Gevallen van kaasmijt dermatitis dateren van meer dan 60 jaar geleden in de Verenigde Staten. En staat ook wel bekend als kaas jeuk. Het wordt meestal beschouwd als ongedierte door de voedselindustrie, en beïnvloedt hardere kazen en oude cheddar in het bijzonder, ze worden soms met opzet toegevoegd aan kaas voor extra smaak. In het tijdschrift van “Zuivel Wetenschap”, is de variatie in soorten recentelijk geïdentificeerd.

Mijten in kaas?

Wanneer kaas gerijpt is met mijten, ontwikkelt zich een nootachtige, fruitige smaak met daarbij een sterke geur. De plaatsing van de “anal suckers” kan als bewijs gebruikt worden om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten typen, zodat je er zeker van kan zijn dat je de juiste aan de kaas toevoegt… Terwijl ze de kaas rijpen en daarmee een nootachtige, fruitige smaak en geur ontwikkelen. Het is in zekere zin best smakelijk wanneer je het vergelijkt met sommige andere kaasmakende praktijken.

Casu Marzu

De kaasvlieg is soms aanwezig in goed-gerijpte kaas en wordt gezien als bewijs voor de kwaliteit. De kaasvlieg klinkt nog niet zo slecht totdat je je realiseert dat ze het hebben over kaas die vol zit met de maden van de kaasvlieg. De larven zijn de welbekende “kaasvliegen”. Zij kunnen normaal gesproken darminfecties veroorzaken, zelfs urineweginfecties. Over het algemeen worden de insecten als smerig gezien, maar er is een vergelijkbare spinnen-kaas van de madewereld… …die casu marzu wordt genoemd – het is een zachte kaas die met opzet doorzeeft is met duizenden maden van de kaasvlieg om het fermentatieproces te bevorderen. Omdat de larven zichzelf tot wel 15 centimeter kunnen lanceren, wordt het de gasten aangeraden hun handen boven hun sandwiches te houden om te voorkomen dat de maden in hun gezicht springen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.