Het CHIP-programma

Hoe elimineer je de hartziekte-epidemie in een land? Volgens het Centrum van Wetenschap voor Publiek Belang, is een van de beste manieren om ziekten te voorkomen het “CHIP-programma”, dat mensen vertelt meer onbewerkt plantaardig voedsel te eten, en minder vlees, zuivel, eieren en junk food.
Bron: Jacobson, MF. Saving 400 Lives At a Time. Nutrition Action Health Letter. Oct 2005.

Het wordt beschouwd als een eersteklas levensstijlinterventie, gericht op chronische ziekten, wat al meer dan 25 jaar lang wordt aangeboden, en waar al meer dan 50.000 mensen aan hebben deelgenomen. En de meeste CHIP-bijeenkomsten worden gerund door vrijwilligers, voornamelijk afkomstig uit de Zevende-dags Adventkerk die belang hebben bij een positieve invloed op de gezondheid van hun lokale gemeenschap.
Bron: Morton D, Rankin P, Kent L, Dysinger W. The Complete Health Improvement Program (CHIP): History, Evaluation, and Outcomes. American Journal of Lifestyle Medicine. 2016;10:64-73.

Invloed van religie?

Waarom de adventisten? Omdat ze een gezondheidsfilosofie hebben die is opgebouwd rond het bijbelse standpunt dat het menselijk lichaam als een tempel moet worden behandeld, en veel van de deelnemers aan het programma zijn ook Adventisten. Is dat waarom het programma zo goed werkt- vanwege hun geloof? Je weet het niet … totdat je het proef op de proef hebt gesteld. “De invloed van religie… op de respons op het CHIP programma.
Bron: Kent LM, Morton DP, Ward EJ, et al. The Influence of Religious Affiliation on Participant Responsiveness to the Complete Health Improvement Program (CHIP) Lifestyle Intervention. J Relig Health. 2016;55(5):1561-73.

Ze keken naar 7.000 deelnemers. Ook al vertegenwoordigen adventisten minder dan 1% van de Amerikaanse bevolking, ongeveer 1 op de 5 CHIP-deelnemers waren adventisten. Hoe deden ze het vergeleken met de niet-gelovigen? Substantiële verminderingen in sommige risicofactoren werden bereikt door zowel Adventisten als niet-Adventisten, maar sommige verminderingen waren zelfs groter onder de niet-adventisten. Dit geeft aan dat Zevende-dags Adventisten niet de enigen hoeven te zijn met een goede gezondheid.

Invloed van sociaal-economische klasse?

Geschoolde individuen uit de middenklasse waren ook disproportioneel vertegenwoordigd bij de CHIP-bijeenkomsten. Zou het ook werken in door armoede getroffen bevolkingsgroepen? We wisten het niet … tot nu toe. Hoe zit het met het verminderen van risicofactoren van chronische ziekten bij individuen die leven in de Appalachia, één van de armste gebieden van het land?
Bron: Drozek D, Diehl H, Nakazawa M, Kostohryz T, Morton D, Shubrook JH. Short-term effectiveness of a lifestyle intervention program for reducing selected chronic disease risk factors in individuals living in rural appalachia: a pilot cohort study. Adv Prev Med. 2014;2014:798184.

Conventionele wijsheid zegt dat je financiële belangen moet hebben om je echt toe te wijden aan programma’s voor levensstijlverandering. Dus als het gratis wordt aangeboden aan arme gemeenschappen, dan zouden de resultaten misschien niet zo goed zijn, maar de algemene klinische veranderingen waren vergelijkbaar met veranderingen tijdens andere 4 weekse CHIP bijeenkomsten in vele delen van de VS, wat suggereert dat CHIP van voordeel kan zijn voor alle sociaal-economische klassen en onafhankelijk van wie er voor betaalt.

