Voorkomen en behandelen van vleesbomen

Hoe zit het met fytochemische stoffen in voeding ? Fytochemische stoffen zijn plantaardige stofjes met eigenschappen die ziekten kunnen voorkomen. Ze zijn te vinden zijn in volkoren granen, fruit, groenten, bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen, kruiden, specerijen, noten en bepaalde dranken.

fibroide.png

Kunnen fytochemische stoffen vleesbomen aan de baarmoeder voorkomen en  behandelen? We weten dat ze bevorderend kunnen werken op het ontstaan, de groei en verspreiding van kankergezwellen. Dus hoe zit het met goedaardige gezwellen zoals vleesbomen?

De meeste middelen tegen kanker die nu verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld, werden oorspronkelijk uit planten of plantaardige producten gehaald. Dus waarom zouden we niet proberen om met planten de ontsteking of de bloedtoevoer van vleesbomen te bestrijden?

Zouden vleesbomen een gevolg kunnen zijn van chronische ontsteking ergens in het lichaam?

Welnu, we weten dat vrouwen die vleesbomen hebben vaker rundvlees en ham eten, en minder vaak fruit en groene groenten; onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen werken niet alleen ontstekingswerend, ze leveren ook anti-oxidanten.

vleesboom

Wanneer de hoeveelheid vrije radicalen groter is dan de beschermende effecten door de anti-oxidanten, treedt oxidatieve schade op, wat in verband is gebracht met diverse ziektebeelden, waaronder gynaecologische aandoeningen zoals vleesbomen.

Als je verse vleesbomen neemt, en ook normaal weefsel na operaties waarbij een baarmoeder verwijderd is, bevatten de vleesbomen beduidend minder enzymen van antioxidanten.

Dus zou voeding met veel anti-oxidanten kunnen helpen?

Nou, als je er in een petri-schaaltje wat aardbeien op druppelt, kan je blijkbaar wat cellen van vleesboomgezwellen vernietigen, en daarbij de gewone baarmoedercellen ongemoeid laten. Maar wat hebben wij daaraan? Dat is alleen van belang als we kunnen aantonen dat die stofjes in aardbeien door onze darmen worden opgenomen en de concentratie ervan in het weefsel van de baarmoeder hoog genoeg wordt.

Hetzelfde geldt voor curcumine, wat in de specerij kurkuma zit. Een van de zogenaamde “wonderbaarlijke” eigenschappen is de onderdrukkende werking op de groei van de cellen van vleesbomen in de baarmoeder, maar ook dat was alleen in een laboratorium.

Er werd inderdaad geconstateerd dat het een remmende werking had, bij concentraties die geen gevaar vormen voor de groei van normaal gewoon baarmoederweefsel, maar mijn patiënten zijn mensen, geen petrischaaltjes. Ik bedoel, het is aardig om te zien wat er gebeurt met vleesboomcellen van mensen als je er steeds hogere concentraties op druppelt van stofjes uit groene thee, in een reageerbuisje; Ik vind het niet zo interessant wat er in het lab gebeurt, of in muizen, met of zonder hun kleren aan.

nude mice.png

Invloed van groene thee op vleesbomen

Er waren geen gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studies tot nu toe, althans tot 2013.

gerandomiseerd .png

Deelnemers werden willekeurig ingedeeld en kregen extract van groene thee of placebo, gedurende 4 maanden. In de placebogroep steeg het volume van de vleesbomen met 24%. Dat is wat vleesbomen doen, ze blijven groeien. In de aselecte groep die groene thee kreeg echter, werd een afname in het totale volume van de vleesbomen waargenomen, en niet zo’n klein beetje ook, een dramatische vermindering, geslonken met bijna een derde, een zeer significant verschil.

groene thee.png

OK, maar voelden de vrouwen zich beter?

