Bessen en hart- en vaatziekten

In deze studie over het eten van bessen en hun felgekleurde pigmenten, anthocyanen genoemd, merken ze op dat vier van de vijf studies suggereren dat een hogere consumptie significant geassocieerd is met een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten – doodsoorzaak nummer één van mannen en vrouwen – met 12 tot 32%. Dat lagere percentage is afkomstig uit studies met oudere personen, en de grotere afname van het risico werd opgemerkt bij jongere bevolkingsgroepen, dus hoe vroeger we bessen beginnen te eten, hoe beter? En misschien hoe meer, hoe beter.

Bron: Cassidy A. Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med. 2018;61:76-82.

Hoe meer, hoe beter

Er is een daling van 47% in het risico op hartaanvallen bij diegenen die in de top 10% van bessenconsumptie zitten. De relatie is bijna een op een. Voor elke toename van 15 mg per dag neemt het risico met 17% af. Dus hoe kun je 100 mg per dag binnen krijgen? Door minder dan 75 gram bosbessen per dag te eten, mijn Dagelijkse Dozen-aanbeveling voor bessen.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 21.08.58

Waarom is er die daling in het risico?

Wat hebben bessen met het hart te maken? Er zijn meer dan 20 gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken geweest die bessen op de proef stelden bij meer dan 1.000 mensen en bessen hebben getoond te helpen bij het verlagen van slechte cholesterolniveaus, bloeddruk, bloedsuikers, lichaamsgewicht, diabetes en ontsteking.

Bron: Huang H, Chen G, Liao D, Zhu Y, Xue X. Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Sci Rep. 2016;6:23625.

Vele soorten plantaardig voedsel kunnen hetzelfde doen. Is er iets speciaals aan de hand met bessen?

Neem nou cholesterol. Alle onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen hebben vezels. Vezels verlagen cholesterolniveaus. Maar zelfs bosbessenthee kan cholesterol verlagen, zelfs bij kinderen met een genetische aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. We dachten dat slechts 1 op de 500 mensen dit gen voor hoog cholesterolgehalte hadden, maar nu beseffen we dat het maar liefst 1 op de 250 kan zijn. Maar voor de 249 anderen die denken dat een hoog cholesterolgehalte gewoon in hun familie voorkomt, is het waarschijnlijker dat slechte diëten de oorzaak zijn.

Bron: Akioyamen LE, Genest J, Shan SD, et al. Estimating the prevalence of heterozygous familial hypercholesterolaemia: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2017;7(9):e016461.

Bosbessenthee en cholesterol

Maar zelfs als je het gen wel hebt, wat gebeurt er wanneer je kinderen bosbessenthee geeft- gepoederde bosbessen in een theezakje in heet water gedrenkt gedurende vijf minuten, dus ze eten niet eens de hele bessen. Nou, je kunt je voorstellen dat het water blauw kleurt omdat de pigmenten het water in sijpelen, en inderdaad, de antioxidantcapaciteit van hun bloedstroom nam toe gedurende de zes maanden dat ze in de studie waren.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 21.12.07

Twee dingen zijn van belang hier. Allereerst geen verandering in de controlegroep, zoals verwacht, maar merk op dat het drie maanden duurde voordat de thee een significant effect begon te krijgen, en dan, natuurlijk, zes maanden nadat ze gestopt waren met het drinken van de thee, waren ze weer terug op hun oude niveau.

OK, maar wat is er met hun cholesterol gebeurd? Geen echte verandering in de controlegroep, maar een daling van 30% in LDL in de theegroep.

Schermafbeelding 2023-04-10 om 21.13.48

Dat is hetzelfde effect als wanneer deze kinderen een statine zouden gebruiken, en ze nu konden ze gewoon wat lekkere thee drinken. Maar natuurlijk, toen ze met de thee stopten, schoot hun cholesterol meteen weer omhoog.

Bron: Ucar SK, Sözmen E, Yıldırım HK, Coker M. (2014) Effect of blueberry tea on lipid and antioxidant status in children with heterozygous familial hypercholesterolemia: pilot study, Clinical Lipidology, 9:3, 295-304.

 
nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!