Blaasontstekingen
Elk jaar krijgen miljoenen Amerikanen blaasontstekingen – urineweginfecties – waaronder meer dan een miljoen kinderen. De infectie blijft meestal in de blaas, maar wanneer de bacteriën omhoog kruipen naar de nieren of in de bloedbaan terechtkomen, dan kan het snel erger worden.
Antibiotica
Gelukkig hebben we antibiotica. Maar er is nu een vorm van E. coli die resistent is tegen verscheidende medicijnen. Pas ontdekt in 2008, maar deze zogenaamde ST131-stam is nu al een belangrijke oorzaak van blaasontstekingen overal ter wereld, resistent tegen zelfs sommige van onze 2e en 3e groeps antibiotica.
En het is gevonden in kip, kipfilets die overal in supermarkten gevonden werden, hadden een reservoir van vele antimicrobiële resistente ExPEC-bacteriën, de E. coli die in de darmen voorkomt, inclusief de ST131 stam, in kipproducten in de Verenigde Staten, wat een potentiële bedreiging voor de volksgezondheid kan zijn.
Urineweginfecties kunnen door voedsel worden veroorzaakt, waarmee ze voornamelijk kip- en kalkoenvlees bedoelen en dus moeten we misschien geen antibiotica meer geven aan pluimvee in grote hoeveelheden.
Voeding en blaasontstekingen
Maar wacht, door voedsel veroorzaakte blaasontstekingen? Wat doe je precies met die kip? Nee, het eten van besmette kip kan leiden tot een groei in het rectum van deze bacteriën die dan, zelfs maanden later, in de blaas kruipen om een infectie te veroorzaken.
Antimicrobiële resistentie
Het probleem van het verhogen van antimicrobiële resistentie is zo nijpend dat sommige experts voorspellen dat het tijdperk van antibiotica mogelijk ten einde loopt, wat een post-antibioticum tijdperk inluidt waarin gewone infecties en lichte verwondingen, opnieuw, dodelijk kunnen zijn.
Bron: Allerberger F. Poultry and human infections. Clin Microbiol Infect. 2016;22(2):101-102.
Meer dan 80% van de E. coli gevonden in rundvlees, varkensvlees en gevogelte bleek resistent tegen tenminste één antibioticum, en meer dan de helft van pluimvee bleek resistent tegen vijf verschillende medicijnen.
Een van de manieren waarop dit gebeurt, is dat virussen, bacteriofagen genaamd, genen voor antibiotica-resistentie tussen bacteriën kunnen overbrengen. Ongeveer een kwart van deze virussen gevonden in kippenvlees waren in staat om antibioticum-resistentie te veroorzaken in E. coli.
Ontsmettingsmiddelen
En een van de grote problemen hiermee is dat ontsmettingsmiddelen die worden gebruikt om bacteriën te doden in veel gevallen niet in staat zijn om deze virussen te elimineren. Sommige van deze virussen zijn zelfs bestand tegen bleekwater met concentraties die worden gebruikt in de voedingsindustrie. En evenzo, alcohol, wat je in veel handontsmettingsmiddelen aantreft, was ook niet in staat om de meeste bacteriën te elimineren.
Virussen voeren aan kippen?
De ironie is dat de industrie met opzet heeft geprobeerd om deze virussen aan kippen te voeren.
Waarom zouden ze zoiets doen? Het kan de eierproductie bij kippen verhogen en de toename van het lichaamsgewicht verhogen bij vleeskuikens om ze sneller op slachtgewicht te brengen.
Het enige wat de industrie lijkt te ontmoedigen is wanneer iets de smaak van het vlees beïnvloedt.
Daarom moest de industrie stoppen met het inspuiten van benzeen in kippen om alle parasieten te doden. Het vlees kreeg hierdoor een slechte smaak, beschreven als sterk, zuur, muf, medicinaal, bijtend, verwerpelijk …
Wat als je biologische kip koopt?
Voor een ander type bacterie, enterococcus, werden antibioticaresistente bacteriën gevonden in zowel conventionele als biologisch gekweekte kip, maar minder in de biologisch kip. Slechts ongeveer een op de drie was besmet met medicatie-resistente bacteriën, vergeleken met bijna één op de twee.
Maar in een studie van honderden voorverpakte kipproducten in 99 supermarkten, die als biologisch of antibioticum vrij werden bestempeld, leek de verontreinigingsniveaus van antibiotica-resistente E. coli niet minder te zijn vergeleken met verse kipproducten, hoewel vlees van natuurvoedingswinkels veiliger bleek te zijn, ongeacht hoe het was gelabeld.
Wat als je koosjer kip koopt?
Koosjer kip bleek het slechtste te zijn, bijna het dubbele van het niveau van antibioticaresistente E. coli-besmetting in vergelijking met conventionele kip, wat tegenstrijdig is met het concept van koosjer. Geen verschil in geneesmiddel- resistentie tussen de E. coli gevonden in conventionele kip versus biologische en kip zonder antibioticum, maar hoe dan ook, koosjer was erger.
Maar waarom was biologische kip en kip zonder antibioticum niet beter?
Wel, dit kan door kruisbesmetting komen in de slachtfabrieken, dus bacteriën springen gewoon van de een naar de ander. Of het zou door mazen in de wet m.b.t. biologische kip kunnen komen. De biologische normen van USDA verbieden het gebruik van antibiotica bij pluimvee beginnend op de tweede dag van het leven van het dier. Dit is een belangrijke maas in de wet omdat zelfs antibiotica dat als belangrijk voor de gezondheid van de mens wordt beschouwd, routinematig geïnjecteerd wordt in eendagskuikens en eieren, wat direct geassocieerd is met antibiotica-resistente veroorzaakt door voedsel.
En er was geen verschil in de aanwezigheid van ExPEC-bacteriën tussen biologisch en conventioneel, de bacteriën die betrokken zijn bij urineweginfecties. Deze bevindingen suggereren dat kipproducten in de Verenigde Staten, zelfs wanneer ze als ‘biologisch’ worden bestempeld, een potentiële bedreiging voor de gezondheid van de consument vormen vanwege besmetting met grote hoeveelheden antibioticaresistente E. coli.
En zelfs als we de pluimvee-industrie zover konden krijgen dat ze stopten met het gebruik van antibiotica, dan zou de besmetting van kippenvlees met ExPEC bacteriën nog steeds een bedreiging blijven vormen.

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.
Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!