Effect van dadels op cervicale rijping

Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie met honderden zwangere vrouwen ontdekte dat vrouwen die ongeveer 6 dadels per dag eten gedurende een paar weken voor de bevalling een aanzienlijke verbetering ervaren in “cervicale rijping,” de gereedheid van de cervix, de opening naar het geboortekanaal.

Bron: Kordi M, Meybodi FA, Tara F, Nemati M, Shakeri MT. The Effect of Late Pregnancy Consumption of Date Fruit on Cervical Ripening in Nulliparous Women. JMRH. 2014;2:150-156.

Je kunt ook medicijnen of een operatie gebruiken om de baarmoederhals gereed te maken. Oxytocine is het meest gebruikte medicijn; Misschien heb je artsen horen praten over Pitocin wat de merknaam is. Hoewel het effectief is, wordt het gebruik ervan geassocieerd met meerdere mogelijke nadelige bijwerkingen, wat zowel de moeder als de baby kan beïnvloeden.

Misschien is er een veilige, eenvoudige oplossing zonder bijwerkingen?

Wel, dadels kunnen dus mogelijk behulpzaam zijn. Het gebruik van oxytocine voor inductie van een bevalling in de dadelgroep was de helft minder vergeleken met de controlegroep, en de weinigen die dadels aten en geïnduceerd werden hadden meer succesvolle bevallingen. Een eerdere studie waarin de consumptie van dadels de bevalling met meer dan zes uur leek te verkorten speculeerde dat dadels zelf misschien oxytocineachtige effecten hebben.

invloed van dadels eten op duur van bevalling

Bron: Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31.

Effect van dadels op bloedverlies na de geboorte

Oké, wat dacht je van de volgende studie, het vergelijken van de werkzaamheid van dadels versus oxytocine bij het behandelen van postpartum bloedingen. Postpartum bloedingen, overmatig bloedverlies na de geboorte, is één van de belangrijkste complicaties van zwangerschap en de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. Wanneer de placenta loslaat, moet de baarmoeder krimpen om de bloeding te stoppen, en als het dat niet doet – als de baarmoeder niet voldoende spierspanning heeft – dan kun je een oxytocine injectie geven om het bloedverlies te verminderen. Zoals alle medicijnen kan het echter bijwerkingen hebben, soms veroorzaakt het een gevaarlijke daling van de bloeddruk. Er zijn ook verschillende apparaten die kunnen worden ingebracht om druk uit te oefenen, en als laatste redmiddel is er een operatie, maar waarom niet eerst fruit proberen? Overal verkrijgbaar, goedkoop, zonder bijwerkingen, ja, maar werkt het ook?

Er werd een gerandomiseerde klinische studie opgezet om erachter te komen. Onmiddellijk nadat de placenta er uitkomt kregen vrouwen een eenmalige dosis van 5 dadels of een injectie met oxytocine. Daarna werd al het bloed verzameld om te zien wat beter werkte. Over het algemeen was het gemiddelde bloedverlies drie uur na de bevalling in de dadelgroep aanzienlijk minder dan in de oxytocinegroep, een verschil van ongeveer 60 mL. Bekijk dit eens. Zie hoe de dadelgroep meestal in de laagste categorie zat, minder dan 120 mL bloedverlies, terwijl de medicijngroep meestal 240 mL verloor, of soms meer?

verschil van dadels tegenover oxytoxine voor bloedverlies na bevalling

Bron: Khadem N, Sharaphy A, Latifnejad R, Hammod N, Ibrahimzadeh S. Comparing the Efficacy of Dates and Oxytocin in the Management of Postpartum Hemorrhage. Shiraz E Med J. 2007;8(2):64-71.

Conclusies: het eten van dadels na de bevalling verminderde bloedingen meer dan een oxytocine injectie, en het is een goed alternatief bij normale bevallingen.

Maar wacht even… als dadels oxytocineachtige effecten hebben om de baarmoeder samen te trekken, bevallingen verkorten door te helpen met het induceren van uteruscontracties, kan de consumptie van dadels het risico op vroegtijdige bevallingen verhogen?

Het effect van dadelconsumptie op de lengte van de zwangerschap en de nood aan inductie

Vanaf ongeveer 38 weken werden vrouwen gerandomiseerd om zeven dadels per dag te eten, of niet. En … het eten van dadels had geen invloed op de datum van de bevalling, maar wat het wel deed, was een aanzienlijke vermindering van de noodzaak om de bevalling met drugs te induceren. De helft van de niet-dadelgroep werd geïnduceerd versus 30% minder in de groep van zeven dadels- per-dag-gedurende-een-week.

invloed van dadels op vroegtijdige bevallingen

Bron: Razali N, Mohd Nahwari SH, Sulaiman S, Hassan J. Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2017;37(5):595-600.

En inductie van een bevalling is een serieuze zaak. Het kan complicaties zoals bloedingen verhogen, keizersnedes, baarmoederhyperstimulatie en zelfs baarmoederruptuur. En afgezien van de complicaties hebben vrouwen die worden geïnduceerd de neiging om zich minder tevreden over hun geboorte-ervaring te voelen.

Daarom is dadelconsumptie in de late fases van de zwangerschap een veilige aanvulling om te overwegen omdat het de behoefte aan bevallingsinterventie verminderde zonder enig nadelig effect op moeder en kind.

Placebo-effect nagaan

Het enige dat we nu nog missen is een dubbelblind onderzoek, niet alleen een gerandomiseerde studie, maar een placebo-gecontroleerde studie, toch? De vrouwen in de dadelgroep wisten uiteraard dat ze dadels aten, en misschien had dat een soort placebo-effect?

De enige dubbelblinde studie die ik kon vinden over dadels en bevallingen is in het Arabisch, maar de Engelse samenvatting beschrijft hoe vrouwen die net met de bevalling waren begonnen dadelsiroop of een placebo kregen. Dat is briljant. Het is moeilijk om een ​ placebo-dadel te maken, maar je zou een soort van placebo-siroop kunnen maken zoals melasse of zoiets. Let op wanneer ze zeggen dat de siroop van dadel honing is want ze hebben het niet over een siroop van honing en dadels maar een siroop gemaakt van “honig dadels” wat een zachte soort is dat in je mond smelt en gemakkelijk tot een siroop te verwerken is. En… de normale progressie van de bevalling was kennelijk hoger in de dadelgroep, rond 98% vergeleken met minder dan 70% in zowel de placebo- als de controlegroep, en de lengte van de bevalling was ook korter in de dadelgroep, ongeveer twee uur korter, en dus op de dag van de bevalling, is het een goed idee om dadels eten.

Bron: Kordi M, Salek Nasiri N, Safarian M, Esmaili H, Shadjuo K. The Effect of Oral Honey- Date Syrup Intake during Labor on Labor Progress of Nulliparous Women. Iranian J Obstetr, Gynecol Infert. 2010;13(2):23-30.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!