Verzorgingsproducten

De gemiddelde volwassene gebruikt elke dag negen persoonlijke verzorgingsproducten, met 126 unieke chemische ingrediënten. We dachten altijd dat alles wat op de huid werd aangebracht ook altijd gewoon aan de oppervlakte zou blijven, en het enige waar je je zorgen over hoefde te maken, was lokale huidirritatie. Maar de afgelopen decennia zijn we beginnen in te zien dat sommige lokaal aangebrachte substanties in of zelfs door de menselijke huid kunnen dringen en uiteindelijk door ons lichaam kunnen circuleren.
Bron: Bocca B, Pino A, Alimonti A, Forte G. Toxic metals contained in cosmetics: a status report. Regul Toxicol Pharmacol. 2014;68(3):447-67.

Lood

Neem bijvoorbeeld het giftige metaal lood. Om te zien of lood via de huid in het lichaam kan worden opgenomen, smeerden onderzoekers lood op iemands linkerarm, en maten het niveau van lood in het zweet dat van de rechterarm kwam gedurende de volgende paar dagen, en er was een grote piek, wat bewijst, bijna 30 jaar geleden, dat lood kan worden opgenomen door de huid en snel verspreid kan worden door het lichaam.


Bron: Florence TM, Lilley SG, Stauber JL. Skin absorption of lead. Lancet. 1988;2(8603):157-8.

Dit leidde volksgezondheidsautoriteiten om ouders aan te bevelen om het gebruik van cosmetica te vermijden, althans voor hun kinderen, dat besmet zou kunnen zijn. Welke cosmetica zou dat kunnen zijn? Lood kan gevonden worden in een breed scala van cosmetische producten omdat het een natuurlijk bestanddeel is van veel kleurpigmenten.

Lood in henna

De FDA heeft een bovengrens voor lood gesteld op 20 delen per miljoen, en hoewel slechts enkele henna-monsters dat overtroffen- omdat henna wordt gebruikt voor tijdelijke tatoeages- kunnen deze hoeveelheden lood gedurende lange tijd op de huid achterblijven en dat is misschien niet veilig.

Omdat uit onderzoek blijkt dat lood mogelijk geen veilige blootstellingsniveaus heeft waar zelfs de laagste niveaus de hersenen van ontwikkelende kinderen kunnen beïnvloeden, en dus kan het gebruik van henna, vooral bij kinderen, een risico voor de volksgezondheid vormen. Het vergroten van de aandacht voor de ernstige toxische gevolgen van henna kan helpen om het gebruik van dergelijke gevaarlijke materialen te beëindigen of op zijn minst te verminderen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Bron: Jallad KN, Espada-jallad C. Lead exposure from the use of Lawsonia inermis (henna) in temporary paint-on-tattooing and hair dying. Sci Total Environ. 2008;397(1-3):244-250.

Traditioneel was henna gewoon de gedroogde poedervormige bladeren van een plant. Maar meer recentelijk zijn andere ingrediënten toegevoegd om het een sterkere kleur te geven, toegevoegde ingrediënten zoals lood, één van de meest voorkomende en flagrante toevoegingen in henna.
Bron: Basas CG. Henna tattooing: cultural tradition meets regulation. Food Drug Law J. 2007;62(4):779-803.

PPD in henna

Maar niet zo gewoon als PPD, para-fenyleen-diamine. De rode pasta die traditioneel gebruikt wordt, ook bekend als “rode henna” veroorzaakt zelden nadelige effecten. Maar om een ​​donkerder pigment te verkrijgen, bekend als “zwarte henna” kunnen verschillende toevoegingen worden gebruikt, waaronder dierlijke urine, maar liever urine dan PPD.
Bron: Wang MX, Maranda EL, Cortizo J, Lim V, Jimenez J. Henna–A Temporary Body of Art. JAMA Dermatol. 2016;152(3):290.

PPD is een koolteerderivaat dat nare huidreacties kan veroorzaken zoals blaarvorming en littekens.


Bron: Kmietowicz Z. “Black henna” tattoos can cause blistering and scarring, doctors warn. BMJ. 2015;351:h4519.

PPD wordt toegevoegd om het proces dat tot wel 12 uur kan duren, te versnellen tot minder dan 2 uur. Dus hoewel het gebruik van zwarte hennas verleidelijk kan zijn, heeft het de potentie voor zowel bijwerkingen op de korte als op de lange termijn. Hoe vaak komen deze reacties voor? De beste schatting is ongeveer 2,5%, dus 1 op de 40 kinderen die een zwarte henna-tatoeage krijgt, kunnen een allergische reactie hebben.
Bron: De Groot AC. Side-effects of henna and semi-permanent ‘black henna’ tattoos: a full review. Contact Derm. 2013;69(1):1-25.

Helaas is deze praktijk in de mode (bedankt, Spice Girls). Er bestaat niet zoiets als natuurlijke zwarte henna, dus misschien zou het het beste zijn om de meer traditionele praktijken te respecteren, om te voorkomen dat een tijdelijke tatoeage verandert in een permanent litteken. Het probleem is dat PPD te vinden is in producten die ook als rode henna zijn gelabeld, dus alleen omdat het rood is, wil nog niet zeggen dat het niet riskant is. Slecht nieuws voor de industrie met een waarde van $100 miljoen.

Aanbeveling FDA

Omdat de kwaliteit van henna, in alle kleuren, zo vaak verminderd is, zou volgens de FDA-richtlijnen henna helemaal niet op de huid moet worden aangebracht.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!