In de VS kan je een pakje kauwgom kopen voor een paar euro. Maar voetpaden en straten vrijmaken van kauwgom kost een stad wel $100.000 per jaar. Een verborgen bedrag dat de gemeenschap moet betalen.

Zowat alles dat we consumeren heeft een verborgen kost. Vooral vlees, zuivel en eieren, dat een kwart van het Amerikaanse dieet uitmaakt.

Verborgen veeteeltkosten

Om te beginnen is er een kost aan het grootbrengen van de dieren, waarvan de overheid een deel dekt door oogstverzekeringen, goedkoop water, gesubsidieerde leningen en waanzinnig lage tarieven voor het grazen op openbare landen. Als de kost van deze subsidies staat op de wekelijkse supermarktrekening van een gemiddeld gezin van vier, in plaats van verborgen in de belastingen, dan zou dit $10 per trip extra kosten.

Verborgen gezondheidskosten

Ook zijn er gezondheidskosten verbonden aan de manier waarop we dieren grootbrengen en eten. Bij het grootbrengen ontstaan antibiotica-resistente ziekten die ook mensen ziek maken. En de grote hoeveelheden die we eten; 11 kg vlees, 19 liter melk, 24 eieren en een halve kilo dierenvet per familie per week, dragen bij tot chronische ziektes zoals beroertes, hartziekten, diabetes en sommige kankers. Als de medische kosten en loonschade door deze ziekten zouden worden toegevoegd aan de wekelijkse familieaankopen, betekent dit een extra $25.

Verborgen milieukosten

Hierbij komt nog de potentieel rampzalige kost door het schaden van het vermogen van de planeet om ons te onderhouden. Enkel een tiende van het veevoeder wordt omgezet in voedsel dat wij kunnen eten. De dieren gebruiken de rest om in leven te blijven, terwijl ze ondertussen ons water vervuilen met hun poep en onze lucht vervuilen met hun methaan en poep. Om de negen miljard dieren die we elk jaar eten te voeden, hebben we ruwweg drie keer zoveel gewassen nodig dan als we planten rechtstreeks zouden eten. Zoveel gewassen produceren zorgt voor de uitstoot van enorme hoeveelheden broeikasgassen, voegt giftige chemicaliën en geconcentreerde nutriënten toe aan de bodem, lucht en water en erodeert miljarden tonnen bodem elk jaar. Deze schade voegt maar liefst $240 toe aan de wekelijkse familierekening.

Maar de gemiddelde Amerikaanse familie betaalt natuurlijk niet $475 aan de kassa elke week omdat wij als gemeenschap gekozen hebben om dit op andere manieren te betalen. Maar door te begrijpen hoe duur vlees, zuivel en eieren eigenlijk zijn, kan dit ervoor zorgen dat we er minder van willen eten, want een extra $275 per week is genoeg om zelfs een overheerlijke cheeseburger met spek moeilijker door te slikken.

Hoi, dit is Henry. Bedankt om deze video te bekijken. Om de uiteenlopende gevoelens te begrijpen over het minder eten van vlees, raden we Brian Cayman’s TEDx presentatie aan en Hank’s video over waarom vegetariërs irritant zijn. Links zijn te vinden in de videobeschrijving.

Deze video is gesponsord door audible.com, een leidende aanbieder van audioboeken, inclusief tijdschriften, fictie en non-fictie.

Voor ons onderzoek hebben we het boek ‘Meatonomics’ gebruikt van David Simon, die logisch genoeg gaat over de economie  van het produceren en consumeren van vlees. Het is de eerste poging die we waarnemen tot het kwantificeren van de verborgen kosten van dierlijk voedsel in Amerika en Simon geeft met behulp van degelijke statistieken en figuren de kans om zelf over het probleem na te denken. Al is het niet vreemd dat hij concludeert dat Amerikanen te veel vlees en zuivel eten.

Je kan met een gratis 30 dagen proef Meatonomics of een audioboek naar keuze downloaden door naar audible.com/minuteearth te gaan.

We weten ook graag jouw mening over het eten van dieren.