Driekwart van de volwassenen in Amerika drinkt koffie, ongeveer de helft daarvan elke dag. Dat komt neer op een miljoen ton koffie per jaar. Gemiddeld drinken Nederlanders ongeveer 2,5 keer zoveel koffie dan Amerikanen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Bevolkingsonderzoeken hebben aangetoond dat koffiedrinkers vaak lager risico hebben op Parkinson, minder prostaatkanker (met name de vrouwen), minder leverkanker, minder diabetes, minder levercirrose en depressie bij vrouwen, en een algemene verlaging van de sterfte, in de zin dat koffiedrinkers langer leven dan niet-koffiedrinkers, met de sterfte op zijn laagst bij ongeveer vier kopjes per dag.

Maar dit zijn allemaal maar associaties. Je kunt hier niet zeggen of het oorzaak en gevolg is totdat je het getest hebt.

Invloed van koffie op chronische hepatitis

Koffie lijkt bijvoorbeeld echt de lever te beschermen. Neem mensen met chronische hepatitis en laat ze koffie drinken, of niet, voor een maand, en wissel dan terug. En de koffie leek echt te helpen.

Invloed van koffie op Parkinson

Geef willekeurige patiënten met Parkinson om de hoeveelheid cafeïne van twee kopjes koffie te krijgen en ze verbeteren aanzienlijk op bewegingssymptomen binnen drie weken.

Invloed van koffie op sporters

Hardlopers die gerandomiseerd om koffie dronken, verbeterden hun mijl met ongeveer zes seconden. Gewichtheffers die gerandomiseerd koffie dronken, konden meer gewicht squatten, ongeveer 600 pond meer aan herhalingen.

En niet alleen sportieve prestaties. Cafeïne in de hoeveelheid van een kop koffie kan IELT aanzienlijk verbeteren, wat staat voor “intravaginale ejaculatie-latentietijd” (vroegtijdige zaadlozing) van twee minuten tot maar liefst vijf.

Geen causaal verband voor depressie, Alzheimer, obesitas en prostaatkanker

Helaas is het zo dat de mensen die toevallig genetisch hebben meegekregen een hogere behoefte hebben om koffie te drinken niet beschermd lijken te worden tegen diabetes of depressie, of Alzheimer, of obesitas of metabool syndroom.

Het lijkt alsof de beschermende associaties het gevolg kunnen zijn van extra factoren, bijvoorbeeld dat degenen die koffie drinken gewoon toevallig meer sporten.

En hetzelfde geldt voor prostaatkanker: geen duidelijk causaal verband, en zelfs de winst op de sterfte leek te verdwijnen. Zelfs als een onderzoek zou aantonen dat het drinken van koffie je leven verlengt, door ontstekingen te remmen of door het verbeteren van je longfunctie, of je insulinegevoeligheid, dan zou dat alsnog een gemiddelde zijn.

Inter-individuele variabiliteit

Er is “inter-individuele variabiliteit” na consumptie van belangrijke plantaardige voedingsstoffen, wat inhoudt dat elk mens anders kan reageren. Bijvoorbeeld, hoe gestoord is dit: bij enkele zeldzame gevallen, lijkt fors gebruik van cafeïne blijkbaar slaperigheid te veroorzaken. Dat is een extreem voorbeeld. Meestal is het alleen zo dat sommige mensen meer baat hebben van de gezondheidseffecten van verschillende voedingsmiddelen dan anderen.

Bijvoorbeeld vanwege verschillen in darmbacteriën, kan slechts een minderheid van westerlingen extra voordeel halen uit soja. Het meest voorkomende verschil in cafeïne-effecten is dat, waar de meeste mensen cafeïne snel afbreken, bepaalde genvarianten in leverontgiftingsenzymen bij sommige mensen een tragere spijsvertering tot gevolg heeft.

Zou dat een verschil kunnen maken?

Wel, de gewoonte om minstens drie kopjes koffie per dag te drinken is geassocieerd met ongecontroleerde bloeddruk bij oudere personen gediagnosticeerd met hoge bloeddruk, wat suggereert dat het matigen van het gebruik van koffie voor sommige mensen een goed idee kan zijn. Maar zelfs als het oorzaak-gevolg zou zijn, dan gaat het nog steeds over gemiddelden.

Wat zou er gebeuren als je mensen opsplitst naar hoe snel ze cafeïne verteren?

Snel versus traag metabolisme

Vergeleken met niet-koffiedrinkers hebben zij die zwakkere cafeïne-metabolisme-genen een verhoogd risico om hoge bloeddruk te krijgen met een tot drie kopjes per dag, en vooral bij vier of meer.

OK, maar kijk hier eens naar. Voor de snelle verteerders was er niet alleen geen overmatig risico bij één tot drie kopjes, maar werden flinke koffiedrinkers beschermd, wat betekent dat hoe meer koffie ze dronken, hoe lager hun risico werd.

Hoe verklaren we dat?

Koffie is een complexe mix van een groot aantal verschillende onderdelen. Er zijn beschermende polyfenol- antioxidanten die gunstig zijn. Koffiebonen zijn tenslotte bonen- nou, eigenlijk zijn het zaden, maar zaden zijn ook echt gezond.

Aan de andere kant is er de cafeïne, die de adrenalinespiegel in het bloed kan laten pieken, maar alleen als je een langzame verteerder bent. Snelle verteerders kunnen cafeïne zo snel verwijderen dat er geen toename van adrenaline is, zelfs bij vier of meer kopjes per dag. En dan heb je gewoon de gunstige polyfenolen die eigenlijk juist je bloeddruk verlagen, vandaar het algemene voordeel.

Jekyll en Hyde-aspect aan koffie

Er lijkt dus een Jekyll en Hyde-aspect aan koffie te zitten waarvan de algehele werking op het cardiovasculaire systeem gereguleerd lijkt te worden door dat gen voor het enzym dat cafeïne verteert.

De belangrijke vraag is echter of het vrouwen grotere borsten geeft? Wat?!

Jonge vrouwen die veel koffie drinken en snelle verteerders van cafeïne zijn hebben ongeveer een halve honkbal meer borstvolume, wat een slechte zaak kan zijn omdat borstvolume geassocieerd is met het risico op borstkanker.

Risico op hartaanvallen

Maar nee, de belangrijke vraag is: hoe zit het met het risico op hartaanvallen?

In langzame verteerders leek de dagelijkse koffieconsumptie de kans op een hartaanval te verdubbelen, of zelfs te verviervoudigen met vier kopjes per dag, terwijl de dagelijkse koffieconsumptie bij de snelle verteerders van cafeïne juist beschermde, waardoor de kans op een hartaanval ruim gehalveerd werd, of tenminste als je niet vier of meer kopjes per dag neemt.

De beschermende effecten waargenomen bij snelle verteerders suggereren dat de efficiënte afbraak van cafeïne mogelijk de beschermende effecten van andere fytochemicaliën in koffie heeft blootgelegd.

We denken dat het wederom de adrenaline is, omdat als je een langzame verteerder van adrenaline bent, een hoog koffie-verbruik je ook risico’s oplevert.

Dus, is koffie vriend of vijand?

Deze studies suggereren de mogelijkheid dat de langzame verteerders van cafeïne die cafeïnehoudende koffie consumeren, een verhoogd risico kunnen hebben op hart- en vaatziekten, terwijl de snelle verteerders van cafeïne tegen dit risico kunnen worden beschermd; door de aanwezige antioxidanten en andere heilzame stoffen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!