Waarom zijn macrobiotische diëten blijkbaar zo effectief in het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetes, binnen slechts enkele weken? Omdat het dieet gecentreerd is rond hele granen – bruine rijst, gerst en gierst – misschien verbetert de hoge vezelinname het darmmicrobioom, de vriendelijke flora in de darmen van diabetici wat leidt tot een vermindering van de insulineresistentie? Of misschien omdat het dieet ook veel groenten bevat? Misschien corrigeert het een soort van acidose veroorzaakt door de hoge niveaus van dierlijke eiwitten in hun normale dieet? Hoe dan ook, dit was na slechts 21 dagen. Kunnen macrobiotische diëten ook helpen bij de beheersing van bloedsuiker op langere termijn? Wat dacht je van een dieetinterventie van 6 maanden met uit de hand gelopen bloedsuikerniveaus? Hemoglobine A1c geeft een idee van iemands gemiddelde bloedsuikerniveau in de voorgaande paar maanden. Dus een A1c-niveau van 5 zou betekenen dat in de afgelopen paar maanden de bloedsuikers meestal onder de 100 zou zijn geweest, wat betekent dat je bloedsuikers normaal, gezond en niet-diabetisch zijn geweest. Maar een A1c van ongeveer 6 kan pre-diabetes zijn, en 6.5 kan een teken zijn van volwaardige diabetes, maar minder dan 7 wordt beschouwd als gecontroleerde diabetes – dat is wat diabetici naar streven met pillen en insuline-injecties – en iets meer dan 7 wordt als uit de hand gelopen diabetes beschouwd. Het gemiddelde A1c-niveau in de macrobiotische voedingsstudie begon met 12.6, wat betekent dat ze al maandenlang bloedsuikers in de 300 hadden gehad, ondanks alle insuline-injecties. Maar toen gingen ze het zogenaamde Ma-Pi 2 dieet volgen, een strikt plantaardig macrobiotisch dieet gecentreerd rond hele granen, groenten en bonen, met wat sesamzaad en groene thee. Wat gebeurde er? A1c-niveaus begonnen met diabetische waarden van 12.6 ondanks dagelijkse insuline-injecties, en na 6 maanden op dat dieet eindigden met een niet-diabetische waarde van 5.7. En ben je hier klaar voor? Dat was nadat niemand meer insuline gebruikte. Ze gingen van 100% insuline gebruik voor diabetes dat niet onder controle was tot 0% insuline gebruik en niet- diabetische bloedsuikerwaarden. Dat is de kracht van planten. En driekwart stopte met al hun diabetesmedicijnen in slechts 6 maanden tijd. En wat zijn de bijwerkingen? Een daling van het LDL-cholesterol met 20%, triglyceriden daalden met bijna 40%, hoewel, natuurlijk, iedereen die een strikt plantaardig dieet begint moet zorgen voor een regelmatige, betrouwbare bron van vitamine B12. Het enige dat we nu nodig hebben is een gerando- miseerde, gecontroleerde studie, en hier is het. Type 2 diabetici gerandomiseerd naar het macrobiotisch dieet versus het aanbevolen dieet van het American Diabetes Association. Dit is een voorbeeld van wat je eet met het macrobiotisch dieet: een hartige volkoren cake als ontbijt met groene thee, met sesamballen gemaakt van bruine rijst als snack. De lunch was een gerstesoep met groenten en bruine rijstsalade, met veel andere plantaardige gerechten en adzukibonen, en meer volkoren snacks. En avondeten dat ongeveer hetzelfde is als lunch: plantaardige gerstesoep, veel groenten, kikkererwten, groene thee gedurende de dag. Terwijl de dieetgroep met het standaard dieet het volgende at: magere melk, volkoren brood, een soort mediterrane lunch met groenten en bonen, met fruit als een snack, en een bonen- en groente- soep, volkorenbrood, monniksbaard is een groene bladgroente, en gebakken vis. Ik moet zeggen dat dit een behoorlijk gezond controledieet is. Ik bedoel, ze hadden het kunnen vergelijken met een veel slechter dieet, maar ze hadden zoiets van, dit is wat de diabetes groepen zeggen wat het beste is, dus laten we ons dieet vergelijken met dat van hen. OK, wat gebeurde er? Het macrobiotische dieet was het beste wanneer gekeken werd naar de bloedsuikerspiegel. Kijk eens naar deze cijfers. Ze begonnen allemaal met nuchter bloedsuikerniveau rond de 120. Dat is niet goed, maar ze waren per slot van rekening diabetici. Normaal nuchtere bloedsuikers, zoals wanneer je ’s ochtends wakker wordt voor het ontbijt, zou op zijn minst onder de honderd moeten zijn. Wanneer ze mensen op dit relatief gezonde diabetesgroep dieet zetten, werden hun bloedsuikers beter gedurende het onderzoek van drie weken, dalend van ongeveer 120 tot ongeveer 110. Dus dat is het beste wat de officiële diabeten die voor diabetes aanbevolen worden, kunnen doen. Vergelijk dat eens met een isocalorisch macrobiotisch dieet, wat ‘hetzelfde aantal calorieën’ betekent. Dit is wat het macrobiotische dieet deed: beter na slechts enkele dagen en normale nuchtere bloedsuikers na slechts een week. 100% van degenen die het macrobiotisch dieet volgden, daalden tot minstens onder de 110, vergeleken met minder dan de helft van degenen die het diabetesdieet volgden. En dit was met minder medicijnen. In de controlegroep was één persoon in staat om zijn orale hypoglycemische medicijnen te verminderen, terwijl vijf van de zeven met dergelijke medicijnen in de macrobiotische groep moesten stoppen met het gebruik ervan, anders zouden hun bloedsuikers te laag zijn geworden. Dus betere resultaten met minder medicijnen. Dat is de kracht van een echt gezond dieet. En bovendien, deze studie was een zware tegenslag voor de mensen die geloven in een koolhydraten-arm dieet, Ik bedoel, kijk hier eens naar. Ze zetten diabetici op een dieet met 73% koolhydraten, met honderd gram koolhydraten in hun dagelijkse voeding in de vorm van granen. En wat gebeurde er? Schoten hun bloedsuikers veel te ver omhoog? Nee, ze werden beter, significant beter na een paar dagen, met gemiddelde nuchtere bloedsuikers beginnend met 129, dalend naar 95, en ongelooflijk kijk eens naar hun LDL-cholesterol, dalend tot 1.6 mmol/l [62 mg/dL], een daling van bijna 48% in drie weken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!