Depressie is een slopende geestesziekte met een ernstige vermindering van de levenskwaliteit. De medicijnen werken niet bijzonder goed, en hebben een heleboel bijwerkingen, dus de zoektocht naar alternatieve antidepressiva met de juiste werkzaamheid en veiligheid is noodzakelijk. Er is een groene alg genaamd chlorella dat al eeuwenlang gebruikt wordt als voedingssupplement en alternatief geneesmiddel in Azië. Dus waarom stellen we het niet eens op de proef?

Chlorella en depressie

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie van chlorella bij patiënten met ernstige depressie. Mensen werden willekeurig toegewezen aan standaardtherapie, of standaardtherapie plus 1800 mg chlorella, wat ongeveer driekwart van een theelepel per dag is. En er waren significante verbeteringen in fysieke en cognitieve symptomen van depressie en angst. Wauw!

Bron: Panahi Y, Badeli R, Karami GR, Badeli Z, Sahebkar A. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. Complement Ther Med. 2015;23(4):598-602.

OK, maar welk woord ontbreekt hier? We lezen een “gerandomiseerde gecontroleerde studie van chlorella.” Wat we liever willen is een gerandomiseerde studie met een placebo-groep. Hier vergeleken ze chlorella met niets. De helft kreeg een speciale behandeling en de andere helft kreeg niets: het perfecte scenario voor het placebo-effect, vooral wanneer de gemeten uitkomsten meestal alleen maar zijn over hoe ze zich subjectief voelen.

Je zou kunnen zeggen, kijk, zoveel chlorella zou maar ongeveer 10 cent per dag kosten, het is gezond voor jou, en depressie is zo’n ernstige ziekte, waarom zou je het niet gewoon proberen? OK, maar ik zou nog steeds willen weten of het echt werkt of niet.

Chlorella en leverontsteking

Dit andere onderzoek naar chlorella leed aan een soortgelijk probleem, maar had tenminste een objectieve kwantificeerbare uitkomst, een significante afname van leverontsteking. Maar deze studie had helemaal geen controlegroep. Dus misschien waren ze uit zichzelf ook wel beter geworden.

Bron: Azocar J, Diaz A. Efficacy and safety of Chlorella supplementation in adults with chronic hepatitis C virus infection. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1085-90.

Maar er is nog nooit een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie van chlorella voor leverziekte geweest, tot nu. Onderstaande studie behandelt niet zomaar een leverziekte, maar specifiek niet-alcoholische leververvetting, die, dankzij de obesitas-pandemie, nu 1 op de 4 mensen op aarde raakt. Laten we kijken of 1200 mg chlorella per dag kan helpen. Dat is ongeveer een halve theelepel, ongeveer slechts een cent per dag. Er waren significante dalingen in leverontsteking, misschien omdat ze aanzienlijk meer gewicht verloren, ongeveer een halve kilo per week gedurende de 8 weken, wat de aanzienlijke verbetering in nuchtere bloedsuikers zou verklaren. Ze concluderen dat chlorella aanzienlijke gewichtsverlagende effecten heeft met zinvolle verbeteringen van de leverfunctie.

Bron: Ebrahimi-mameghani M, Sadeghi Z, Abbasalizad farhangi M, Vaghef-mehrabany E, Aliashrafi S. Glucose homeostasis, insulin resistance and inflammatory biomarkers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Beneficial effects of supplementation with microalgae Chlorella vulgaris: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clin Nutr. 2017;36(4):1001-1006.

Chlorella en cholesterol

Wat dacht je van een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie van chlorella voor cholesterol? In vergelijking met de controlegroep, vertoonde de chlorella-groep opvallende veranderingen in het totale cholesterol. Wauw, hoeveel dan? … Slechts 1,6% … Wat?! En merk op dat ze “totale cholesterol” zeiden. Als je kijkt in onderstaande grafiek naar wat er echt toe doet, LDL-cholesterol: geen effect.

Bron: Ryu NH, Lim Y, Park JE, et al. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2014;13:57.

Gelukkig is dat niet wat andere studies vonden. Een meta-analyse van 19 gerandomiseerde gecontroleerde studies van chlorella voor cholesterol, waarbij honderden proefpersonen betrokken waren, ontdekte dat bij degenen die chlorella innamen het LDL naar beneden ging, 8 punten gemiddeld en bij sommigen ging zelfs de bloeddruk naar beneden. Vier gram of meer per dag gedurende minstens 8 weken lijkt de beste hoeveelheid te zijn; dat zou ongeveer 2 theelepels per dag zijn. Dat is veel chlorella, maar als je een smakelijke manier vindt om het in te nemen, kan het helpen.

Bron: Fallah AA, Sarmast E, Habibian Dehkordi S, et al. Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2017;S0261-5614(17):31351-1.

Dit is het nieuwste: een proef met cholesterol in de voeding. Ze lieten mensen drie eieren per dag eten, met of zonder een paar lepels chlorella. In dit dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek met een placebo groep, kregen 34 deelnemers 510 mg cholesterol uit de voeding door de drie eieren, gelijktijdig met een dosis chlorella of een placebo gedurende 4 weken. Alleen al het eten van de eieren veroorzaakte een stijging van 14% van het LDL-cholesterol, maar met de chlorella was het aanzienlijk minder.

Bron: Kim S, Kim J, Lim Y, Kim YJ, Kim JY, Kwon O. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2016;15(1):54.

Daarom kan chlorella een nuttige rol spelen bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Een andere manier zou zijn om niet drie eieren per dag te eten…

Dat doet me denken aan dit andere onderzoek om het vermogen van chlorella te beoordelen voor het ontgiften van heterocyclische aminen, dat zijn kankerverwekkende chemicaliën die ontstaan ​​bij het braden, bakken, of barbecuen. De chlorella leek de niveaus te verlagen van een van de vleescarcinogenen die het lichaam binnenkomen, maar bereikte de statistische significantie niet helemaal.

Bron: Lee I, Tran M, Evans-nguyen T, et al. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;39(1):441-446.

Of hoe zit het met polycyclische aromatische koolwaterstoffen, een andere klasse van kankerverwekkende verbindingen die vooral gevonden worden in gerookt vlees, en sigaretten, en omvat tal van genotoxische DNA-beschadigende carcinogenen. En nogmaals, chlorella leek de niveaus te verlagen maar niet significant.

Bron: Yang M, Youn JI, Kim SJ, Park JY. Epigenetic modulation of Chlorella (Chlorella vulgaris) on exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;40(3):758-63.

Als je dan toch ham en eieren voor ontbijt wilt eten of iets dergelijks zorg er dan voor dat je veel chlorella toevoegt en “groene eieren en ham” eet.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!