Dadels zijn één van de gezondste zoetstoffen. We gebruiken ze in het “Hoe Overleef Je” kookboek. Je kunt ze mengen met water om dadelstroop te maken of je kunt dadelsuiker gebruiken, wat een onbewerkt voedsel is – gedroogde dadels vermalen tot poeder en zitten als zodanig boordevol voedingstoffen en hebben net zoveel antioxiderende kracht als blackstrap melasse stroop, maar zonder de sterke smaak.

OK, dus dadels zijn gezond in vergelijking met andere zoetstoffen, maar dat zegt niet zo veel.

Hebben dadels speciale medische eigenschappen?

Je ziet studies zoals deze in de medische literatuur, die de therapeutische effecten van dadels loven in de preventie van ziekten.

Ontstekingsremmend, antioxidant, anti-tumoractiviteit, compleet met grafieken als deze van de vermeende farmacologische activiteiten van dadels in ziektebestrijding.

Maar wat ze niet zeggen is dat sommige van deze beweringen gebaseerd zijn op studies zoals deze, waarbij ze dadels aan ratten voeren.

Dat klinkt leuk, maar dan veroorzaken ze testischemie, door hun linker testikel 720 graden met de klok mee te draaien, dus twee volledige rotaties, om de bloedtoevoer volledig te stoppen.

Dus, hielpen de dadels? Wie interesseert het wat of de dadels hielpen – we hebben het hier over rattentestikels. Het is hetzelfde als het onderzoek van de effecten van pecannoten op testikels. Welke relevantie heeft dat?

Hoewel ironisch misschien wel de vreemdste bewering hier is, dat dadels helpen bij bevallingen, wordt feitelijk ondersteund door gerandomiseerde en dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studies. Dus laten we hier een open geest voor houden.

Hoe zit het met de beweerde anti-kanker effecten?

Onderzoekers hebben de effecten van dadels op onze goede darmflora bestudeerd en de proliferatie van darmkankercellen.

Onze darm herbergt ongeveer 10.000 miljard micro-organismen en “wordt beschouwd als het meest metabolisch actieve gedeelte van het menselijk lichaam.” Er gebeuren daar allerlei gekke dingen. En we kunnen onze goede darmflora belonen door ze prebiotica te geven, zoals voedingsvezels en polyfenolen, een klasse van antioxidante fytonutriënten. En dadels hebben een hoog niveau van beide.

Dus laten we enkele dadels mengen met wat darmflora aangeleverd door vrijwilligers. Heb je ooit van groene smoothies gehoord? … dit lijkt meer op een bruine smoothie.

En wat gebeurde er? Zowel de hele dadel als alleen de dadel polyfenolen waren in staat om de groei van nuttige bacteriën significant te verhogen, en vervolgens hebben ze ook het vermogen van verschillende mengsels beoordeeld om de groei van darmkankercellen in een petrischaal te remmen.

Dadels blokkeren de groei van darmkankercellen

Zelfs een fractie een polyfenolen verminderde de groei van kankercellen met meer dan de helft, en een hele dadel blokkeerde de groei van kankercellen bijna volledig.

“Deze studies suggereren dat het gebruik van dadels de gezondheid van de dikke darm kan verbeteren door de gunstige bacteriegroei te vergroten en de proliferatie van darmkankercellen te remmen”.

Het zou leuk geweest zijn als ze de effecten daadwerkelijk hadden bestudeerd van dadels in een echte darm, maar er was nog nooit zo’n studie geweest … tot nu dan. De effecten van dadels op darmflora- groei en de gezondheid van de dikke darm: een gerandomiseerde, gecontroleerde, cross-over, menselijke interventionele studie.

Vrijwilligers werden willekeurig ingedeeld in een controlegroep of een groep die zeven dadels per dag at gedurende drie weken, en … er waren aanzienlijke stijgingen in de stoelgang frequentie, niet verrassend gezien het eten van die extra vezels, maar ook een significante vermindering van ammoniak concentratie in ontlasting na het nuttigen van dadels.

Vermindering van genotoxiciteit

Bovendien verminderde de inname van dadels de genotoxiciteit in menselijk “fecaal water” aanzienlijk. Wat is dat in vredesnaam? Dat is zoiets als menselijke ontlastingsthee. Een water-extract van uitwerpselen van mensen die zeven dadels per dag eten veroorzaakt aanzienlijk minder genotoxiciteit, wat betekent dat het aanzienlijk minder DNA beschadigt, wat goed is, want dit is wat dagelijks de binnenkant van onze dikke darm bedekt.

Tientallen verschillende dadelvariëteiten zijn getest tegen verschillende kankercellen in vitro. Niet alleen darmkanker en maagkanker, waarmee de dadels mogelijk direct mee in contact komen, maar ook prostaatkanker- cellen, long- en borstkankercellen, maar natuurlijk moeten we eerst laten zien dat de actieve componenten ook daadwerkelijk worden opgenomen in de bloedbaan en in die organen terecht komen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!