Plantaardige voeding en ontstekingsremmende activiteiten

Er is een verscheidenheid aan wetenschappelijke literatuur wat de positieve effecten beschrijft van plantaardige voedingsstoffen op de algehele gezondheid en ouderdom. Het wordt echter pas nu duidelijk dat de consumptie van diëten rijk aan plantaardig voedsel invloed kunnen hebben op neuronale ontsteking, hersenontsteking, leidend tot de ontwikkeling van zowel eiwitten die de cel beschadigen en herstellen.

Bron: Davinelli S, Maes M, Corbi G, Zarrelli A, Willcox DC, Scapagnini G. Dietary phytochemicals and neuro-inflammaging: from mechanistic insights to translational challenges. Immun Ageing. 2016;13:16. 

In het afgelopen decennium is opmerkelijke vooruitgang geboekt in het besef dat oxidatieve stress en chronische, laaggradige ontstekingen, belangrijke risicofactoren zijn voor de veroudering van de hersenen, dus geen wonder dat antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen helpen.

Belangrijkste antioxidant voor de hersenen: luteïne

De hersenen zijn vooral kwetsbaar voor aanvallen door vrije radicalen, oxidatieve stress, vanwege het hoge vetgehalte en de hoge metabole activiteit. Je wilt niet dat je hersenen ranzig worden. Je zou dus denken dat een van de belangrijkste in vetoplosbare voedingsantioxidanten zoals beta-caroteen zou ingrijpen, maar de belangrijkste carotenoïde in grote hoeveelheden in de hersenen is eigenlijk luteïne; het brein absorbeert dit bij voorkeur.

Bron: Erdman JW, Smith JW, Kuchan MJ, et al. Lutein and Brain Function. Foods. 2015;4(4):547-564.

Als je bijvoorbeeld naar de oudste mensen kijkt, zoals in de Georgische studie van honderdjarigen, erkennend dat oxidatie betrokken is bij leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, dachten ze dat voedingsantioxidanten een rol kunnen spelen bij de preventie of vertraging ervan, en dus keken ze naar acht verschillende, vitamine A, vitamine E, enzovoort, en alleen luteïne was significant gerelateerd aan een betere cognitie. 

Bron: Johnson EJ, Vishwanathan R, Johnson MA, et al. Relationship between Serum and Brain Carotenoids, α-Tocopherol, and Retinol Concentrations and Cognitive Performance in the Oldest Old from the Georgia Centenarian Study. J Aging Res. 2013;2013:951786.

In deze studie keken ze bij autopsies naar hersenweefsel. Tegen die tijd is het natuurlijk te laat. Dus hoe kun je de effecten van voeding bestuderen op de hersenen terwijl je nog leeft? Het zou mooi zijn als er een manier was waarop we fysiek konden kijken in de levende hersenen met onze eigen ogen. Het is mogelijk! Met onze eigen twee ogen… 

Ogen geven inzicht in de hersenen

Het netvlies, de achterkant van onze oogbol, is onderdeel van ons centrale zenuwstelsel, een uitstulping van de hersenen en precies in het midden is er een plek. Dit is wat de arts ziet wanneer ze je in de ogen kijken met dat felle licht. Die plek, genaamd de macula, is onze HD-camera, waar je met de hoogste resolutie ziet, en het zit vol met luteïne. 

Schermafbeelding 2023-04-10 om 15.13.58

En inderdaad, niveaus in het netvlies komen overeen met niveaus in de rest van je hersenen, dus je ogen kunnen inzicht geven in je hersenen.

Bron: Vishwanathan R, Schalch W, Johnson EJ. Macular pigment carotenoids in the retina and occipital cortex are related in humans. Nutr Neurosci. 2016;19(3):95-101.

Dus nu kunnen we eindelijk studies met levende mensen doen om te zien of het dieet de niveaus van luteïne in de ogen kan beïnvloeden, wat de luteïne niveaus in de hersenen weerspiegelt, en kijken of dat correleert met verbeteringen in de cognitieve functie.

En inderdaad, er bestaan ​​significante correlaties tussen de hoeveelheid van pigment in de macula, deze plantpigmenten zoals luteïne in je oog, en cognitieve testscores. Je kunt dit aantonen met functionele MRI-scans, wat suggereert dat luteïne en een verwant plantenpigment dat zeaxanthine wordt genoemd het cognitieve functioneren op oudere leeftijd bevorderen door de neurale efficiëntie te verbeteren, wat de efficiëntie is waarmee onze zenuwen communiceren.

Bron: Kelly D, Coen RF, Akuffo KO, et al. Cognitive Function and Its Relationship with Macular Pigment Optical Density and Serum Concentrations of its Constituent Carotenoids. J Alzheimers Dis. 2015;48(1):261-77.

Bekijk deze interessante studie over integriteit van witte materie met behulp van iets genaamd “diffusie tensor imaging”, wat unieke inzichten biedt in de connectiviteit van hersennetwerken, zodat je de zenuwbanen in de hersenen kunt volgen. En onderzoekers konden verbeterde netwerkintegriteit aantonen op basis van hoeveel luteïne en zeaxanthine ze in de ogen van mensen konden zien- verder bewijs van een zinvolle relatie tussen voeding en integriteit van onze hersenen, met name in regio’s die kwetsbaar zijn voor leeftijdsgerelateerde achteruitgang.