Ja, ook een dramatische daling in de ernst van de symptomen. In de placebo-groep gebeurde niet veel, maand na maand, maar bij degenen die de pil namen die er hetzelfde uitzag maar toevallig extracten van groene thee bevatte, was stelselmatig verbetering te zien, vrouwen hadden minder symptomen, en ze voelden zich elke maand beter. En daarbij kwam een betere kwaliteit van leven door verbeterde gezondheid, maand na maand, aanzienlijk beter dan in de controlegroep.

verbetering.png

En hun bloedwaarden werden ook beter. De gehaltes in het bloed bleven dalen in de placebogroep met al dat teveel aan bloedverlies dat elke maand maar doorging. Maar de bloedwaarden in de theegroep verbeterden zich. Er was aanzienlijk minder bloedarmoede, omdat het gemiddelde bloedverlies beduidend afnam.

En dat alles – slinkende vleesbomen, minder pijn, betere menstruaties – zonder bijwerkingen.

Bijwerkingen van een operatieve ingreep

Dus groene thee geeft niet alleen resultaten die vergelijkbaar zijn met vaak voorgeschreven medicijnen, zonder de bijwerkingen, maar ook resultaten vergelijkbaar met embolisatie van vleesbomen, waarbij ze proberen de bloedtoevoer van de vleesboom af te sluiten, wat prachtig is, tenzij je per ongeluk de bloedtoevoer afsnijdt naar de rest van de baarmoeder en zo necrose van de uterus veroorzaakt; een van de vele gemelde complicaties, waaronder de dood, niet alleen van de vleesboom, maar ook van de patiënt, en andere mogelijke complicaties die kunnen optreden doordat per ongeluk andere slagaders dichtraken.

Een remedie zonder bijwerkingen dus, die net zo goed is als een operatieve ingreep, die is volgens mijn boek dan mogelijk zelfs beter.

Groene thee als behandeling van vleesbomen

Ze concluderen dat stoffen in groene thee veelbelovend lijken als een veilig en effectief middel bij de behandeling van vrouwen die last hebben van vleesbomen. Zo’n eenvoudige, goedkope en relatief veilige behandeling zou de gezondheid van vrouwen wereldwijd kunnen verbeteren.

Maar relatief veilig betekent niet hetzelfde als vrij van risico’s. Hoewel er geen afwijkingen van de leverfunctie geconstateerd werden, dit was een kleine studie. Als je een jaar lang pillen met extract van groene thee aan 1000 vrouwen geeft, zoals in dit onderzoek over borstkanker, begon bij zo’n 1 op de 17 vrouwen hun lever te ontsteken, in enkele gevallen in ernstige mate.

groene thee risico.png

Nu was de dosis die ze in dit onderzoek gebruikten twee keer zo hoog als bij het onderzoek over vleesbomen, en het was niet helemaal duidelijk of de pillen de enige oorzaak waren. In het algemeen moeten we echter proberen om extracten te vermijden, en onze voedingsstoffen binnenkrijgen uit voeding die onbewerkt is, of althans onbewerkte voeding die we in heet water hangen, zoals groene thee.

Nu moesten ze in dit onderzoek pillen gebruiken, want ze wilden dat het een dubbelblind onderzoek was, en het is lastig om nepthee te maken als placebo, die er net zo uitziet, ruikt en smaakt als het echte spul. Ik denk dus niet dat we pillen met extract van groene thee moeten innemen; we moeten groene thee drinken.

Het probleem is dat de dosis die ze gebruikten overeenkwam met 11 koppen per dag, en dat is een boel cafeïne. Maar kijk, je kan ook voor decaf kiezen, en het moet toch mogelijk zijn om een liter of twee thee per dag te drinken, vooral als je daardoor je vleesbomen zo kunt laten slinken dat je je baarmoeder behoudt, of zoiets.

Want kijk, voor zover we weten, zou 5 koppen thee per dag kunnen werken, of drie koppen, of één kop per dag; andere doses zijn niet getest. Maar je kan het voor jezelf uitproberen. Als je vleesbomen hebt, kan het geen kwaad een paar koppen groene thee toe te voegen aan wat je dagelijks eet, en dan te bekijken of je je beter gaat voelen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!