Micro-organismen in ons darmstelsel

Er huizen 100 biljoen micro-organismen in ons darmstelsel, of een paar biljoen meer of minder, maar “de verspreiding van de westerse leefwijze ging gepaard met microbiële veranderingen,” hetgeen kan bijdragen aan de huidige epidemie aan chronische ziekten.

Bron: Gagnière J, Raisch J, Veziant J, et al. Gut microbiota imbalance and colorectal cancer. World J Gastroenterol. 2016;22(2):501-18.

Invloed van ons westerse eetpatroon

Het probleem is ons eetpatroon van vlees en zoet, met veel dierlijke producten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen en weinig volwaardig plantaardig voedsel. In tegenstelling tot de fermentatie van de koolhydraten die de hele weg afleggen tot in onze dikke darm, met vezels en resistent zetmeel waar we baat bij hebben door de aanmaak van deze magische kortketen-vetzuren, zoals butyraat, ontstaat er microbiële eiwitfermentatie als er te veel eiwit wordt gegeten… wat leidt tot de aanmaak van mogelijk giftige en kankerbevorderende metabolieten die een rol spelen bij darmkanker.

Bron: Derrien M, Veiga P. Rethinking Diet to Aid Human-Microbe Symbiosis. Trends Microbiol. 2017;25(2):100-112.

Recept voor darmkanker

Wat we eten kan dus een onbalans veroorzaken in het microbioom in onze darmen en kan in beginsel een “recept” zijn voor darmkanker, waarbij veel vet, veel vlees en veel bewerkt voedsel de doorslag geeft in de richting van dysbiose en darmkanker, terwijl veel vezels en zetmeel, en weinig vlees eten je kan terughalen naar een symbiose met je goede darmflora, en weg van kanker.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.26.19

Bron: Vipperla K, O’keefe SJ. Diet, microbiota, and dysbiosis: a ‘recipe’ for colorectal cancer. Food Funct. 2016;7(4):1731-40.

Uit interventiestudies hebben we nu aanwijzingen dat “een plantaardig, minimaal bewerkt en vezelrijk eetpatroon een snelle ommekeer kan bewerkstelligen van de effecten van een op vlees gebaseerd eetpatroon op het microbioom in de darmen.”

Bron: Pallister T, Spector TD. Food: a new form of personalised (gut microbiome) medicine for chronic diseases?. J R Soc Med. 2016;109(9):331-6.

Verandering van eetpatroon

Dus, wat zou een nieuwe vorm van in gepersonaliseerd microbioom gespecialiseerde geneeskunde kunnen zijn voor chronische ziekten? Dat heet voeding… wat snel en reproduceerbaar het microbioom van de darmen bij mensen kan veranderen. Laat mensen wisselen tussen onbewerkte, plantaardige voeding en voeding die meer op dierlijke producten is gebaseerd, en je kan binnen twee dagen dramatische verschuivingen zien, wat kan leiden tot toxische metabolieten.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.27.49

Bron: David LA, Maurice CF, Carmody RN, et al. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014;505(7484):559-63.

Zet mensen over op een eetpatroon gebaseerd op dierlijke producten en het gehalte deoxycholinezuur stijgt, dat is een secundair galzuur waarvan bekend is dat het kan leiden tot DNA-schade en leverkanker.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.28.36

Waarom stijgt het gehalte? Omdat de slechte bacteriën er meer van aanmaken, drie keer zoveel, in slechts twee dagen.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.29.35

Verandering in microbiële diversiteit

En de rijkdom aan microbiële diversiteit in onze darmen verdwijnt na verloop van tijd. Hier zie je onze levensboom aan bacteriën die uitgeput raakt.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.30.09

Bron: Segata N. Gut Microbiome: Westernization and the Disappearance of Intestinal Diversity. Curr Biol. 2015;25(14):R611-3.

Waarom gebeurt dit?

Het gebrek aan vezels. “Eten met weinig vezels is de oorzaak dat het microbioom uitgeput raakt.” Ja, ook antibiotica en keizersnedes, en sanitaire voorzieningen binnenshuis, maar de enige factor die empirisch vastgesteld is als belangrijke oorzaak is een eetpatroon met weinig MAC’s, en dan bedoel ik niet Big MAC’s, maar Microbiota Accessible Carbohydrates, wat gewoon een sjieke naam is voor vezels die zitten in plantaardig voedsel en resistent zetmeel, vooral in bonen, erwten, linzen en volkoren granen.

