Eerder heb ik het gehad over de studie dat bewees dat lood in henna zou kunnen worden opgenomen door de huid en in het lichaam. Onderzoekers smeerden lood op iemands linkerarm, en maten vervolgens de hoeveelheid lood in het zweet gedurende een paar dagen van de rechterarm. Er was een grote piek.


Bron: Florence TM, Lilley SG, Stauber JL. Skin absorption of lead. Lancet. 1988;2(8603):157-8.

Dit bewijst dat lood in je lichaam kan gaan, maar het bewijst ook dat lood weer uit je lichaam kan gaan. Als we door zweten lood kunnen verliezen, hoe zit het met het gebruik van zweten voor ontgifting? Kijk, iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid van giftige zware metalen in z’n bloed, circulerend en accumulerend, en culturen over de hele wereld zien zweten als gezondheidsbevorderend, van Romeinse en Turkse baden, tot zweethutten en sauna’s.
Bron: Sears ME, Kerr KJ, Bray RI. Arsenic, cadmium, lead, and mercury in sweat: a systematic review. J Environ Public Health. 2012;2012:184745.

Wat zegt de wetenschap? Toen ik naar informatie over sauna’s zocht, was ik verrast om dit te zien: een onderzoek naar de ontgifting van reddingswerkers van 11 september, met een regime van lichaamsbeweging, sauna’s en supplementen. Ze rapporteerden over zeven personen en blijkbaar gedurende de maand vóór de behandeling bleven de PCB- niveaus in hun bloed ongeveer hetzelfde. Daarentegen hadden alle reddingswerkers meetbare dalingen in deze PCB’s na de behandeling.
Bron: Dahlgren J, Cecchini M, Takhar H, Paepke O. Persistent organic pollutants in 9/11 world trade center rescue workers: reduction following detoxification. Chemosphere. 2007;69(8):1320-5.

En naar verluidt voelden ze zich ook beter. Ze hadden allerlei symptomen – ademhalings, neurologisch, musculoskeletaal- maar voelden zich beter na de behandeling … verbeteringen in overeenstemming met bijna 400 anderen die behandeld waren met hetzelfde protocol.

Wacht even. Als ze 400 mensen behandelden, waarom rapporteren ze dan alleen de resultaten van zeven? Dat is een slecht teken, maar niet zo slecht als dit: Het ontgiftingsregime is ontwikkeld door Hubbard. Zoals in, LR Hubbard – L. Ron Hubbard, de grondlegger van de beruchte Church of Scientology. En de hoofdauteur van het ontgiftingsdocument lijkt ook zijn financiën niet bekend te hebben gemaakt om vermoedelijk van de behandelingen te profiteren.

Zweten is echter bekend als een aloude behandeling in de geneeskunde voor kwikvergiftiging.
Bron: Sunderman FW. Clinical response to therapeutic agents in poisoning from mercury vapor. Ann Clin Lab Sci. 1978;8(4):259-69.

Maar aloude medische behandelingen omvatting ook dingen zoals het boren in de schedels van mensen om kwade geesten vrij te laten, of zelfs mensen kwik te geven. Herinner je je Mercurochrome nog? Waar denk je dat Mercuro betekent? Sommigen geloven zelfs dat Mozart stierf aan een poging tot kwikvergiftiging om zijn syfilis te genezen; hoewel, natuurlijk de aderlatingen die hij kreeg waarschijnlijk ook niet echt hielpen. Een andere aloude medische behandeling die scientology-sauna’s er redelijk mild uit laten zien in vergelijking.
Bron: Franzen C. Syphilis in composers and musicians–Mozart, Beethoven, Paganini, Schubert, Schumann, Smetana. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2008;27(12):1151-7.

Maar er was een verhaal van een persoon die blijkbaar hersteld was van kwikvergiftiging na zes maanden van zweten en fysiotherapie, maar misschien zou hij überhaupt beter zijn geworden? Je weet het niet … totdat je de proef op de som neemt.
Bron: Hohnadel DC, Sunderman FW, Nechay MW, Mcneely MD. Atomic absorption spectrometry of nickel, copper, zinc, and lead in sweat collected from healthy subjects during sauna bathing. Clin Chem. 1973;19(11):1288-92.

