Anekdotisch bewijs suggereert dat gebruik van tee trea olie op de huid relatief veilig is en dat de weinige bijwerkingen zelflimiterend en incidenteel zijn. Onderzoekers voegden daar een aantal waarschuwingen bij: het kan giftig zijn als het wordt ingenomen; het kan ook huidirritatie veroorzaken bij hogere concentraties.
Bron: Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006;44(5):616-25.

Huidontsteking

Normaliter vermindert theeboomolie huidontsteking. 27 vrijwilligers kregen histamine in hun huid geïnjecteerd, zoveel als het equivalent als gebeten worden door een vuurmier, maar de grote rode zwelling werd significant minder na het aanbrengen van theeboomolie. Hier zie je de zwelling 20 minuten na de injectie. Breng een placebo-olie aan en het wordt nog erger voordat het eindelijk minder begint te worden. Maar als je na 20 minuten de helft van een enkele druppel pure theeboomolie aanbrengt, dan stop de ontsteking en begint het meteen beter te worden.


Bron: Koh KJ, Pearce AL, Marshman G, Finlay-jones JJ, Hart PH. Tea tree oil reduces histamine-induced skin inflammation. Br J Dermatol. 2002;147(6):1212-1217.

Allergische reactie

Sommige mensen zijn er echter gevoelig voor en het kan in plaats daarvan uitslag veroorzaken. Dit is echter relatief zeldzaam met slechts ongeveer 1% van de oudere kinderen en volwassenen met een dergelijke reactie. En geen van de 40 geteste jongere kinderen had een reactie, en dat is goed omdat het in 5% van de luierdoekjes en lotions gevonden kan worden.


Bron: Zug KA, Pham AK, Belsito DV, et al. Patch testing in children from 2005 to 2012: results from the North American contact dermatitis group. Dermatitis. 2014;25(6):345-55.

De meeste reacties, wanneer ze zich voordoen, worden veroorzaakt door de toepassing van pure olie. Er zijn dus aanbevelingen om de concentratie van theeboomolieproducten die aangebracht worden op de huid onder de 1% te houden. Bovendien kunnen fabrikanten anti-oxidanten en donkere flessen gebruiken om blootstelling aan licht te minimaliseren, omdat oudere, geoxideerde oliën de kans op het veroorzaken van allergische reacties vergroten.

Omgevingsinvloeden

Honderden verschillende chemische verbindingen zijn geïdentificeerd in theeboomolie, maar de samenstelling verandert bij blootstelling aan licht, lucht, vochtigheid en hogere temperaturen. Het kan een groen-bruinachtige kleur beginnen te krijgen, de viscositeit verandert, en de geur wordt terpentijnachtig. Allemaal slechte voortekenen.
Bron: De Groot AC, Schmidt E. Tea tree oil: contact allergy and chemical composition. Contact Derm. 2016;75(3):129-143.

Ingestie

Zelfs verse theeboomolie mag echter niet worden ingenomen. Twee uur voordat hij op de pediatrische intensive care- afdeling aankwam, had de moeder van een vierjarige hem ongeveer 2 theelepels theeboomolie gegeven. Binnen 30 minuten had hij moeite met lopen, en kort daarna geraakte hij in een coma. Ze merkten op dat de theeboomolie in een fles zat zonder een kindveilige dop, maar het maakte in dit geval niet uit, omdat de dop ook niet moeder-veilig was.
Bron: Morris MC, Donoghue A, Markowitz JA, Osterhoudt KC. Ingestion of tea tree oil (Melaleuca oil) by a 4-year-old boy. Pediatr Emerg Care. 2003;19(3):169-71.

Soortgelijke gevallen worden gemeld bij zelfs minder dan twee theelepels, hoewel gevallen van vergiftiging bij volwassenen meestal met een grotere doses gepaard gingen. Gelukkig zijn er geen menselijke sterfgevallen veroorzaakt door theeboomolie gemeld, merk op de kwalificatie van ‘menselijk’.
Bron: Jacobs MR, Hornfeldt CS. Melaleuca oil poisoning. J Toxicol Clin Toxicol. 1994;32(4):461-4.

Het is geïmpliceerd in de sterfgevallen van huisdieren wanneer het niet correct gebruikt wordt bij het behandelen van vlooien of zoiets. Met name katten lopen gevaar vanwege hun gewoonte om hun vacht te likken.
Bron: Bischoff K, Guale F. Australian tea tree (Melaleuca alternifolia) oil poisoning in three purebred cats. J Vet Diagn Invest. 1998;10(2):208-10.

Aanbeveling

Bij de mens kan tea trea olie veilig worden gebruikt wanneer je inslikken vermijdt, breng alleen verdunde olie op de huid aan en gebruik alleen olie die op de juiste manier is bewaard.
Bron: Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006;44(5):616-25.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!