Gember wordt al duizenden jaren lang gebruikt in India en China om ziekten te behandelen…

Bron: Mohd yusof YA. Gingerol and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;929:177-207.

Maar ze gebruiken ook kwik dus dat zegt niet zoveel.

Bron: Liu J, Shi JZ, Yu LM, Goyer RA, Waalkes MP. Mercury in traditional medicines: is cinnabar toxicologically similar to common mercurials?. Exp Biol Med (Maywood). 2008;233(7):810-7.

Dat is waar we de wetenschap voor hebben.

Maar wanneer je titels in de medische literatuur ziet over de gunstige effecten van gember op obesitas, bijvoorbeeld, dan besef je waarschijnlijk niet dat ze het hebben over de gunstige effecten van gember op vette ratten.

 Effect van gember op ratten

Bron: Wang J, Ke W, Bao R, Hu X, Chen F. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Ann N Y Acad Sci. 2017;1398(1):83-98.

Waarom voeren ze niet gewoon menselijke klinische studies uit?

Het gebrek aan klinische studies kan worden toegeschreven aan “ethische kwesties en beperkte commerciële ondersteuning”. Beperkte commerciële ondersteuning kan ik begrijpen. Gember is spotgoedkoop; wie gaat die studie betalen, maar ethische kwesties? We hebben het hier over mensen wat gember laten eten?

Studies zoals deze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk uit te voeren.

Bron: Wang Y, Yu H, Zhang X, et al. Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study. Nutrition. 2017;36:79-84.

Het is een cross-sectionele studie waarbij je dus een momentopname maakt van gemberconsumptie en van lichaamsgewicht, en je ziet dat mensen die zwaarlijvig zijn de neiging hebben om aanzienlijk minder gember te eten; en dus suggereren ze dat dit aantoont “dat het gebruik van gember relevant kan zijn voor gewichtsbeheersing”.

gember inname bij verschillende lichaamsgewichten

Maar misschien is gembergebruik slechts een indicatie van een meer traditioneel en een minder verwesterd dieet met ongezonde voeding.

Je weet het niet … totdat je het op de proef hebt gesteld.

Effect van gember op honger

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie om de effecten te beoordelen van een hete gemberdrank, waarmee ze bedoelen 2 gram gemberpoeder in 240 mL heet water, dus ongeveer één theelepel gemalen gember in een theekopje met heet water geroerd. Dat is een hoeveelheid gember ter waarde van ongeveer vijf cent. En… na het drinken van de gember meldden de deelnemers dat ze zich aanzienlijk minder hongerig voelden, en als antwoord op de vraag “Hoeveel denk je dat je zou kunnen eten?” beschreven ze een lagere verwachte inname van voedsel.

Nu dronk de controlegroep alleen maar heet water, dus de deelnemers wisten wanneer ze gember kregen; dus er kan een placebo-effect zijn. Het idee was eerst om gember in capsules te stoppen om de ​​dubbelblinde studie te doen, maar ze denken dat het effect van gember gedeeltelijk veroorzaakt wordt door de smaakreceptoren op de tong; dat wilden ze dus niet beïnvloeden.

Niet alle effecten waren echter alleen maar subjectief. Vier uur na het drinken was de stofwisseling in de gembergroep verhoogd vergeleken met de controlegroep.

Effect van gember op metabolische snelheid

Hoewel in een eerdere studie, toen verse gember werd toegevoegd aan een maaltijd, er geen sprake was van verhoging van de stofwisseling.

Bron: Westerterp-Plantenga M, Diepvens K, Joosen AM, Bérubé-Parent S, Tremblay A. Metabolic effects of spices, teas, and caffeine. Physiol Behav. 2006 Aug 30;89(1):85-91. doi: 10.1016/j.physbeh.2006.01.027. Epub 2006 Mar 30. PMID: 16580033.

De onderzoekers suggereren dat dit te wijten kan zijn aan de “andere methode van gembertoediening,” vers in plaats van gedroogd geven, en er zijn bepaalde stoffen die zich vormen wanneer je gember droogt en die unieke eigenschappen kunnen hebben.

Hoewel gevoel van verzadiging en volheid hoger waren met gember vergeleken met de controlegroep, volgden de onderzoekers de deelnemers niet om te zien of ze daadwerkelijk minder aten tijdens de lunch. Het probleem is dat er nog nooit een gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde studie met placebogroep is geweest met deze hoeveelheid gember en gewichtsverlies … tot nu toe.

Twaalf weken lang een theelepel gemberpoeder per dag maar deze keer verstopt in capsules en … consumptie van gember gedurende 12 weken verlaagde de body mass index [BMI] aanzienlijk.

Bekijk dit eens. Geen verandering in de placebogroep, maar een daling in de gembergroep.

effect van gember tegenover placebo op bmi

Hoewel schattingen van de hoeveelheid lichaamsvet niet echt veranderden, wat toch eigenlijk de bedoeling is.

effect van gember tegenover placebo op vetmassa

Bron: Ebrahimzadeh attari V, Ostadrahimi A, Asghari jafarabadi M, Mehralizadeh S, Mahluji S. Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT. Eur J Nutr. 2016;55(6):2129-36.

Hoe zit het met het gebruik van gember om vet te verwijderen uit specifieke organen, zoals de lever?

Kennelijk verbetert de behandeling met gember fructose-geïnduceerde leververvetting bij ratten.

Bron: Gao H, Guan T, Li C, et al. Treatment with ginger ameliorates fructose-induced Fatty liver and hypertriglyceridemia in rats: modulation of the hepatic carbohydrate response element-binding protein-mediated pathway. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:570948.

Weet je wat ook zou hebben gewerkt? Niet zoveel suiker geven. Maar er is nooit een mens geweest … je weet hoe dit gaat aflopen … tot nu toe.

Suppletie met gember bij niet-alcoholische vette leverziekte: een gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde studie met placebogroep: een theelepel gember per dag of een placebo gedurende 12 weken. Ze kregen allemaal te horen om hun inname van cholesterol te beperken en om meer vezels te eten en meer te bewegen; dus zelfs de placebogroep zou moeten verbeteren.

Bron: Rahimlou M, Yari Z, Hekmatdoost A, Alavian SM, Keshavarz SA. Ginger Supplementation in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Hepat Mon. 2016;16(1):e34897.

Maar deed de gembergroep het beter? Ja, dagelijkse consumptie van slechts een theelepeltje gemalen gember per dag resulteerde in een significante afname van stoffen die ontstekingen aantonen, en verbeteringen in leverfunctietesten, en een daling van het vet in de lever. En dat alles voor vijf cent aan gemberpoeder per dag.

Wat zijn de nadelen?

Een paar boertjes? Ik zocht naar nadelen en vond geen andere dan, natuurlijk, verlamming door gember. Wat?! In 1930 werden duizenden Amerikanen vergiftigd door een gemberextract.

Bron: Morgan JP, Penovich P. Jamaica ginger paralysis. Forty-seven-year follow-up. Arch Neurol. 1978;35(8):530-2.

Ten eerste, wie drinkt gemberextract? Oh, in 1930 was er een verbod of alcohol, en dus kochten ze een gemberextract als een legale manier om alcohol te krijgen. Ze beseften echter niet dat de illegale alcohol producenten misbruik maakten van de hoge vraag naar alcohol, en een goedkoper alternatief voor gember gebruikten, een soort van vernis, om hogere winsten te maken. De moraal van het verhaal is dus… drink geen vernis.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!