Kwik werd niet formeel bestudeerd, maar lood wel. Zet mensen gedurende 15 minuten in een droge sauna op 120 graden, en op basis van transpiratie, die 15 minuten in de sauna zou ongeveer 40 microgram lood uit het lichaam verdrijven, waarbij sommige mensen 100 of meer kwijtraken per sessie.

Je zou bijvoorbeeld 4 liter kippenbouillon kunnen drinken, en zelfs wanneer je al het lood hebt geabsorbeerd, je terug kunt gaan naar je oude loodniveau na slechts één saunasessie, zelfs na het drinken van bottenbouillon.
Bron: Monro JA, Leon R, Puri BK. The risk of lead contamination in bone broth diets. Med Hypotheses. 2013;80(4):389-90.

Is het veilig voor kinderen? Op basis van wat we nu weten, vormen sauna’s geen risico voor gezonde mensen van alle leeftijden, hoewel medisch toezicht geen kwaad kan.
Bron: Kukkonen-harjula K, Kauppinen K. Health effects and risks of sauna bathing. Int J Circumpolar Health. 2006;65(3):195-205.

Dit betekent niet dat het net zo effectief zou zijn bij kinderen, omdat volwassenen veel meer zweten dan kinderen, en natuurlijk zijn kinderen degenen die dit het meest nodig hebben om van lood te ontgiften. Er is een duidelijke behoefte aan robuuste klinische studies om dit alles te testen, maar zelfs als het werkt, is het niet zo dat een arm kind in Flint toegang krijgt tot een sauna. Daarom was ik zo enthousiast om dit artikel te vinden: de verandering in bloedloodniveaus van basketbalspelers na een zware inspanning.
Bron: Savaş S, Senel O, Okan I, Celikkan H. The change of blood Pb levels of basketball players after strenuous exercise. Neuro Endocrinol Lett. 2007;28(2):187-90.

Sauna’s zijn niet de enige manier om te zweten; hoe zit het met zware lichamelijke activiteit? Blijkbaar was er een onderzoek dat vond dat aërobe training voor het uithoudingsvermogen leidt tot een daling van het loodniveau, en roeien is beter dan fietsen. Maar hoe lang? Hoe intensief? Ik weet het niet. Ik begrijp geen Duits. Het spijt me!

Maar ik heb de studie gevonden en het lijkt erop dat ze het vermogen met een stationaire fiets verhoogden met 50 watt, elke twee minuten, tot uitputting optrad; dus, waarschijnlijk veroorzaakt een paar minuten geen verschil van betekenis in bloed- of urineloodniveaus.

Dit terwijl roeien gedurende een uur loodniveaus met ongeveer 12% leek te verlagen.
Bron: P.Haber, F. Ring, O. Jahn. Einfluss einer intensiven und einer extensiven aeroben Kreislaufbelastung auf den Blutbleispiegel

Deze kan ik echter wel lezen.
Bron: Savaş S, Senel O, Okan I, Celikkan H. The change of blood Pb levels of basketball players after strenuous exercise. Neuro Endocrinol Lett. 2007;28(2):187-90.

Een enkele intense trainingssessie met basketballen en bloedniveaus van basketbalspelers gingen omlaag met … Wacht even, ze gingen omhoog? Een significante toename van de bloedniveaus?

Eigenlijk, met bijna 300%. Ze vermoeden dat het komt omdat waar ze speelden zo vervuild was. De studie werd gedaan in Turkije, waar de loodniveaus in de lucht blijkbaar zo hoog zijn dat al die extra ademhaling alles blijkbaar erger heeft gemaakt.

Dit toont volgens mij iets belangrijks aan: Alle veranderingen in voeding waar ik het over heb gehad m.b.t. loodvergiftiging, en het uitzweten ervan, zou kunnen worden beschouwd als een snelle oplossing en kost minder dan primaire preventie, de ware oorzaak hiervan; dit vertegenwoordigt echter een soort van terugtrekking van de verplichting om het milieu op te ruimen en deze gevaarlijke verontreinigende stoffen te verwijderen.

Leefstijlinterventies moeten alleen gezien worden als tijdelijke oplossingen en voortdurende nadruk moet worden geplaatst op het belangrijkste doel van het verwijderen van lood uit omgevingen waar kinderen spelen.
Bron: Hu H, Kotha S, Brennan T. The role of nutrition in mitigating environmental insults: policy and ethical issues. Environ Health Perspect. 1995;103 Suppl 6:185-90.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!