Als reactie op een foto van een vrouw die een koolblad op haar knie plakte om haar artrose te verminderen, beweerden dokters dat koolbladeren kunnen helpen met ontstekingen van elk lichaamsdeel. Je kunt soms zelf een kleine hoeveelheid kool in de koelkast op de kraamafdeling vinden.
Waarom? Nou, kool is niet alleen goedkoper dan gelpacks, maar knieën zijn niet de enige anatomische vormen waar de bladeren goed op passen.

Bron: Munns A. Cabbage leaves can help inflammation of any body part. BMJ. 2003;327:451.

Gezwollen borsten, wanneer de borsten te veel met melk gevuld zijn tijdens de borstvoeding, hard, strak en pijnlijk worden, kan een negatieve invloed hebben op zowel de moeder als de baby. 
Bron: Mangesi L, Zakarija-grkovic I. Treatments for breast engorgement during lactation. Cochrane Database Syst Rev. 2016;(6):CD006946.

Dus waarom er geen koolbladeren op leggen? Een lactatiekundige in een borstvoedingstijdschrift suggereert het gebruik van koolbladeren. Blijkbaar werkt het zeer goed, en als de zwelling eenmaal afneemt, dan zou frequente borstvoeding moeten helpen om te voorkomen dat ze te veel bijvullen. 
Waar heeft ze het idee hiervoor gekregen? Nou, haar zoon kreeg een auto-ongeluk, ze wikkelde zijn been in kool en zo is het begonnen. De enige nadelige bijwerkingen waren een klacht van de zoon die zich “als een groente” voelde. Op basis van de informatie die ze heeft verzameld, concludeerde ze dat groene kool ontstekingsremmende, anti-oedeem-anti-zwelling, en anti-infectieuze eigenschappen heeft.  
Bron: Corrieri D. Cabbage leaves: an effective treatment for swollen tissues. J Hum Lact. 1992;8(3):126-127.

Maar je weet het niet echt, totdat je … het op de proef hebt gesteld. Maar ja, wie gaat er nou een gerandomiseerde, gecontroleerde studie met koolbladeren uitvoeren? Wetenschappers natuurlijk. Beschermen koolbladeren tegen zwelling van borsten? Laten we het uitzoeken.
Bron: Nikodem VC, Danziger D, Gebka N, Gulmezoglu AM, Hofmeyr GJ. Do cabbage leaves prevent breast engorgement? A randomized, controlled study. Birth. 1993;20(2):61-4.

120 vrouwen werden gerandomiseerd om koolbladeren aan te brengen op hun borsten of niet, en … Hoewel de koolgroep de neiging had om minder borstzwelling te rapporteren was de trend niet statistisch significant, hoewel één van de belangrijkste dingen is waar je om geeft is voortijdig spenen, en de koolgroep leek wel in staat zijn om de tijd te verlengen waar ze uitsluitend borstvoeding gaven.

Dus, terwijl ze de mogelijkheid niet konden uitsluiten dat koolbladeren een direct effect hadden op de zwelling van de borst dat kan hebben bijgedragen aan het verhoogde succes van borstvoeding in de experimentele groep. Ze beschouwen het positieve effect als meer waarschijnlijk te wijten aan psychologische mechanismen, met andere woorden, het placebo-effect.

Ze hebben enkele van de ware gelovigen uit de studie gehaald, hoewel sommige vrouwen weigerden mee te doen aan de studie uit angst dat ze in de controlegroep terecht zouden komen, en niet in staat zouden zijn om de bladeren te gebruiken.

Een vergelijkbaar onderzoek dat onlangs is uitgevoerd vond dat koolbladeren die vroeg werden toegevoegd aan borstverzorging de pijn niet significant verminderden, maar het leek borsthardheid aanzienlijk te verminderen.
Bron: Lim AR, Song JA, Hur MH, Lee MK, Lee MS. Cabbage compression early breast care on breast engorgement in primiparous women after cesarean birth: a controlled clinical trial. Int J Clin Exp Med. 2015;8(11):21335-42.

