijneffect was echter niet voldoende bestudeerd totdat deze studie in 2014 werd gepubliceerd.

Een 6 maanden lange dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie, van soja versus zuivelproteïne en de consumptie van onbewerkte soja had de neiging om de nierfunctie niet te veranderen, in vergelijking met melk, bij personen met een verminderde nierfunctie.

Vergelijkbare resultaten werden gerapporteerd bij diabetici. Zelfs het geven van geïsoleerde soja- eiwitten leek dingen beter te maken, vergeleken met zuivelproteïnen, wat alles erger maakte.

Zodra de nieren zijn verslechterd tot een niveau waar eiwitten in de urine terecht komen, kan een plantaardig dieet helpen om dit aan en uit te zetten, net als een lichtknop.

Hier is eiwitlekkage tijdens een standaard zoutarm dieet, overgestapt naar een veganistisch dieet met supplementen, zoutarm, veganistisch, zoutarm, veganistisch.

Wat is hier aan de hand?

Waarom veroorzaken dierlijke eiwitten die overbelasting, maar plantaardige eiwitten niet? Het lijkt een ontstekingsreactie te zijn, veroorzaakt door het dierlijke eiwit. We weten dit omdat toediening van een krachtig ontstekingsremmend medicijn de hyperfiltratie elimineert, de eiwitlekkage wordt veroorzaakt door vleesconsumptie. Dit is de typische reactie van stress van de nieren na een vleesmaaltijd, maar dit is met het ontstekingsremmende medicijn aan boord, wat de rol bevestigt van ontstekingen en de invloed van dierlijke eiwitten op onze nieren.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!