Neuropathie, ofwel de beschadiging van de zenuwen, is een slopende aandoening. Diabetes is veruit de meest voorkomende oorzaak. Tot wel 50% van de diabetici ontwikkelen uiteindelijk neuropathie in de loop van hun ziekte. Het kan zeer pijnlijk zijn, en de pijn is vaak resistent tegen conventionele behandelingen. In feite is er nog geen effectieve behandeling voor diabetische neuropathie. Artsen vertrouwen op steroïden, opiaten en antidepressiva in een poging het lijden te mediëren.

Kan het beter zonder medicatie?

20 jaar geleden werd er een opmerkelijke studie gepubliceerd over de regressie van diabetische neuropathie door middel van een plantaardig dieet. Er zijn twee soorten diabetische neuropathie: een relatief pijnloze soort die wordt gekenmerkt door gevoelloosheid, tintelingen en spelden-en-naalden sensaties, de tweede vorm is pijnlijk met brandende of stekende sensaties tot het punt van ondraaglijke, scherp-stekende pijn. Deze paper concentreerde zich op het pijnlijke type.

Resultaten van een plantaardig dieet

Eenentwintig diabetici die leden aan matige tot zware symptomatische pijnlijke neuropathie, sommige al tien jaar, werden op een geheel plantaardig dieet gezet in combinatie met een half uur lopen per dag. Jaren en jaren van lijden en dan, volledige verlichting van de pijn bij 17 van de 21 patiënten binnen enkele dagen. De gevoelloosheid verbeterde ook. En de bijwerkingen waren allemaal goed. Ze verloren 4,5 kg, hun bloedsuiker werd beter- de insulinebehoefte halveerde, en bij vijf van de patiënten, was blijkbaar niet alleen hun pijnlijke neuropathie genezen, maar ook hun diabetes. Normale bloedsuikers en geen medicijnen meer nodig. En hun triglyceriden en cholesterol verbeterde ook. Hoge bloeddruk werd ook beter. Het was zelfs verdwenen bij ongeveer de helft van de hypertensiepatiënten- een daling van 80% voor de behoefte aan hoge bloeddruk medicatie binnen drie weken.

Blijft men ook op een plantaardig dieet?

Dit was echter in een ‘live-in’ programma, waar patiënten maaltijden kregen aangeboden. Wat gebeurde er nadat ze naar huis waren gestuurd? De 17 mensen werden jaren gevolgd, en voor allemaal gold, behalve één, dat de verlichting van de pijnlijke neuropathie bleef of zelfs nog verder verbeterde. Hoe kregen ze dat soort van naleving voor elkaar? Pijn en een slechte gezondheid zijn sterk motiverende factoren. Eén van de meest pijnlijke en frustrerende aandoeningen binnen de gehele geneeskunde en 75% genazen binnen een paar dagen met een natuurlijke niet giftige- juist een heilzame- behandeling. Een dieet bestaande uit geheel plantaardig voedsel.

Hoe kan schade aan de zenuwen zo plots worden teruggedraaid?

Het was niet noodzakelijk om een verbetering van de controle over de bloedsuikerspiegel te verkrijgen, aangezien het ongeveer tien dagen duurde voordat het dieet controle kreeg over de diabetes, terwijl de pijn in slechts vier dagen weg was.

Er zijn verschillende mechanismen waarin het vegetarische dieet werkt bij de verlichting van diabetische neuropathie en de diabetische aandoening zelf. De interessantste speculatie was dat het de transvetten die van nature in vlees, zuivel en geraffineerde plantaardige oliën voorkomen zijn die mogelijk een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Ze ontdekten dat een aanzienlijk percentage van het vet onder de huid van mensen die vlees of zuivelproducten aten, bestond uit transvetten, terwijl diegene die zich hielden aan een strikt geheel plantaardig dieet dit niet hadden. Ze staken naalden in de billen van mensen die verschillende diëten aten, en diegenen die negen maanden of meer op een strikt plantaardig dieet zaten bleken de transvetten uit hun lichaam te verwijderen… of op zijn minst uit hun kont. Maar hun pijn nam geen negen maanden in beslag om te verbeteren; het werd beter binnen een paar dagen.

Verbeterde bloeddoorstroming

Waarschijnlijk heeft dit te maken met een verbetering van de bloedstroom. Zenuwbiopsie bij diabetici met ernstige progressieve neuropathie toonde ziekte in het kleine vat binnen de zenuw. Er zijn bloedvaten in onze zenuwen die verstopt kunnen raken. Het zuurstofgehalte in de zenuwen van diabetici bleek zelfs lager dan dat in zuurstofarm bloed te zijn. Dit gebrek aan zuurstof in de zenuw ontstaat waarschijnlijk door blokkades binnen de bloedvaten die de zuurstof in de zenuw ontnemen, wat vermoedelijk ertoe leidt dat ze het uitschreeuwen van de pijn.

Hoger IGF-1 niveau

Binnen enkele dagen zijn er echter verbeteringen zichtbaar in de bloedreologie, mogelijk speelt het gemak van de bloeddoorstroming op een plantaardig dieet een prominente rol in de omkering van diabetische neuropathie. Plantaardige voeding kan ook het niveau van de IGF-1 in de ogen van diabetici verlagen en de kans verminderen op retinopathy- het verlies van gezichtsvermogen dat vaak gepaard gaat met diabetes.

Neuropathie weg door diabetes te elimineren

Maar de meest efficiënte manier om diabetische complicaties te voorkomen is door diabetes te elimineren, en dit is vaak mogelijk voor type 2 patiënten die zich serieus houden aan dagelijkse beweging en een gezond genoeg dieet. Sinds het eerste rapport over neuropathische omkering, zijn de resultaten gerepliceerd, en toonde aanzienlijke verbetering van gevoelloosheid en brandende pijn. Waarom heb ik hier niets over geleerd binnen mijn medische studie? De verwaarlozing van dit belangrijke werk door de bredere medische gemeenschap is niets minder dan gewetenloos.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!