Afvalpillen – Bijwerkingen en prijzen

Qsymia

Eén van de mogelijkheden voor pillen voor gewichtsverlies betreft een middel met de belachelijke naam Qsymia, een combinatie van fentermine en topiramaat; het middel kan tot epileptische aanvallen leiden als je er te snel mee stopt. In Europa werd het vanwege de veiligheid meermaals expliciet afgewezen, maar in de VS blijft het te koop—althans op het moment van schrijven.

Bron: Woloshin S, Schwartz LM. The new weight-loss drugs, lorcaserin and phentermine-topiramate: slim pickings?. JAMA Intern Med. 2014;174(4):615-9.

Belviq zit in hetzelfde schuitje, in Amerika toegestaan maar niet in Europa vanwege zorgen dat het mogelijk kanker veroorzaakt, psychiatrische aandoeningen en hartklepproblemen. Het wordt in de VS verkocht voor zo’n $200 per maand.

Saxenda

Als je dat al duur vindt: hier is Saxenda, waarvoor dagelijks injecties nodig zijn, te koop voor een prikje voor ‘slechts’ $1281 voor een voorraadje van 30 dagen. Er zit een zwartomrande waarschuwing bij, de hoogste categorie die de FDA afgeeft, vanwege mogelijk levensbedreigend gevaar voor het risico op schildklierkanker. Betaalde consultants en medewerkers van de fabrikant beweren dat het grotere aantal borsttumoren bij gebruikers van het middel zou liggen aan “betere vaststelling”, oftewel borstkanker is makkelijker te vinden gewoon door de werkzaamheid van het middel.

Bron: Pi-Sunyer X, Astrup A, Fujioka K, et al. A Randomized, Controlled Trial of 3.0 mg of Liraglutide in Weight Management. N Engl J Med. 2015;373(1):11-22.

Contrave

Contrave is een andere mogelijkheid, als je de zwartomrande waarschuwing negeert over een mogelijke toename van suïcidale gedachten.

Bron: CONTRAVE (naltrexone HCl and bupropion HCl) Extended Release Tablets [package insert]. Reference ID: 3625476. Orexigen Therapeutics, Inc; 2014.

Alli

En dan is er nog Alli. Een middel dat leidt tot malabsorptie van vet en daardoor bijwerkingen veroorzaakt als flatulentie met verlies van ontlasting. Een fijne alliantie voor anale lekkage. Door het middel moet de patiënt kennelijk luiers gaan dragen en overal weten waar de toiletten in de buurt zijn, om te zorgen dat dringende lekkage van vettige ontlasting beperkt blijft.

Bron: Shepherd RW. No evidence for benefit of medication for obesity. Can Fam Physician. 2017;63(4):276.

Bijwerkingen niet vermeld

Uit een Wob-verzoek bleek dat, alhoewel door de farmaceut gesponsorde studies stelden dat alle bijwerkingen genoteerd waren, ze in één proef voor het gemak kennelijk 1318 bijwerkingen niet konden vastleggen. “Maar wat geeft een beetje darmlekkage nou, vergeleken met de ellende van obees zijn?” Zoals met alles in het leven, het gaat om een afweging van risico’s en baten.

Bron: Schroll JB, Penninga EI, Gøtzsche PC. Assessment of Adverse Events in Protocols, Clinical Study Reports, and Published Papers of Trials of Orlistat: A Document Analysis. PLoS Med. 2016;13(8):e1002101.

Effectiviteit

Maar in een analyse van meer dan honderd klinische proeven met middelen tegen obesitas die tot wel 47 weken duurden, was het gewichtsverlies met de medicijnen nooit meer dan negen pond. Dat is veel geld en veel risico voor slechts een paar pondjes minder.

Bron: Haddock CK, Poston WS, Dill PL, Foreyt JP, Ericsson M. Pharmacotherapy for obesity: a quantitative analysis of four decades of published randomized clinical trials. Int J Obes Relat Metab Disord. 2002;26(2):262-73.

Als je de onderliggende oorzaak niet behandelt, namelijk een dikmakend dieet, dan komt het gewicht vaak weer terug zodra mensen stoppen met die medicijnen, wat betekent dat je ze de rest van je leven zou moeten slikken.

Bron: Rodríguez JE, Campbell KM. Past, Present, and Future of Pharmacologic Therapy in Obesity. Prim Care. 2016;43(1):61-7, viii.

Onderschatte bijwerkingen

En mensen stoppen er daadwerkelijk mee. Uit apotheek-gegevens van een miljoen mensen bleek dat de meeste gebruikers van Alli ermee stopten na de eerste aankoop. De meeste gebruikers van Meridia haalden de drie maanden zelfs niet. Gewichtsverlies-middelen innemen is zo onaangenaam dat 98% ermee stopt binnen een jaar.

Bron: Hemo B, Endevelt R, Porath A, Stampfer MJ, Shai I. Adherence to weight loss medications; post-marketing study from HMO pharmacy data of one million individuals. Diabetes Res Clin Pract. 2011;94(2):269-75.

Uit onderzoek blijkt dat veel artsen de hoeveelheid gewichtsverlies overschatten die deze middelen bewerkstelligen, of dat ze gewoon geen idee hadden. Een reden kan zijn dat sommige klinische praktijkrichtsnoeren veel moeite doen om het voorschrijven van medicijnen tegen zwaarlijvigheid aan te moedigen. Bevelen ze écht aan om een derde van de Amerikanen aan de medicijnen te krijgen, meer dan 100 miljoen mensen? Het zal je niet verbazen dat de belangrijkste auteurs van deze richtsnoeren een “significant financieel belang of een leidende positie” hadden in zes afzonderlijke farmaceutische bedrijven, die zich allemaal toevallig bezighielden met medicijnen tegen obesitas.

Bron: Apovian CM, Aronne LJ, Bessesen DH, et al. Pharmacological management of obesity: an endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2015;100(2):342-62.

Onafhankelijke exportpanels daarentegen, zoals de Canadese Task Force voor preventieve gezondheidszorg, zijn uitdrukkelijk tegen gewichtsverlies-middelen, omdat die bewezen niet veilig en werkzaam zijn.

Bron: Brauer P, Gorber SC, Shaw E, et al. Recommendations for prevention of weight gain and use of behavioural and pharmacologic interventions to manage overweight and obesity in adults in primary care. CMAJ. 2015;187(3):184-195.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!