In vergelijking met wat?

Wanneer industrieel gefinancierde studies suggereren dat hun producten neutrale gezondheidseffecten hebben, of zelfs heilzaam zijn, is een vraag die je altijd moet stellen: vergeleken met wat? Is kaas gezond? In vergelijking met wat?
Bron: Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):269-287.
Chen GC, Wang Y, Tong X, et al. Cheese consumption and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2017;56(8):2565-2575.

Kaas, boterhamworst of pindakaas?

Als je een ​​broodje gaat maken, is kaas waarschijnlijk gezond vergeleken met boterhamworst; maar vergeleken met pindakaas? Echt niet. Dat is ’t punt van W. Willet; voormalig voorzitter van Voeding op Harvard. Concluderen dat zuivelproducten “neutraal” zijn, zou misleidend kunnen zijn want het zou verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden als: hogere zuivelconsumptie zou geen effect hebben op hart- en vaatziekten of sterfte. Verloren gegaan is dat de gezondheidseffecten van het toenemen of afnemen van consumptie van zuivelproducten in hoge mate zou afhangen van de specifieke voedingsmiddelen die worden vervangen door zuivelproducten. Zoals wat ga je op je salade doen? Kaas zou gezond zijn in vergelijking met spek, maar niet in vergelijking met noten.
Bron: Willett WC. Will it be cheese, bologna, or peanut butter?. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):257-259.

Kijk, consumptie van noten of plantaardig eiwit wordt als beschermend geassocieerd met het risico op coronaire hartziekten en type 2 diabetes. Daarentegen is de inname van rood vlees bijvoorbeeld in verband gebracht met een verhoogd risico daarop. Dus ’t is redelijk om aan te nemen dat het gebrek aan associatie met zuivelproducten ze ergens middenin een spectrum van gezondheid zou kunnen plaatsen; maar het is zeker geen optimale bron van energie of eiwit. Meer in het algemeen ondersteunt het beschikbare bewijsmateriaal beleid dat de zuivelproductie beperkt en de productie stimuleert van gezondere bronnen van eiwitten en vetten.

Zuivel en hart- en vaatziekte

Hij speculeerde niet alleen. Dit was gebaseerd op drie beroemde Harvard-onderzoeken waarbij honderdduizenden mannen en vrouwen betrokken waren met meer dan 5 miljoen persoonsjaren follow-up. Dit was echt de eerste grootschalige prospectieve studie naar inname van zuivelvet vergeleken met andere soorten vet in relatie tot hartaanval en beroerterisico.
Bron: Chen M, Li Y, Sun Q, et al. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016;104(5):1209-1217.

Dus het vervangen van 100 calorieën van vetwaarde van kaas met 100 calorieën vetwaarde van pindakaas op een dagelijkse basis kan het risico tot 24% verminderen, terwijl vervanging door andere dierlijke vetten zaken nog erger zou kunnen maken.

Hier is waar het op neerkomt voor hart-en vaatziekten. Het ruilen van zuivelvet voor soortgelijke plantaardige olie zou worden geassocieerd met daling van ziekterisico, terwijl ruilen van zuivel voor vlees het risico verhoogt. De calorieën van het zuivelvet kunnen net zo slecht of slechter zijn als pure suiker. Het laagste risico zou zitten in onbewerkt plantaardig voedsel, zoals volle granen.

Campagne van de zuivelindustrie

Ja, zuivelproducten leveren een belangrijke bijdrage aan het verzadigde vet in het dieet en zijn dus aangewezen als één van de belangrijkste voedingsoorzaken van de nr. 1 moordenaar van mannen en vrouwen. Maar de zuivelindustrie houdt ervan om te redeneren dat er andere dingen zijn in zuivel zoals bijproducten van fermentatie in kaas die de verzadigde-vetten-effecten zou kunnen tegengaan.
Bron: Thorning TK, Bertram HC, Bonjour JP, et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr. 2017;105(5):1033-1045.

Dit is onderdeel van een expliciete campagne van de zuivelindustrie om het negatieve imago van melkvet bij regelgevers en gezondheidswerkers te neutraliseren.
Bron: Global Dairy Platform. Global Dairy Platform’s Third Annual Meeting: Discovering The Benefits Of Global Collaboration. Rosemont, IL: Global Dairy Platform.

Als Global Dairy Platform bekend voorkomt; ze waren één van de financiers van de melk-en-zuivel-is-neutraal-studie, waarin ze hun idee van  “zuivelvet wordt opgelost” uitdroegen.
Bron: Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):269-287.

Advies van de American Heart Association

Waarop de American Heart Association antwoordde dat er geen informatie uit gecontroleerde studies is die de bewering ondersteunt dat fermentatie nuttige voedingsstoffen toevoegt aan kaas die op een of andere manier schadelijke effecten van het verzadigd vet tegengaan. We moeten minder melk, vlees en kokosolie gebruiken, ongeacht wat hun respectievelijke industrieën zeggen.
Bron: Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017;

In feite is dat de reden dat de American Heart Association vond dat ze dit speciale presidentiële advies in 2017 moesten uitgeven. Ze wilden duidelijk maken waarom goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek overweldigende steun geeft aan het beperken van verzadigd vet in de voeding.
Bron: Hughes S. AHA Issues ‘Presidential Advisory’ on Harms of Saturated Fat. Medscape. 2017.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!