Van de Koran naar wetenschappelijk onderzoek

In hoofdstuk 19 van de Koran geeft Maria geboorte aan Jezus. Ik wist niet eens dat Jezus in de Koran te vinden was. Typische dingen die ze je niet op een Hebreeuwse school leren. Er staat: “De pijn van de bevalling bracht haar naar de stam van een palmboom.” Ze schreeuwt het uit en ze wordt beantwoord door Gabriël, Aartsengel en, kennelijk, verloskundige – wie had dat gedacht? Schud de boom, zegt hij, en hij zal op jou laten vallen, rijpe, verse dadels, en je zult je een stuk beter voelen, geen ruggenprik nodig.

Helpen dadels echt bij een bevalling?

Het zou iets meer dan 2000 jaar duren, maar onderzoekers besloten uiteindelijk om het op de proef te stellen. Ze hadden anekdotisch bewijs dat dadels zouden kunnen helpen, maar ze wilden zeker weten of de toevoeging van dadels gedurende de laatste paar weken van de zwangerschap de noodzaak van inductie of tijdsduur van de bevalling zou verminderen.
Bron: Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31.

Wat is inductie?

Dat is waar je medicijnen toedient om samentrekkingen van de baarmoeder te veroorzaken, om de bevalling te initiëren of te versnellen. Het is één van de meest uitgevoerde verloskundige procedures in de VS, met een dramatische stijging in de afgelopen decennia – van minder dan 10% van de bevallingen tot nu bijna een kwart.
Bron: Little SE. Elective Induction of Labor: What is the Impact?. Obstet Gynecol Clin North Am. 2017;44(4):601-614.

Er zijn zeker legitieme medische redenen, maar worden vaak alleen voor het gemak gedaan, en niet noodzakelijk voor het gemak van de patiënt, maar ook de dokter kan perverse financiële en andere redenen hebben om dingen te willen versnellen.
Bron: Simpson KR, Thorman KE. Obstetric “conveniences”: elective induction of labor, cesarean birth on demand, and other potentially unnecessary interventions. J Perinat Neonatal Nurs. 2005;19(2):134-144.
Moore J, Low LK. Factors that influence the practice of elective induction of labor: what does the evidence tell us?. J Perinat Neonatal Nurs. 2012;26(3):242-250.

De invloed van dadels

Dadels helpen misschien niet met die factoren, maar misschien wel bij het bevorderen van een normale spontane bevalling? Laten we het uitzoeken.

Een prospectieve studie: vrouwen die zes dadels per dag aten – dat is gemakkelijk haalbaar – tijdens hun laatste maand van de zwangerschap versus helemaal geen dadels, en …. de vrouwen die meer dadels aten hadden significant betere cervicale verwijding, een aanzienlijk hoger aandeel van intacte membranen.

Dat is goed.

En spontane bevalling vond plaats in 96% van degenen die dadels consumeerden, vergeleken met 79% van de vrouwen in de niet-dadelgroep, met aanzienlijk minder medicijnen. En de bevalling was korter, in totaal ongeveer zeven uur korter.

Daarom wordt geconcludeerd dat de consumptie van dadels in de laatste vier weken van de zwangerschap de noodzaak van inductie en tijdsduur van de bevalling sterk vermindert. De resultaten rechtvaardigen een gerandomiseerde, gecontroleerde studie.

Wacht eens even? De vrouwen waren niet gerandomiseerd? De studie had het er nog over hoe moeilijk het was om vrouwen te vinden die ermee akkoord zouden gaan om geen dadels te eten omdat het deel uitmaakt van hun culturele overtuigingen. Dus je kunt je goed voorstellen hoe er tal van verschillen zouden kunnen zijn tussen de vrouwen die dadels aten en degenen die er mee instemden geen dadels te eten en hoe dat de bevindingen zou kunnen verklaren. Misschien waren de dadeleters religieuzer, of van hogere sociaal-economische status, of wat dan ook. Ja, je kunt twisten over wat de nadelen zouden kunnen zijn en net zo goed dadels kunnen uitproberen, maar dat is niet goed genoeg. Ik wil weten of ze echt werken.

Uitgebreide, gecontroleerde studie

Maar er was nooit een gerandomiseerde klinische studie met controlegroep geweest tot drie jaar later. Het effect van dadelconsumptie in de laatste weken van de zwangerschap op de zogenaamde “cervicale rijping” bij nieuwe moeders.
Bron:
Kordi M, Meybodi FA, Tara F, Nemati M, Shakeri MT. The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women. JMRH. 2014;2:150-156.

In de laatste paar weken van de zwangerschap veroorzaken hormonale veranderingen dat de baarmoederhals, de opening naar de baarmoeder, begint te veranderen, verzachten, zodat wanneer de weeën beginnen, het gemakkelijker kan worden geopend. In dit stadium verliest de baarmoederhals zijn structuur, en daardoor wordt het zachter en wijder zodra sterke weeën beginnen. Door een rijpe baarmoederhals kun je een baby eruit duwen met weinig druk, maar als de baarmoederhals er nog niet gereed voor is kan het 10x zoveel druk vereisen.

Dus het spreekt vanzelf dat cervicale rijping voor het begin van de bevalling belangrijk is wanneer je een normale vaginale bevalling wilt hebben. De zoektocht naar een veilige, goedkope en eenvoudige methode van het faciliteren van cervicale rijping is daarom van groot belang.

Wat gebeurt er als we een paar honderd vrouwen willekeurig indelen vanaf ongeveer de 37e week om ongeveer zes dadels per dag te eten – of niet – tot hun eerste samentrekking. Cervicale rijping wordt beoordeeld met een Bishop-score. Normaal gesproken geeft een score van 5 of minder een ongunstige baarmoederhals aan, terwijl een 8 of meer aangeeft dat je er klaar voor bent, en … de gemiddelde score bij de vrouwen in de dadelgroep was significant hoger, dicht bij de 8, terwijl bij de groep zonder dadels de score tot ongeveer 5 was gedaald, en de baarmoederhals was meer verwijd in de dadelgroep.

En ja, dadels zijn sowieso gezond, dus misschien moeten dadels worden aanbevolen voor zwangere vrouwen om te helpen bij cervicale rijping, vooral in de laatste weken van hun zwangerschap.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!