Observationele studies

Wanneer je artikels als deze leest over de ziekte van Alzheimer, over “hoe het eten van meer bessen cognitieve achteruitgang kan verminderen bij ouderen”, dan hebben ze het over observationele studies. Een ander voorbeeld is deze studie van de Harvard Nurses, waar het eten van bessen de cognitieve veroudering bleek te vertragen met soms tweeënhalf jaar. Of deze studie waar het eten van noten de hersenveroudering met twee jaar leek te vertragen.

De studies hebben het echter over associaties, wat betekent dat besseneters en noteneters vaak een betere hersenfunctie hebben naarmate ze ouder worden na de resultaten te hebben gecorrigeerd voor leefstijlfactoren.

Maar je weet niet of het nu echt oorzaak en gevolg is … totdat je het op de proef hebt gesteld.

Interventionele studies

Gelukkig hebben we nu een groeiend aantal interventionele studies dat precies dat heeft gedaan. Gerandomiseerde gecontroleerde studies waar mensen bessen of noten eten en je kunt het bewijzen. Er zijn daadwerkelijke verbeteringen in cognitieve prestaties, wat suggereert dat we misschien de effecten van neurodegeneratie bij veroudering met voedsel kunnen stoppen of terugdraaien.

Walnoten en kritisch denken

Bijvoorbeeld deze studie over de effecten van walnootconsumptie op cognitieve prestaties. Studenten werden opgesplitst in groepen die ofwel twee maanden lang walnoten aten gevolgd door twee maanden placebo, of vice versa en dan wisselden ze. Hoe maak je een placebo-noot? Ze gingen aan het bakken. Ze gaven mensen bananenbrood met of zonder noten; dezelfde ingrediënten, slechts één met walnoten.

Diegenen die noten aten hadden een significante verbetering in “inferentievermogen,” het vermogen om nauwkeurig conclusies te trekken uit een reeks feiten, met andere woorden, kritisch denken. En dus, op een praktisch niveau, misschien kunnen studenten of jonge professionals in gebieden met veel kritisch denken of besluitvorming profiteren en een klein voordeel krijgen door regelmatig walnoten te consumeren.

Bessen en geheugen

Of deze bessenstudie, waar ze mensen willekeurig hebben ingedeeld in een groep met een bessen smoothie met bosbessen, zwarte bessen, vlierbessen, aardbeien en … een tomaat. En niet alleen daalde hun slechte cholesterol ongeveer 0,26 mmol/l, ze presteerden beter op korte termijn geheugentests; dus, goed voor het hart, goed voor de hersenen. En niet alleen beter met testen op papier, maar echte toepassingen.

Druiven en responstijden

Geef mensen druivensap versus een placebo-drankje met nepdruiven en je krijgt verbeterde prestaties bij dagelijkse taken – zoals snellere responstijden bij rijexamens. Waarom geven we mensen niet gewoon druiven in plaats van sap? Welnu, het is moeilijker om een ​​placebo te maken en, natuurlijk, de studie werd betaald door Welch Foods (producent druivensap).

Oké, fruit en noten, hoe zit het met groenten?

Kruisbloemige groenten en hersenveroudering

Consumenten van kruisbloemige groenten, zoals kool, bloemkool, boerenkool, collards, broccoli en spruitjes, presteren beter bij verschillende cognitieve tests dan mensen die dit niet eten.

In termen van cognitieve achteruitgang bij veroudering, deden vrouwen die de meeste groene groenten consumeerden het beter, wat effectief de hersenveroudering een jaar of twee vertraagde, en niet alleen kruisbloemig, maar andere donkergroene bladeren zoals spinazie.

Dus misschien zijn het de nitraten? Naarmate we ouder worden, vermindert onze cerebrale bloedstroom, de hoeveelheid bloed die door onze hersenen stroomt. Dit kan te wijten zijn aan een leeftijdsafhankelijke afname van de productie van stikstofmonoxide, het molecuul dat onze bloedvaten verwijdt, en wordt gestimuleerd door de consumptie van nitraatrijke groenten. Deze vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen kan een belangrijke risicofactor zijn voor de vermindering van cognitieve functie de en ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie. We weten dat nitraatrijke groenten zoals bladgroenten en bieten de fysiologische prestaties kunnen verbeteren, zoals bietensap voor atleten.

Maar hoe zit het met cognitieve prestaties?
Dat gaan we in het volgende artikel ontdekken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!