Bron: Mewborn CM, Terry DP, Renzi-hammond LM, Hammond BR, Miller LS. Relation of Retinal and Serum Lutein and Zeaxanthin to White Matter Integrity in Older Adults: A Diffusion Tensor Imaging Study. Arch Clin Neuropsychol. 2017;:1-14.

Alzheimer en luteïne

Dus hebben Alzheimerpatiënten minder van dit pigment in de macula? Aanzienlijk minder luteïne in hun ogen, significant minder luteïne in hun bloed, en een hoger percentage van maculadegeneratie, waar deze pigmentlaag wordt vernietigd. De dikte van deze pigmentlaag in je ogen kan worden gemeten en kan een potentiële indicatie zijn voor het begin van de ziekte van Alzheimer.

Bron: Nolan JM, Loskutova E, Howard AN, et al. Macular pigment, visual function, and macular disease among subjects with Alzheimer’s disease: an exploratory study. J Alzheimers Dis. 2014;42(4):1191-202.

Maar het is beter om niet zo lang wachten. We weten dat maculaire pigmentdensiteit gerelateerd is aan de cognitieve functie bij oudere mensen. Hoe zit het met mensen op middelbare leeftijd?

Hoe zit het met mensen op middelbare leeftijd?

Een duidelijk gevolg van veroudering lijkt het verlies van sommige aspecten van cognitieve controle te zijn, wat vroeg begint, halverwege de volwassenheid, maar niet bij iedereen, wat suggereert dat zoiets als een dieet enkele van de verschillen zou kunnen veroorzaken. Hier is een maat voor cognitieve controle, en jongeren presteren beter dan oudere volwassenen. Maar oudere volwassenen met hoge niveaus van pigment in de macula (high MPOD), veel luteïne in hun ogen, doen het aanzienlijk beter.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 14.58.00

Bron: Walk AM, Edwards CG, Baumgartner NW, et al. The Role of Retinal Carotenoids and Age on Neuroelectric Indices of Attentional Control among Early to Middle-Aged Adults. Front Aging Neurosci. 2017;9:183.

Deze resultaten suggereren dat de beschermende rol van carotenoïden zoals luteïne in de hersenen zich kan openbaren tijdens de vroege en middelbare volwassenheid, decennia voorafgaand aan het begin van cognitieve achteruitgang later in het leven.

Het gehoor en luteïne

Je kunt in een groep van 20-jarigen superieure auditieve functie aantonen bij diegenen die meer pigment in hun ogen hebben. Het gehoorsysteem, ons gehoor, net zoals de rest van het centrale zenuwstelsel, is ook geconstrueerd en onderhouden door een dieet, en het is daarom niet verrassend dat het gevoelig is voor voedingsinname gedurende ons hele leven, wat begint in de kindertijd.

Bron: Wong JC, Kaplan HS, Hammond BR. Lutein and zeaxanthin status and auditory thresholds in a sample of young healthy adults. Nutr Neurosci. 2017;20(1):1-7.

Academische prestaties en luteïne

Hogere niveaus van pigment in de macula is geassocieerd met hogere academische prestaties onder schoolkinderen. Je kunt in de ogen van een kind kijken en een idee krijgen van hoe goed ze kunnen zijn in vakken als rekenen en schrijven. Deze bevinding is belangrijk omdat luteïne in de macula beïnvloedbaar is en kan worden gemanipuleerd door inname via de voeding.

Bron: Barnett SM, Khan NA, Walk AM, et al. Macular pigment optical density is positively associated with academic performance among preadolescent children. Nutr Neurosci. 2017;:1-9.

Luteïne in voeding

OK, OK, dus welk voedsel bevat luteïne? De avocado- en eierindustrieën houden ervan om op te scheppen over hoeveel van deze pigmenten deze producten hebben, maar de echte helden zijn donkergroene bladgroenten. 50 Gram boerenkool bevat 50 keer meer dan een ei, en wat heb je liever, een spinaziesalade of een omelet met 50 eieren?

Schermafbeelding 2023-04-10 om 15.00.04

Bron: Johnson EJ. Role of lutein and zeaxanthin in visual and cognitive function throughout the lifespan. Nutr Rev. 2014;72(9):605-12.

En hoe eerder je begint hoe beter. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten zeker de hoeveelheid groene groenten van mijn Daily Dozen binnenkrijgen. Maar het is blijkbaar ook nooit te laat om te beginnen. Hoewel sommige leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang te verwachten is, komen deze effecten mogelijk minder voor bij mensen die meer groene groenten eten.

Bron: Walk AM, Edwards CG, Baumgartner NW, et al. The Role of Retinal Carotenoids and Age on Neuroelectric Indices of Attentional Control among Early to Middle-Aged Adults. Front Aging Neurosci. 2017;9:183.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!