Waarheid door drie stadia

Dr. Kim Williams, onlangs afgetreden voorzitter van het Amerikaanse genootschap van cardiologen ACC, begon een redactioneel artikel over plantaardige voeding met het klassieke citaat van Schopenhauer dat “Alle waarheid door drie stadia gaat. Eerst wordt het belachelijk gemaakt. Ten tweede is er gewelddadige oppositie. Tenslotte wordt het geaccepteerd als …”  ja duh, natuurlijk.
Bron: Williams KA. Introduction to the “A plant-based diet and cardiovascular disease” special issue. J Geriatr Cardiol. 2017;14(5):316.

In 2013 waren plantaardige diëten voor diabetes in het belachelijke stadium in de officiële richtlijnen van de endocrinologiepraktijk, geplaatst in de rage-diëtensectie. Ze erkennen dat strikt plantaardige voeding heeft laten zien het risico te verminderen voor diabetes type 2 en de behandeling van diabetes sterker te verbeteren dan de aanbevelingen van de Amerikaanse diabetesvereniging ADA. Maar dan gaan ze op onverklaarbare wijze verder met te zeggen dat het bewijs “niet het gebruik van het ene type dieet boven het andere ondersteunt”, met betrekking tot diabetes of in het algemeen. De beste aanpak voor een gezonde levensstijl is eenvoudigweg de “verbetering van ongezonde keuzes”, wat dat ook moge betekenen.
Bron: Gonzalez-campoy JM, St jeor ST, Castorino K, et al. Clinical practice guidelines for healthy eating for the prevention and treatment of metabolic and endocrine diseases in adults: cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists/the American College of Endocrinology and the Obesity Society. Endocr Pract. 2013;19 Suppl 3:1-82.

De tijden veranderen

Maar tegen 2015, geven de richtlijnen voor de klinische praktijk van dezelfde beroepsorganisaties expliciet als hun algemene aanbeveling voor diabetische patiënten: een plantaardig dieet. De tijden veranderen.
Bron:
Handelsman Y, Bloomgarden ZT, Grunberger G, et al. American association of clinical endocrinologists and american college of endocrinology – clinical practice guidelines for developing a diabetes mellitus comprehensive care plan – 2015. Endocr Pract. 2015;21 Suppl 1:1-87.

De ADA zelf is nu ook aan boord; ze noemen het één van de acceptabele voedingspatronen voor het beheersen van de aandoening.
Bron:
4. Lifestyle Management. Diabetes Care. 2017;40(Suppl 1):S33-S43.

Canada neemt het voortouw

De Canadese diabetesvereniging CDA heeft echt het voortouw genomen. “Type 2 diabetes … wordt beschouwd als een van de snelst groeiende ziekten in Canada, wat een ernstige gevaar vormt voor de volksgezondheid”; dus ze klooien niet aan en bevelen plantaardige diëten aan voor ziektebeheer vanwege hun potentieel om het lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, evenals het risico op hart-en vaatziekten, in aanvulling op het verminderen van de behoefte aan diabetesmedicatie. Ze gebruiken de Kaiser-Permanente-definitie: een regime dat onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen stimuleert en vlees, ei en zuivel ontmoedigt…, evenals alle geraffineerde en bewerkte voeding.
Bron:
Rinaldi S, Campbell EE, Fournier J, O’connor C, Madill J. A Comprehensive Review of the Literature Supporting Recommendations From the Canadian Diabetes Association for the Use of a Plant-Based Diet for Management of Type 2 Diabetes. Can J Diabetes. 2016;40(5):471-477.

Barrières voor een plantaardig dieet

Zij bevelen bij diabeteseducatiecentra in Canada aan dat deze bij patiënten de perceptie van plantaardige diëten verbeteren door middel van educatief materiaal en individuele advisering om de barrières die mensen hebben richting plantaardige voeding aan te pakken.
Bron: Rinaldi S, Campbell EE, Fournier J, O’connor C, Madill J. A Comprehensive Review of the Literature Supporting Recommendations From the Canadian Diabetes Association for the Use of a Plant-Based Diet for Management of Type 2 Diabetes. Can J Diabetes. 2016;40(5):471-477.

Barrière 1: Onwetendheid

De grootste geïdentificeerde barrière was onwetendheid. Bijna 9 van de 10 geïnterviewde patiënten hadden zelfs nooit gehoord van het gebruik van een plantaardig dieet om diabetes te behandelen. Waarom is dat zo? Misschien wordt de bewustheid van de patiënt ten aanzien van de voordelen “beïnvloed door de perceptie van de diabetesadviseurs en -clinici.” Kijk, het merendeel van het personeel was op de hoogte, maar slechts ongeveer 1 op 3 beveelde het op dit moment aan. Waarom? Eén van de gegeven redenen was dat ze dachten dat hun patiënten het niet zouden doen, dus ze brachten het niet eens ter sprake. Maar “dit idee is in strijd met de resultaten van het patiëntenonderzoek” citeren ze waarin de meeste patiënten zeiden dat ze bereid zouden zijn om het op zijn minst te proberen.
Bron:
Lee V, Mckay T, Ardern CI. Awareness and perception of plant-based diets for the treatment and management of type 2 diabetes in a community education clinic: a pilot study. J Nutr Metab. 2015;2015:236234.

De onderzoekers citeren de PCRM-Geico- onderzoeken waar ik artikels over maakte, waarin strikt plantaardige diëten goed werden geaccepteerd met een therapietrouw van meer dan 95%, vermoedelijk omdat ze zich gewoon zoveel beter voelen – meer energie, betere spijsvertering, betere slaap en voldoening.

Barrière 2: Twijfels over de wetenschap

Een aantal personeelsleden heeft ook hun tweede reden aangegeven voor het niet aanbevelen van dit dieet: twijfels over het ondersteunend wetenschappelijk bewijs. Maar het is aangetoond dat het effectiever is dan een door de ADA aanbevolen dieet bij het verminderen van het gebruik van diabetesmedicatie, langdurige bloedsuikerspiegelbeheersing en cholesterol.

Barrière 3: Vertraging in de verspreiding van de wetenschap

Het is daarom mogelijk dat de diabetesadviseurs gewoon achterliepen, want er is een vertraging in de verspreiding van nieuwe wetenschappelijke bevindingen uit de literatuur naar de clinicus en uiteindelijk naar de patiënt.

Dat is een van de redenen waarom ik begon met NutritionFacts.org – om het proces te versnellen!

Zoals Dr. Williams stelde, blijft het bewijs voor de voordelen van plantaardige voeding toenemen. Dit omvat nu lagere percentages van beroerte, hypertensie, diabetes, obesitas, hartaanvallen en hartdood, evenals vele niet-cardiale problemen die onze patiënten in de cardiologie beïnvloeden, variërend van kanker tot verschillende ontstekingsaandoeningen.

De wetenschap die we hebben. De grotere uitdaging is het overwinnen van de “traagheid, cultuur, gewoonte, en wijdverspreide marketing van ongezond voedsel”. Hij concludeert: “Lezen van de bestaande [wetenschappelijke] literatuur en evalueren van de impact van plantaardige voeding, vertegenwoordigt het duidelijk de belangrijkste maar nog niet benutte mogelijkheid om de huidige door obesitas en diabetes veroorzaakte epidemie van ziekte en dood om te keren”.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!