Macrobiotische dieet vroeger.

Macrobiotische diëten zijn in 1971 beschreven door de American Medical Association als “één van de gevaarlijkste voedingspatronen, die niet alleen een serieus gevaar zijn voor de gezondheid van het individu, maar zelfs voor het leven zelf”. Macrobiotische diëten zijn immers overwegend vegetarisch met een grote nadruk op volle granen…? Wat is daar mis mee. Wel, het macrobiotische dieet hield ook in dat ze geen water moesten drinken, wat niet goed is, en om fruit te vermijden, wat zelfs heeft geresulteerd in gevallen van scheurbuik!

Bronnen:
Zen macrobiotic diets. JAMA. 1971;218(3):397.
Sherlock P, Rothschild EO. Scurvy produced by a Zen macrobiotic diet. JAMA. 1967;199(11):794-798.

Hedendaagse macrobiotische dieet

Gelukkig is het macrobiotische dieet de afgelopen dertig jaar geëvolueerd. Dit is de meer hedendaagse versie: een nadruk op volle granen, groenten, en bonen, terwijl het meeste vlees, eieren en zuivel wordt geminimaliseerd. Ik vind het niet leuk dat ze fruit beperken, en hou niet van al het toegevoegde zout, maar in vergelijking met het standaard Amerikaanse dieet heeft het veel dingen die positief zijn.

Schermafbeelding 2021-11-01 om 13.43.18

Bron: Lerman RH. The macrobiotic diet in chronic disease. Nutr Clin Pract. 2010;25(6):621-626.

Slechts een kwart van de inname van verzadigd vet, minder dan de helft van de suikerinname. Een zeer respectabele vezelinname – twee en een half keer het nationale gemiddelde – maar ook meer zoutinname. Dus terwijl het macrobiotische dieet een ontstekingsremmend dieet is – het heeft een negatieve voedingsontstekingsindex in tegenstelling tot het ontstekingsbevorderende Amerikaanse dieet – sommige van de meest ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn kruiden en specerijen. Dus in plaats van al dat zeezout en sojasaus toe te voegen, zou het macrobiotische dieet verbeterd kunnen worden door in plaats daarvan natuurlijke kruiden te gebruiken.

Bron: Harmon BE, Carter M, Hurley TG, Shivappa N, Teas J, Hébert JR. Nutrient Composition and Anti-inflammatory Potential of a Prescribed Macrobiotic Diet. Nutr Cancer. 2015;67(6):933-940.

Op de proef gesteld

OK, maar is het macrobiotische dieet ooit op de proef gesteld? Ja, voor diabetes.

Bron: Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Rodríguez-Sotero E, et al. Medium- and short-term interventions with ma-pi 2 macrobiotic diet in type 2 diabetic adults of bauta, havana. J Nutr Metab. 2012;2012:856342.

De beperkte inname van water zou waarschijnlijk niet helpen, omdat het drinken van water geassocieerd is met lager risico op diabetes type 2, hoewel dat gedeeltelijk kan zijn omdat ze minder frisdrank drinken.

Bron: Carroll HA, Davis MG, Papadaki A. Higher plain water intake is associated with lower type 2 diabetes risk: a cross-sectional study in humans. Nutr Res. 2015;35(10):865-872.

En fruitbeperking is waarschijnlijk niet nuttig omdat fruitconsumptie ook geassocieerd is met een significant verminderd risico op diabetes type 2.

Bron: Li M, Fan Y, Zhang X, Hou W, Tang Z. Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2014;4(11):e005497.

Maar een verminderd risico op diabetes type 2 geldt ook voor groene bladgroenten, waar het macrobiotische dieet positief in opvalt: het bevat veel groenten. Kijk, je kunt gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studies van boerenkool uitvoeren en aantonen dat het de toename van de bloedsuikers na de maaltijd onderdrukt. Eet een maaltijd met witte rijst, kip en eieren en krijg een grote piek in de bloedsuikerspiegel. Onderzoek toont dat de piek aanzienlijk minder is wanneer je slechts een eetlepel gedroogde boerenkoolpoeder toevoegt, in tegenstelling tot een soort placebo-poeder, hoewel het effect visueel wordt overdreven door hun geklooi met de y-as (zie grafiek hieronder).

Schermafbeelding 2021-11-01 om 13.50.54

Bron: Kondo S, Suzuki A, Kurokawa M, Hasumi K. Intake of kale suppresses postprandial increases in plasma glucose: A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. Biomed Rep. 2016;5(5):553-558.

En macrobiotische diëten gebruiken volle granen, die insulinegevoeligheid aanzienlijk kunnen verbeteren, in vergelijking met geraffineerde granen, wat mogelijk deels te wijten is aan alle prachtige dingen die vezels kunnen doen om onze goede darmbacteriën te laten gedijen, wat mogelijk ontstekingen en diabetesrisico zou kunnen verlagen.

Bron: Lappi J, Kolehmainen M, Mykkänen H, Poutanen K. Do large intestinal events explain the protective effects of whole grain foods against type 2 diabetes?. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):631-640.

Effect op bloedsuiker

Maar je weet het niet zeker totdat je het op de proef hebt gesteld. Slechts drie weken een strikt plantaardig dieet volgen, wat voornamelijk samengesteld was uit volle granen, groenten en bonen, en ze kregen een daling van ongeveer 10% van de bloeddruk, maar liefst 35% minder LDL-cholesterol, en een daling van 38% in nuchtere bloedsuikers in slechts 21 dagen. Waren deze veranderingen statistisch significant? Hier zijn enkele P-waarden van drie maanden. Dat soort P-waarden maken me blij. Met andere woorden, ja, de veranderingen waren significant, hoe je er ook naar kijkt.

Schermafbeelding 2021-11-01 om 13.54.35

Bron: Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Rodríguez-Sotero E, et al. Medium- and short-term interventions with ma-pi 2 macrobiotic diet in type 2 diabetic adults of bauta, havana. J Nutr Metab. 2012;2012:856342.

Evenzo, kortetermijn-interventiestudies bij diabetici met deze zogenaamde Ma-Pi 2 macrobiotische diëten zijn uitgevoerd op vier continenten. De “Ma-Pi” komt van de man die het dieet bedacht heeft, Mario Pianesi – een strikt plantaardig dieet dat voornamelijk gebaseerd is op volle granen en groenten, met peulvruchten en sommige zaden, en groene thee zonder cafeïne als voorkeursdrankje. Kijk naar deze buitengewone cijfers: een daling van bijna 40% in nuchtere bloedsuikers, daling van bijna 27% van het LDL-cholesterol in 21 dagen. Ze zijn echter ook afgevallen, een paar kilo per week, maar deze resultaten waren veel beter dan je zou verwachten bij gewichtsverlies.

Schermafbeelding 2021-11-01 om 13.56.45

Bron: Porrata-Maury C, Hernández-Triana M, Ruiz-Álvarez V, et al. Ma-Pi 2 macrobiotic diet and type 2 diabetes mellitus: pooled analysis of short-term intervention studies. Diabetes Metab Res Rev. 2014;30 Suppl 1:55-66.

En hier is de grootste verrassing. Die daling van 40% in bloedsuikers was na het verminderen van insuline met de helft! Dus die cijfers onderschatten de effecten enorm. Betere resultaten met minder medicijnen.

Dat is de kracht van planten.

Het enige dat we nu nodig hebben, is een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie om echt overtuigd te raken, wat we in het artikel “Voordelen van een Macrobiotisch Dieet voor Diabetes” bespreken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.