Engeland heeft sterftecijfers bijgehouden sinds 1665, toen jawel, een persoon van de trap viel en stierf, maar in diezelfde week, stierven bijna 4.000 mensen aan de pest. De pest van vandaag-de-dag is hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één bij mannen en vrouwen, maar dat was niet altijd zo.

Als je die oude statistieken onderzoekt, dan zie je dat tegen het midden van de vorige eeuw, hartziekte al meer dan 5 tot 10% van de bevolking doodde, maar het was een bijna onbekend fenomeen aan het begin van de 20e eeuw.

Kijkend naar de geschiedenis van coronaire hartziekten wat alleen al in de jaren 20 en 30 10 keer erger werd bij mannen, en hetzelfde bij vrouwen.

Wat was er aan de hand? Het wordt duidelijker wanneer je mensen opsplitst naar sociaal-economische klasse. (Je kunt zien dat dit een studie was die geschreven is omstreeks 1950 omdat het is opgedeeld in mannen en … echtgenotes.) Het waren de rijkste mensen die tot drie keer zoveel hartaandoeningen hadden als de armsten.

Misschien had het iets te doen met hun rijke dieet … Je weet het niet, totdat je … het op de proef hebt gesteld, en daarmee de natuurlijke remedie ontdekt van hart- en vaatziekten, wat tientallen jaren geleden ontdekt werd door Pritikin, een plantaardig dieet- en leefstijlprogramma, gevolgd door Dr. Dean Ornish, gevolgd door Esselstyn in de Cleveland Clinic, maar hoeveel herkennen de naam Hans Diehl?

Dr. Diehl was de eerste onderzoeksdirecteur in het Pritikin Center in 1976. Hij werd geïnspireerd door de verbluffende resultaten die verkregen werden in het Pritikin Center, verbluffende resultaten zoals die van een zekere grootmoeder Greger, maar hij begreep de beperkingen van programma’s waar patienten in een kliniek wonen, met name de kosten en de “kunstmatige” leefomgeving wat het goede eetgedrag moeilijker maakte wanneer patiënten naar huis terugkeerden.

Dus, Diehl ontwikkelde het “CHIP-programma” als een betaalbare 30-daagse leefstijlinterventie wat thuis gevolgd kan worden. Tien jaar geleden moedigde Esselstyn Hans aan om de resultaten te publiceren in het American Journal of Cardiology. En hier is het dan. Verminderd risico op hart- en vaatziekten door een thuis te volgen leefstijlinterventie, beroemd beginnend met dit citaat van de pionier van coronaire bypass-operaties, wat hij slechts als een palliatieve behandeling beschrijft. De enige manier waarop we deze epidemie zullen stoppen is door middel van preventie.

We weten dat dramatische cholesterolverlaging atherosclerose kan vertragen, kan stoppen, of zelfs kan omkeren, maar het werkt alleen als je het ook doet. Programma’s waarbij je in een kliniek verblijft werken omdat je het dieet van mensen kunt controleren, maar ze zijn duur, en mensen kunnen eenmaal terug thuis een ongezonde omgeving aantreffen.

Dus, misschien moeten ze in plaats van naar jou toe te komen, je naar mensen in de gemeenschap gaat? Het originele programma bestond uit 16 avondsessies gedurende 4 weken, waar het belangrijkste doel was om deelnemers aan te moedigen om het “optimale dieet” te adopteren. Ze moedigden mensen ook aan om een half uur per dag te gaan lopen. Maar, belangrijker nog, centreer hun dieet rond plantaardig voedsel.

Dat was het optimale, gebaseerd op onbewerkt plantaardig voedsel, maar het programma is niet dogmatisch, en moedigde mensen alleen maar aan om meer en meer gezond, plantaardig voedsel te consumeren in hun dieet. Ze boden geen maaltijden aan, maar wel advies en aanmoedigingen, en … vier weken later was het gemiddelde gewichtsverlies ongeveer 3 kilo, en bloeddrukken daalden met ongeveer 6 punten, en hun LDL, het slechte cholesterol, daalde met 16 tot 32 punten, en nuchtere bloedsuiker waarden daalden ook.

Vaak waren deelnemers in staat om het gebruik van antidiabetica, cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende medicijnen te verminderen of te stoppen, wat hun bevindingen nog meer buitengewoon maakt. Betere waarden met minder medicijnen.

Programma’s waarbij je in een kliniek verblijft, zoals Pritikin en McDougall, zijn geweldig omdat je de klinische voordelen kunt optimaliseren, maar ze kunnen duizenden dollars kosten – en mensen kunnen tijdens het programma niet gaan werken, terwijl CHIP goedkoop is, en ze wonen thuis; dus het is niet alsof iemand hen een perfect dieet gevoerd heeft gedurende een paar weken in een spa waarna ze terug gingen naar hun keukenkastjes gevuld met koekjes.

CHIP is een thuis/programma, dat mensen leert hoe te eten en gezond te blijven in hun eigen thuisomgeving. Nou, dat is tenminste de theorie. Deze opmerkelijke resultaten werden bereikt na slechts 4 weken met het programma. De ware test zal zijn in welke mate mensen zich gaan houden aan hun nieuwe levensstijl om deze verbeteringen in hun gezondheid te ondersteunen na weken, maanden of zelfs meer dan een jaar later, Daar gaan we het over hebben in het volgende artikel.nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!