Er zitten tenminste 33 kankerverwekkende stoffen in marihuanarook, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Dat zijn verbrandingsproducten die ook te vinden zijn in gegrild vlees en in de lichamen van degenen die marihuana roken, vergelijkbaar met wat je kunt vinden in de lichamen van sigarettenrokers. Dat is echt opmerkelijk. De meeste tabaksgebruikers inhaleren in de loop van een dag veel meer rook in hun longen.

Bron: Wei B, Alwis KU, Li Z, et al. Urinary concentrations of PAH and VOC metabolites in marijuana users. Environ Int. 2016;88:1-8.

Dus als je het vergelijkt, is marihuanarook echt zoveel slechter?

Nou, het lijkt meer benzopyreen en benzanthraceen te bevatten, wat polycyclische aromatische koolwaterstoffen pro-carcinogenen zijn, vergeleken met ongefilterde sigarettenrook. Maar het kan ook gewoon zijn dat cannabisgebruikers dieper inademen en de rook dan langer binnen houden, wat kan resulteren in vier keer meer teer in de longen, wat de blootstelling aan deze kankerverwekkende stoffen versterkt.

Bron: Tashkin DP. Effects of marijuana smoking on the lung. Ann Am Thorac Soc. 2013;10(3):239-247.

En helaas, de rook door water inhaleren, zoals met een waterpijp, lijkt de risico’s van opbouw van teer niet te verminderen. Ja, teer van marihuanarook kan vergelijkbare tumorbevorderende effecten hebben als sigarettenrook bij muizen, maar hoe zit het bij mannen en vrouwen?

Bronnen:
Bloor RN, Wang TS, Spanel P, Smith D. Ammonia release from heated ‘street’ cannabis leaf and its potential toxic effects on cannabis users. Addiction. 2008;103(10):1671-1677.
Hoffmann D, Brunnemann KD, Gori GB, Wynder EL. On the carcinogenicity of marijuana smoke. In: Runeckles V.C. (eds) Recent Advances in Phytochemistry. Boston, MA: Springer; 1975;63-81.

Mensen die al lang marihuana gebruiken, hebben meer kanker, meer longkanker, meer mondkanker, spraakboxkanker, maar alleen, naar het schijnt, omdat het waarschijnlijker was dat ze ook meer tabak roken. Nadat sigaretten uit de vergelijking werden verwijderd, werd geen verhoogd risico gevonden.

Bron: Hashibe M, Morgenstern H, Cui Y, et al. Marijuana use and the risk of lung and upper aerodigestive tract cancers: results of a population-based case-control study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006;15(10):1829-1834.

Hetzelfde met hoofd-halskanker. Eén studie vond een verhoogd risico, maar vijf studies vonden geen associatie, en één studie vond een afgenomen risico. Dus ja, regelmatig gebruik veroorzaakt luchtwegletsel wat kan leiden tot chronische bronchitis, maar geen bewijs voor langdurige longschade zoals emfyseem. En ondanks de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen, was er geen duidelijk verhoogd risico op longkanker, hoewel het bewijsmateriaal tegenstrijdig is met betrekking tot het risico van zwaar, langdurig gebruik. En dat kan de crux zijn.

Bron: Huang YH, Zhang ZF, Tashkin DP, Feng B, Straif K, Hashibe M. An epidemiologic review of marijuana and cancer: an update. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015;24(1):15-31.

In termen van blootstelling aan rook, zelfs het roken van een joint elke dag gedurende 10 jaar is misschien hetzelfde als een pakje per dag gedurende 6 maanden. In de meeste onderzoeken naar het roken van tabak en longkanker, 6 maanden in een leven kunnen je als nooit-roker classificeren. Het kan een paar jaren duren voordat het roken van sigaretten het risico op longkanker aanzienlijk verhoogt, en dat zou hetzelfde zijn als het roken van een joint elke dag van je volwassen leven. Geen wonder dat we geen verband tussen longkanker en casual marihuanagebruik kunnen vinden hoewel er een alternatieve verklaring is.

Misschien werken de anti-tumoreffecten van de cannabisplant tegen de tumorbevorderende effecten van de kankerverwekkende stoffen in de rook. Wacht, anti-tumoreffecten? Ja, in feite, de eerste keer dat een anti-kankereffect werd aangetoond, daterend van 1975, was tegen longkankercellen, aantonend dat THC hun groei in een petrischaal kan onderdrukken.

Schermafbeelding 2021-11-01 om 10.55.40

Bron: Munson AE, Harris LS, Friedman MA, Dewey WL, Carchman RA. Antineoplastic activity of cannabinoids. J Natl Cancer Inst. 1975;55(3):597-602.

Dit soort gegevens heeft geleid tot wilde claims van kankerbehandelingen op het internet, met extrapolatie van de resultaten van dit preklinisch onderzoek, zoals in petrischalen en reageerbuisjes, naar mensen zonder enige rechtvaardiging. Wilde claims, omdat cannabis, volgens deze studie uit 2016, niet klinisch onderzocht is als een behandeling voor maligniteit bij mensen.

Bron: Maida V, Daeninck PJ. A user’s guide to cannabinoid therapies in oncology. Curr Oncol. 2016;23(6):398-406.

Maar dat is niet echt waar. Er is een onderzoek uitgevoerd bij terminale hersenkankerpatiënten. In het artikel “Kan Cannabis Kanker Genezen?” lees je er meer over.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!