Meest gebruikte behandelingen voor acne

Acne blijft een van de meest voorkomende ziekten bij mensen. Uit online enquêtes blijkt dat theeboomolie de op een na meest gebruikte topische behandeling is, na benzoylperoxide.

Het volgende circuleert op het internet: de toepassing van urine op het gezicht als een huisremedie voor acne.

Urinetherapie voor acne?

Urinetherapie-voorstanders noemen het historische gebruik hiervan als bewijs voor het therapeutische potentieel, als een gratis remedie voor vele systemische ziekten, terwijl men blijkbaar de negatieve geschiedenis van deze behandelingen vergeet…

Bron: CR, Matiz C, Krakowski AC. Kids These Days: Urine as a Home Remedy for Acne Vulgaris?. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(10):47-8.

“Het recyclen van wat het lichaam opzettelijk verwijdert lijkt misschien niet intuïtief voor een goede gezondheid, maar hoe zit het met Premarin?” Het beste argument dat deze auteur kan verzinnen om urine op je gezicht te smeren, is, “vrouwen slikken toch ook pillen die gemaakt zijn van urine van zwangere paarden”. Ik kan deze logica niet echt volgen.

Antibiotica en acne

Natuurlijk zijn er medicijnen tegen acne; er zijn altijd medicijnen, maar medicijnen hebben bijwerkingen. Antibiotica voor het onderdrukken van de bacteriën die acne veroorzaken is de standaardbehandeling voor acne, maar worden minder effectief vermoedelijk vanwege de opkomst van antibioticaresistente stammen. De prevalentie van resistente stammen is blijkbaar snel gegroeid, zodanig dat antibiotica voor acne niet langer wordt aanbevolen als enige behandeling, met herevaluaties om de zes tot acht weken.

Bron: Kumar A, Baboota S, Agarwal S, Ali J, Ahuja A. Treatment of acne with special emphasis on herbal remedies. Expert Review of Dermatology. 2008;3:111-122.

Theeboomolie en acne

De bacteriën lijken te reageren op theeboomolie in een petrischaal, maar dit soort studies werden uitgevoerd met bacteriën die vrij kunnen rondbewegen, terwijl bij puistjes de bacteriën een biofilm vormen, waardoor ze over het algemeen moeilijker uit te roeien zijn. De bacterie vormt een soort van lijm die de follikel blokkeert, dus studies met petrischalen kunnen je slechts een beperkte hoeveelheid informatie geven.

Bron: Carson CF, Riley TV. Susceptibility of Propionibacterium acnes to the essential oil of Melaleuca alternifolia. Letters in Applied Microbiology. 1994;19:24-25.

Theeboomolie en ontsteking

Zelfs als theeboomolie de bacteriën niet zou kunnen doden, is het wel aangetoond dat het huidontsteking onderdrukt. Wanneer je de huid van mensen irriteert met een allergeen en het dan probeert te kalmeren, dan deed theeboomolie het goed in vergelijking met een vrij verkrijgbare zalf of een matig-sterke steroïde crème.

Bron: Wallengren J. Tea tree oil attenuates experimental contact dermatitis. Arch Dermatol Res. 2011;303(5):333-8.

Theeboomolie zou kunnen helpen met acne via een antibacteriële werking of vanuit een ontstekingsremmend standpunt, Maar je weet het niet zeker totdat je het op de proef hebt gesteld.

Antibacteriële werking of ontstekingsremmend?

Tweemaal daags een gel met 20% theeboom- olie en een vermindering van acne laesies na één, twee, drie maanden. Een daling van 24 puistjes tot ongeveer 11. Ze concluderen dat de studie heeft aangetoond dat theeboomolie acne aanzienlijk kan verbeteren.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 20.33.40

Bron: Malhi HK, Tu J, Riley TV, Kumarasinghe SP, Hammer KA. Tea tree oil gel for mild to moderate acne; a 12 week uncontrolled, open-label phase II pilot study. Australas J Dermatol. 2017;58(3):205-210.

Maar wie kan mij vertellen wat het probleem was met dit onderzoek? Inderdaad, er was geen controlegroep. Hoe weten we dat ze niet nog sneller waren genezen zonder de gel?

In dit overzicht van gerandomiseerde klinische studies met theeboomolie, is de meest opvallende bevinding dat ze er nauwelijks een konden vinden. Gezien het wijdverspreide gebruik van theeboomolie, is dit zowel teleurstellend als belangrijk om op te merken.

Bron: Ernst E, Huntley A. Tea tree oil: a systematic review of randomized clinical trials. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2000;7(1):17-20.

Gecontroleerde studie

Maar eindelijk dan, een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie van een 5% topische theeboomoliegel voor milde tot matige acne. De theeboomoliegroep had na 6 weken een daling van 40% in puistjes en mee-eters, een daling van 40% in rode en gevoelige acne pukkels, en een 47% daling in puistjes met pus, vergeleken met relatief weinig veranderingen in de controlegroep.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 20.35.50

Bron: Enshaieh S, Jooya A, Siadat AH, Iraji F. The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris: a randomized, double-blind placebo-controlled study. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007;73(1):22-5.

In het algemeen, in termen van het totale aantal laesies, was de theeboomolie-gel 3,5 keer effectiever dan de placebo, 3,5 keer effectiever dan niets doen. Maar de meeste tieners gebruiken niet niets voor hun puistjes. Hoe goed is theeboomolie in vergelijking met benzoylperoxide? We gaan het eindelijk weten!

Theeboomolie versus benzoylperoxide

Benzoylperoxide is verreweg de populairste vrij verkrijgbare acnebehandeling, ondanks de bijwerkingen. Het kan irriterend zijn, wat roodheid, droogheid, schilfers, en branderigheid kan veroorzaken. Echter, de recept-optie, het langdurig gebruik van lokale of orale antibiotica, wordt afgeraden vanwege de ontwikkeling en verspreiding van antibioticaresistentie. Als gevolg hiervan is de aandacht gericht op niet-antibiotische producten zoals theeboomolie.

Bron: Bowe WP, Shalita AR. Effective over-the-counter acne treatments. Semin Cutan Med Surg. 2008;27(3):170-6.

Benzoylperoxide veroorzaakte meer bijwerkingen – droogte, jeuk, branderigheid, roodheid, maar het werkte ook beter, het aantal ontstoken puistjes verminderde binnen drie maanden met tweederde vergeleken met slechts de helft in de theeboomoliegroep, hoewel de meest recente studie hen meer gelijkwaardig vond.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 20.38.46

Bron: Despuig E, Domingo P, Feliciano K, et al. A comparative study of the effectiveness of tea tree oil and benzoyl peroxide in the treatment of acne vulgaris among Filipino teenagers and adults in Metro Manila. UERM Health Sciences Journal. 2016; 5(1):20-24.

Alle studies samengevoegd, en theeboomolieproducten verslaan niet alleen de placebo, maar zijn bijna even goed als standaardbehandelingen zoals benzoylperoxide of topische antibiotica, wat suggereert dat theeboomolieproducten een geschikte optie kunnen zijn voor de behandeling van milde tot matige acne.

Bron: Hammer KA. Treatment of acne with tea tree oil (melaleuca) products: a review of efficacy, tolerability and potential modes of action. Int J Antimicrob Agents. 2015;45(2):106-10.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!