Bron: Deehan EC, Walter J. The Fiber Gap and the Disappearing Gut Microbiome: Implications for Human Nutrition. Trends Endocrinol Metab. 2016;27(5):239-242.

De hoeveelheid vezels en plantaardig voedsel die we binnenkrijgen is in de westerse wereld verwaarloosbaar laag, vergeleken met hoe we ons qua voeding ontwikkelden de afgelopen miljoenen jaren. Een eetstijl met zo weinig vezels biedt niet genoeg voedingsstoffen voor onze darmmicroben, wat niet alleen leidt tot een verlies van bacteriële diversiteit en rijkdom, maar ook tot een verminderde aanmaak van die gunstige fermentatie-producten die ze uit de vezels maken. In feite hongeren we ons microbiële zelf uit.

Bron: Sonnenburg ED, Sonnenburg JL. Starving our microbial self: the deleterious consequences of a diet deficient in microbiota-accessible carbohydrates. Cell Metab. 2014;20(5):779-786.

Wat nu?

Wat gaan we doen aan de schadelijke gevolgen van een eetpatroon met te weinig onbewerkt plantaardig voedsel? “Nieuwe ingewikkelde functionele voeding bedenken natuurlijk, en supplementen, en medicijnen: prebiotica, probiotica, synbiotica”. Bedenk eens hoeveel geld daarmee te verdienen valt! … Of we zouden gewoon kunnen eten zoals ons lichaam gemaakt is om te eten! Maar wat hebben je aandeelhouders daar aan? Weet je niet dat probiotische pillen de volgende grote bron van miljarden aan inkomsten kunnen zijn voor Big Farma?…

Bron: Arkan MC. The intricate connection between diet, microbiota, and cancer: A jigsaw puzzle. Semin Immunol. 2017;32:35-42.

Microbioom van veganisten versus omnivoren

Waarom gezond eten, als je gewoon iemand anders voor jou gezond kan laten eten en dan een fecale transplantatie krijgen van een veganist! Onderzoekers vergeleken het microbioom van veganisten met dat van omnivoren, en ontdekten dat de goede flora van de veganist meer afgaf van de goede dingen, wat aantoont dat een plantaardig dieet kan resulteren in gezondere metabolieten in de bloedbaan en minder van de slechte dingen zoals TMAO.

Bron: Wu GD, Compher C, Chen EZ, et al. Comparative metabolomics in vegans and omnivores reveal constraints on diet-dependent gut microbiota metabolite production. Gut. 2016;65(1):63-72.

Maar terwijl de impact van vegan eten op wat de bacteriën aanmaakten, groot was, was het effect op de samenstelling van het darmmicrobioom verbazingwekkend bescheiden. Ze vonden alleen “kleine verschillen tussen het darmmicrobioom van alleseters versus veganisten?” Dat was een schok voor de onderzoekers; dit zeer bescheiden verschil afgemeten tegen de aanzienlijk verbeterde voedselinname van te fermenteren plantaardig voedsel. De veganisten aten bijna twee keer zoveel vezels.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.33.56

Hoeveelheid vezels

Ziet iemand wat hier het probleem is? De veganisten haalden amper de minimale dagelijkse inname van vezels. Waarom? Omdat Oreo-koekjes vegan zijn, chocopops vegan zijn, frietjes, cola, chips, er zijn vegane doritos en pop-tarts. Je kunt een verschrikkelijk slecht veganistisch eetpatroon volgen.

Burkitt toonde aan dat je minimaal 50 gram per dag moet krijgen (aan vezels) ter preventie van darmkanker. Dat is slechts de helft van waarvoor ons lichaam ontworpen is. In de evolutie kregen we ongeveer 100 gram per dag.

Schermafbeelding 2023-04-11 om 11.34.55

Bron: Jew S, Abumweis SS, Jones PJ. Evolution of the human diet: linking our ancestral diet to modern functional foods as a means of chronic disease prevention. J Med Food. 2009;12(5):925-34.

En dat is wat je terugziet bij hedendaagse populaties die immuun zijn voor epidemische darmkanker. Dus wat als je mensen in plaats van veganistisch eten te geven, ze gewoon dat soort eten geeft: een eetpatroon dat grotendeels bestaat uit volwaardig plantaardig voedsel.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!