Het hersenparasiet toxoplasma is verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid ziektes en sterfgevallen. Het is de tweede belangrijkste oorzaak van voedselgerelateerd overlijden in de VS, na Salmonella. Het kan via de placenta binnendringen dus kan vooral verwoestend zijn tijdens de zwangerschap, wat leidt tot miskramen, blindheid of ontwikkelingsachterstand. Het kan ook de cognitieve functie van volwassenen schaden, wat verklaart waarom degenen die besmet zijn een verhoogd risico lijken te lopen op dingen als verkeersongevallen. Meerdere bewijsregels duiden aan dat chronische “toxo”-infecties “Waarschijnlijk zijn geassocieerd met bepaalde psychiatrische stoornissen” – het kan zelfs het risico op het ontwikkelen van leukemie verhogen.

Bron: Jones JL, Kruszon-moran D, Wilson M, Mcquillan G, Navin T, Mcauley JB. Toxoplasma gondii infection in the United States: seroprevalence and risk factors. Am J Epidemiol. 2001;154(4):357-65.

Hoe voorkom je toxoplasmose?

Welnu, de parasiet kan in de spieren komen; dus, via voedsel kunnen mensen het krijgen door vleesconsumptie, maar bij een dier zoals een kat, kan je besmet worden door contact met uitwerpselen. Gelukkig bestaat bij katten het ‘infectiegevaar’ alleen wanneer het dier actief de parasiet afwerpt. Ze krijgen het door het eten van geïnfecteerde knaagdieren; en dus, katten die binnenshuis worden gehouden, die niet jagen, en niet gevoed worden met rauw vlees kunnen mogelijk geen bedreiging vormen. Hoewel als wilde katten je lokale zandbak veranderen in een kattenbak, dit een probleem kan zijn.

Bron: Lilly EL, Wortham CD. High prevalence of Toxoplasma gondii oocyst shedding in stray and pet cats (Felis catus) in Virginia, United States. Parasit Vectors. 2013;6:266.

Maar liefst 6 procent van de zwerfkatten of katten die buiten komen kunnen actief geïnfecteerd zijn. Ze werpen echter slechts een paar weken de parasiet af; dus, als je een kat adopteert bij een asiel, moet deze veilig zijn zolang als deze niet zojuist binnen was gekomen.

Veel vrouwen hebben wel eens gehoord over het verband van toxoplasmose en katten, maar zijn misschien minder op de hoogte van het risico van voedselinfectie. “Slechts ongeveer een op de drie is zich ervan bewust dat toxoplasma kan worden gevonden in rauw of onvoldoende verhit vlees. Niettemin gaf een hoog percentage vrouwen aan dat ze proberen goede hygiëne te beoefenen, zoals handen wassen na het hanteren van rauw vlees, tuinieren waar katten kunnen poepen of de kattenbak verschonen.

Bron: Jones JL, Ogunmodede F, Scheftel J, et al. Toxoplasmosis-related knowledge and practices among pregnant women in the United States. Infect Dis Obstet Gynecol. 2003;11(3):139-45.

Wat is de riskantste soort vlees?

Rundvee wordt niet als een belangrijke gastheer beschouwd voor de parasiet. Het zijn meer varkens en gevogelte, maar ook schapen en geiten. De prevalentie van infecties bij in de fabriek gekweekte varkens varieert van 0 tot meer dan 90 procent, hoewel ironisch genoeg, de waarschijnlijkheid van toxo-infectie in biologisch vlees hoger kan zijn omdat de dieren buiten toegang hebben.

Bron: Guo M, Mishra A, Buchanan RL, et al. A Systematic Meta-Analysis of Toxoplasma gondii Prevalence in Food Animals in the United States. Foodborne Pathog Dis. 2016;13(3):109-18.

Wie kookt varkensvlees en gevogelte niet gaar? Verrassend genoeg, ongeveer een op de drie Amerikanen kookt over de hele linie vlees niet voldoende gaar tot de noodzakelijke pathogeen-dodende temperaturen, en een enkele plak ham kan eindigen met meer dan duizend parasieten per plak. De huidige vleesinspectie in het slachthuis kan ze niet detecteren. Er zijn tests die u kunt doen, maar er is geen uitgebreide test.

Bron: Guo M, Buchanan RL, Dubey JP, et al. Qualitative Assessment for Toxoplasma gondii Exposure Risk Associated with Meat Products in the United States. J Food Prot. 2015;78(12):2207-19.

Het risico van een enkele portie vlees is echter heel klein. De gemiddelde infectiekans per portie lam, bijvoorbeeld, werd geschat op ongeveer 1 op 67.000. De reden dat er 16 keer zoveel gevallen aan varkensvlees worden toegeschreven is niet omdat varkens meer geïnfecteerd zijn; in de VS eten we gewoon veel meer varkenskarbonades dan lamskoteletten.

Bron: Guo M, Mishra A, Buchanan RL, et al. Quantifying the Risk of Human Toxoplasma gondii Infection Due to Consumption of Domestically Produced Lamb in the United States. J Food Prot. 2016;79(7):1181-7.

Wat kun je doen als je reeds besmet bent?

Nou, een van de problemen met het hebben van deze parasieten in onze hersenen is de versnelde cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden. Deze studie evalueerde oudere volwassenen elk jaar gedurende vijf jaar, en de uitvoerende functie van diegenen die positief testen op toxoplasma leek in de loop van de tijd sneller te verminderen, evenals een meting van hun algehele mentale status.

Bron: Nimgaonkar VL, Yolken RH, Wang T, et al. Temporal Cognitive Decline Associated With Exposure to Infectious Agents in a Population-based, Aging Cohort. Alzheimer Dis Assoc Disord. 2016;30(3):216-22.

Met cognitieve achteruitgang wordt ook de verminderde beschikbaarheid van foliumzuur geassocieerd. Deze twee kunnen verwant zijn, omdat recent bewijs suggereert dat toxoplasma foliumzuur direct kan oogsten uit onze zenuwcellen, door het opzuigen van foliumzuur uit onze hersenen. Dit, bovenop de invloed op de productie van dopamine dat waardoor het risico op schizofrenie verhoogt.

Bron: Berrett AN, Gale SD, Erickson LD, Brown BL, Hedges DW. Toxoplasma Gondii Moderates the Association between Multiple Folate-Cycle Factors and Cognitive Function in U.S. Adults. Nutrients. 2017;9(6).

Maar genoeg om ons cognitief functioneren te beïnvloeden?

Misschien wel. Hier is een meting voor de cognitieve functie over een reeks foliumzuurconcentraties.

Onder degenen die niet zijn geïnfecteerd, lijkt het er niet toe te doen of ze veel of weinig foliumzuur hebben. Ze hebben duidelijk genoeg, hoe dan ook. Maar degenen die geïnfecteerd zijn, hebben slechter scores op lagere niveaus (hoger is slechter op deze test). Hetzelfde met vitamine B12.

Het is dus belangrijk om voldoende B12 en foliumzuur binnen te krijgen. Voor B12 is de officiële aanbeveling dat alle mensen van 50 jaar of ouder beginnen met het nemen van een vitamine B12-supplement of elke dag vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te eten. En iedereen met een plantaardig dieet zou op elk moment met dat advies moeten beginnen. En foliumzuur wordt geconcentreerd in bonen en groenten gevonden.

Dus door mijn Daily Dozen-aanbevelingen te volgen krijg je meer dan genoeg. Bijvoorbeeld een halve kop gekookte linzen brengt je al op de helft, net als driekwart van een kop gekookte spinazie.

 

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!