Er zijn veel manieren waarop mensen marihuana inhaleren. De meeste mensen roken het met behulp van een glazen bol, pijp, joint of waterpijp. Dit is zorgwekkend, omdat in sommige opzichten rook nog altijd rook is en het gebruik van een waterpijp niet helpt met de blootstelling aan teer. Waar vuur is, is rook, en waar rook is, zijn er irriterende stoffen die ontstekingen veroorzaken.
Bron: Schauer GL, King BA, Bunnell RE, Promoff G, Mcafee TA. Toking, Vaping, and eating for health or fun: marijuana use patterns in adults, U.S., 2014. Am J Prev Med. 2016;50(1):1-8.

Sterker nog, het regelmatig roken van cannabis is geassocieerd met het soort luchtwegontsteking die je ziet in de longen van sigarettenrokers.
Bron: Roth MD, Arora A, Barsky SH, Kleerup EC, Simmons M, Tashkin DP. Airway inflammation in young marijuana and tobacco smokers. Am J Respir Crit Care Med. 1998;157(3 Pt 1):928-937.

Het kan resulteren in langdurige luchtwegklachten, zoals chronische hoest, overmatige sputumproductie, piepende ademhaling en kortademigheid, evenals een verhoogde incidentie van bronchitis en andere luchtweginfecties.
Bron: Tashkin DP. Effects of marijuana smoking on the lung. Ann Am Thorac Soc. 2013;10(3):239-247.

Rook is in vele opzichten rook, of het nou komt van brandende planten in een bosbrand of het verbranden van planten in een joint of sigaret. Er zijn schadelijke bijproducten van verbrandingen – elke verbranding – zoals koolmonoxide. Sterker nog, je krijgt vijf keer meer koolmonoxide per trekje van cannabis dan van tabak, omdat wietrokers dieper inademen en de rook dan binnen houden. Je kunt dat volledig vermijden door cannabis in plaats daarvan te eten, maar de langzame, grillige absorptie geeft niet dezelfde soort van onmiddellijk stoned zijn.
Bron: Newmeyer MN, Swortwood MJ, Abulseoud OA, Huestis MA. Subjective and physiological effects, and expired carbon monoxide concentrations in frequent and occasional cannabis smokers following smoked, vaporized, and oral cannabis administration. Drug Alcohol Depend. 2017;175:67-76.

Inademen van cannabisdamp echter kan mogelijk het beste van twee werelden combineren, dezelfde soort high geven in termen van subjectieve beoordelingen in vergelijking met roken, maar met aanzienlijk minder blootstelling aan koolmonoxide.

Dus, vergelijkbare effecten met minder giftige bijproducten, hoewel dat niet noodzakelijkerwijs geldt voor alle giftige bijproducten. Zowel cannabisrook als damp kan blijkbaar hoge concentraties van ammoniak bevatten en soms kan de damp nog slechter voor je zijn.
Bron: Newmeyer MN, Swortwood MJ, Abulseoud OA, Huestis MA. Subjective and physiological effects, and expired carbon monoxide concentrations in frequent and occasional cannabis smokers following smoked, vaporized, and oral cannabis administration. Drug Alcohol Depend. 2017;175:67-76.

Dus, ja, damp heeft minder teer, maar kan meer ammoniak bevatten. Deze studie was met een directe warmteverdamper, de zogenaamde Blue Meanie. Het gebruik van een heteluchtverdamper, zoals van het merk Volcano, resulteert in ammoniakniveaus in de bloedbaan, die meer vergelijkbaar zijn met roken.


Bron: Bloor RN, Wang TS, Spanel P, Smith D. Ammonia release from heated ‘street’ cannabis leaf and its potential toxic effects on cannabis users. Addiction. 2008;103(10):1671-1677.

Maar de enige reden waarom we om verontreinigende stoffen geven is omdat we willen proberen om de ontstekingen te verminderen. Levert cannabisdamp minder luchtwegklachten op dan rook? Volgens deze studie de eerste in zijn soort, ja. Verdamping helpt niet met verslaving of verminderde rijvaardigheid, of hersenbeschadiging bij zware adolescente gebruikers, maar kan de veiligheid van cannabis verbeteren door longproblemen te minimaliseren. Ze concluderen dat gewone gebruikers van joints en pijpen, en waterpijpen luchtwegklachten kunnen verminderen door over te schakelen op een verdamper, maar dit was gebaseerd op een momentopname in de tijd van een internetonderzoek door mensen te vragen over hun symptomen.
Bron: Earleywine M, Barnwell SS. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize. Harm Reduct J. 2007;4:11.

Je weet het niet zeker tot je … het op de proef hebt gesteld. In een studie gefinancierd door een pro-legalisatie groep, erkenden ze dat luchtwegklachten een struikelblok zijn in hun inspanningen, en dus stelden ze dat het inademen van cannabisdamp in plaats van roken luchtwegklachten zou kunnen minimaliseren. Dus lieten ze 20 frequente cannabisrokers met symptomen van luchtwegklachten overschakelen en in plaats van roken een verdamper te gebruiken gedurende een maand. En degenen die niet toevallig ziek werden met een ziekte van de luchtwegen tijdens die periode ervaarden een aanzienlijke verbetering in hun luchtwegklachten.
Bron: Van Dam NT, Earleywine M. Pulmonary function in cannabis users: Support for a clinical trial of the vaporizer. Int J Drug Policy. 2010;21(6):511-513.

Maar wacht eens even… 8 van de 20? 40% kreeg een luchtwegaandoening binnen een maand? Dat klinkt niet goed. En inderdaad, dat is iets dat ze zelf ook opmerkten. Bovendien, de zelf-gerapporteerde verbeteringen zijn mogelijk getint met vooroordelen, omdat rokers misschien denken dat dergelijke resultaten goed kunnen zijn voor het imago.

Dit kan echter een averechts effect hebben, aangezien er oproepen zijn in de medische literatuur om rookloze vormen te legaliseren, of om de wetten in ieder geval zo op te stellen dat voor gerookte marihuana een hogere accijns moet worden betaald of iets dergelijks.
Bron: Schwartz R. Legalize marijuana without the smoke. CMAJ. 2017;189(4):E137-E138.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!