Omdat het waarschijnlijk geen kwaad kan, kunnen sommige vrouwen het misschien gewoon proberen, maar het zou leuk zijn om meer concrete antwoorden te krijgen. Zoals een behandelingsproef in plaats van alleen maar preventie? Je zou hete koolbladeren kunnen proberen versus koude koolbladeren. Om de invloed van het placebo-effect tegen te gaan zou je placebo koolbladeren kunnen gebruiken, zoals ijsbergsla bladeren of zoiets? Omdat beide borsten symptomen vertonen, zouden vrouwen kunnen fungeren als hun eigen controlegroep, met kool op één borst en een ander soort blad aan de andere kant.

Wat dacht je van een vergelijking van gekoelde koolbladeren versus gekoelde gelpakketten? Koud alleen al vermindert de bloedstroom en kan daarom de zwelling verminderen. Aan de andere kant, misschien bevatten koolbladeren een chemische stof dat door de huid van de moeder absorbeerd wordt en op een of andere manier helpt? Je weet het niet, tot je … het op de proef hebt gesteld.
Bron: Roberts KL. A comparison of chilled cabbage leaves and chilled gelpaks in reducing breast engorgement. J Hum Lact. 1995;11(1):17-20.

Vierendertig vrouwen die borstvoeding geven met borstzwelling: de ene borst kreeg de kool; de andere borst kreeg het gelpak. Hun pijnniveaus werden vastgesteld voor en na, en er was geen verschil. Ze leken allebei net zo goed te werken, terwijl twee derde verlichting rapporteerde binnen enkele uren, hoewel interessant genoeg, de meerderheid van de moeders de voorkeur gaven aan koolbladeren. De overeenkomst in het effect is mogelijk veroorzaakt door het feit dat beide koud zijn aangebracht, hoewel de gevolgen van de koude koolbladeren van voorbijgaande aard kunnen zijn geweest.

Dus hey, misschien is er toch iets speciaals met koolbladeren. Wat je zou moeten doen is een vergelijking van gekoeld versus koolbladeren op kamertemperatuur. Oke, daar gaan we!Bron: Roberts KL, Reiter M, Schuster D. A comparison of chilled and room temperature cabbage leaves in treating breast engorgement. J Hum Lact. 1995;11(3):191-4.

Eén borst krijgt het gekoelde koolblad, en de andere krijgt een koolblad op kamertemperatuur en … er was geen verschil tussen de twee; ze leken allebei te werken, suggererend dat het niet de kou zelf is dat werkzaam is. Maar we weten nog steeds niet wat de rol is van het placebo-effect. Als je een studie ging ontwerpen om te bepalen of er iets speciaals was met chemische stoffen in kool die borstzwelling zou verminderen, wat zou je doen? Je zou ijsbergsla eens kunnen proberen, maar als vrouwen zouden horen over het kooleffect, dan kunnen ze meer verwachtingen hebben over het voordeel van de kool.

Aha! Hoe zit het met het gebruik van een koolblad extract? Dan kun je eindelijk een dubbelblind experiment kunnen doen waar vrouwen niet weten welke borsten worden blootgesteld aan de kool door ze te vragen om een crème te gebruiken die koolblad extract bevat of een placebocrème.
Bron: Roberts KL, Reiter M, Schuster D. Effects of cabbage leaf extract on breast engorgement. J Hum Lact. 1998;14(3):231-6.

Ze hebben wat rozenwater aan beide crèmes toegevoegd om te proberen om eventuele resterende koolgeur te camoufleren, en … geen verschil in vermindering van symptomen. Echter, de vermindering van ongemak veroorzaakt door de crème was niet zo groot als dat wat veroorzaakt werd door de echte koolbladeren in de vorige studies. De superioriteit van de hele bladeren kan worden verklaard doordat het extract de potentieel actieve chemische stof misschien niet bevatte, of misschien de chemische stof kapot ging, of misschien was het niet geconcentreerd genoeg, of misschien was er gewoon een krachtig placebo-effect van het dragen van koolbladeren.

De conclusie is dat, hoewel geen actieve farmacologische stoffen in koolbladeren zijn geïdentificeerd, de handige vorm van koolbladeren, hun lage kosten, brede beschikbaarheid, en zogenaamd rustgevend effect zorgen ervoor dat het een populaire behandeling is.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!