Op de werkvloer

Dus, waarom bieden werkgevers het niet gratis aan aan werknemers om te besparen op zorgkosten? CHIP kan enkele van de meest indrukwekkende resultaten bereiken die gepubliceerd zijn in de medische literatuur, en heeft ook klinische voordelen en is kostenbesparend. Lee Memorial, een bedrijf dat gezondheidszorg biedt in Florida heeft het aangeboden aan een aantal van hun werknemers als een proefprogramma.
Bron: Lee Memorial Health System Employee Health Cost Reduction.

Helaas kunnen gezondheidswerkers net zo ongezond zijn als iedereen. Ze meldden een gemiddeld gewichtsverlies van 8 kilo, een daling van 20-punten van het LDL-cholesterol, en bloeddruknormalisatie bij de meeste deelnemers. Ze investeerden ongeveer $38.000 om het programma op te starten, maar bespaarden, alleen al in het daarop volgende jaar, $70.000 door lagere zorgkosten, omdat ze zoveel gezonder werden, wat een investerings rendement is van ongeveer 1,8 keer.

Rendement

Maar er was nog nooit een rendements-studie gepubliceerd in de peer-reviewed medische literatuur … totdat Dexter Shurney het voortouw nam en deze werkplekstudie bij Vanderbilt publiceerde.
Bron: Shurney D, Hyde S, Hulsey K, Elam R, Cooper A, Groves J. CHIP Lifestyle Program at Vanderbilt University Demonstrates an Early ROI for a Diabetic Cohort in a Workplace Setting: A Case Study. J Manag Care Med. 2012;15(4):5-15.

Er was een hoge mate van scepticisme in de planningsfase van het onderzoek over het feit of actieve betrokkenheid kon worden bereikt bij een levensstijlprogramma dat als belangrijkste kernpunten bewegen en een plantaardig dieet had. Vanderbilt is tenslotte in Tennessee, midden in dat deel van het land dat bekend staat om de Memphis spareribs.

Toch volgden ze het programma genoeg om hun bloedsuiker en cholesterol waarden te verbeteren, evenals positieve veranderingen in zelfgerapporteerde gezondheid en welzijn. De kosten voor gezondheidszorg werden aanzienlijk verminderd; als voorbeeld, bijna een kwart waren in staat om een ​​of meer van hun medicijnen te elimineren, en kregen een rendement van 200% op hun investering binnen slechts 6 maanden, wat bewijst dat educatie alleen al van een populatie over de voordelen van een op planten en onbewerkt voedsel gebaseerd dieet haalbaar is en de kosten van gezondheidszorg verminderen.

De grootste studie van CHIP op de werkplaats tot nu toe werd gedaan met 6 groepen van werknemers, inclusief, ironisch genoeg, een farmaceutisch bedrijf. Een mix van werkers en managers, en kijk wat er gebeurde met diegenen die er het slechtste aan toe waren. Diegenen die begonnen met een bloeddruk van ongeveer 170 over 100 daalden tot ongeveer 140 over 85. Degenen met het hoogste LDL-cholesterol daalden met 60 punten, een daling van 300 punten in triglyceriden, een daling van 46 punten in nuchtere bloedsuikers.

Bron: Aldana SG, Greenlaw R, Diehl HA, Englert H, Jackson R. Impact of the coronary health improvement project (CHIP) on several employee populations. J Occup Environ Med. 2002;44(9):831-9.

In theorie, iemand die aan dit programma begint met zowel hoge bloeddruk als hoog cholesterol kan een daling van 64 tot 96% verwachten in het risico op een hartaanval. onze doodsoorzaak nummer 1. Michael Jacobson, werkend bij CSPI, gelooft dat voor de prijs van een grote SUV, elke stad z’n eigen CHIP-programma kan hebben. En voor de prijs van een onderzeeër of agrarische subsidies, het hele land een CHIP programma kan hebben.
Bron:
Jacobson, MF. Saving 400 Lives At a Time. Nutrition Action Health Letter. Oct 2005.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!