Observatiestudies zoals deze, suggererend dat zuivel misschien niet zo slecht is, kunnen worden verstoord door externe factoren, zoals het feit dat mensen die meer kaas eten vaak van een hogere socio-economische klasse zijn.

Goed, maar hoe zit het met deze interventionele studie? Een gerandomiseerde, cross-over proef waarbij ’n vetrijk kaasdieet werd vergeleken, met een vetrijk vleesdieet en met een vetarm dieet. Een hoog kaasdieet: KAAS, wat vol zit met verzadigd vet; een dieet met veel vlees: VLEES, dat is gevuld met verzadigd vet; versus KOOLHYDRATENRIJK, een vetarm dieet; en mensen eindigden met hetzelfde cholesterolgehalte.

Laten we kijken hoe ze het deden. De helft van de studie werd gedeeltelijk betaald door de zuivelindustrie en de andere helft werd betaald door zuivel, zuivel, zuivel en zuivel. Als je de zuivelindustrie bent en je probeert een studie te ontwerpen om aan te tonen dat een hoog kaasdieet geen cholesterol verhoogt, hoe zou je dat doen?

Herinnert iemand zich deze video nog? Het is één van mijn favorieten. De rundvleesindustrie zat in hetzelfde schuitje als de kaasindustrie. Rundvlees bevat verzadigd vet, dat cholesterol verhoogt, wat het risico op overlijden door onze nummer 1 moordenaar verhoogt.

Truc van de rundvleesindustrie

Wat doe je dan als industrie? Ze ontwierpen een onderzoek waarbij ze rundvlees toevoegden en het cholesterol daalde.

Hoe is dat mogelijk? Dit zijn de twee diëten. Ze voegden rundvlees toe en de cholesterol gingen naar beneden.

Ze deden dit door zoveel melk, varkensvlees, gevogelte, vis en eieren te verwijderen dat hun totale inname van verzadigd vet gehalveerd was.

Ze halveerden het verzadigd-vetgehalte en het cholesterolgehalte daalde. Nou ja, hè, natuurlijk. Ze hadden kunnen ruilen met roze koeken en zeggen dat koeken je cholesterol verlagen, of het roze glazuur ofzo.

Zelfde truc toepassen op de zuivelstudie

Oké, dus nu dat je de truc kent, laten we teruggaan naar de zuivelstudie. De manier om hetzelfde cholesterolgehalte te krijgen is door ervoor te zorgen dat alle drie de diëten dezelfde hoeveelheid verzadigd vet bevatten. Hoe ga je dat doen? Hoe krijg je het voor elkaar dat een vetrijk kaasdieet en een vetrijk vleesdieet hetzelfde verzadigde vet hebben als een dieet met geen van beide?

Tenzij … Wacht, vertel het me niet. Wacht, ze hebben kokosolie of zoiets aan het andere dieet toegevoegd? Ze voegden zoveel kokosolie en koekjes toe aan het zogenaamde vetarme dieet dat ze allemaal dezelfde hoeveelheid verzadigd vet hadden. En voila!

Zo maak je een kaas- of vleesrijk dieet dat het cholesterol niet verhoogt. Dat doet me denken aan de wanhoop die afdroop van deze studie die de effecten vergeleek van zuivelcheddar met een zuivelvrije cheddarkaas genaamd Daiya.

 

De melkconsumptie is de afgelopen jaren sterk gedaald omdat mensen op planten gebaseerde alternatieven hebben ontdekt zoals sojamelk en amandelmelk; en nu zijn er plantaardige kaasalternatieven?

Wat moet de National Dairy Council [het zuivelbureau] doen? Hoe ga je een onderzoek ontwerpen dat laat zien dat het gezonder is om kaas te eten, waarbij kaas minder ontsteking veroorzaakt dan het veganistische alternatief? Dat was een lastige klus. Daiya is geen gezondheidsvoedsel ofzo, maar zeker driemaal minder verzadigd vet dan koeienkaas.

Dus ik geef het op. Hoe is het mogelijk om meer ontstekingen door Daiya te laten zien? Welnu, er is één vet dat meer ontsteking kan veroorzaken dan melkvet: palmolie. In feite kan het het cholesterolgehalte net zoveel verhogen als gedeeltelijk gehydrogeneerde olie vol met transvet. Ja, maar wat, vertel je me dat ze de Daiyagroep wat extra palmolie hebben toegestopt?

Extra palmolie zodat het verzadigd vetgehalte gelijk is

Ja, kun je het geloven? Ze vergeleken kaas met Daiya plus palmolie; zoveel extra palmolie dat de vegan alternatieve maaltijd uiteindelijk dezelfde hoeveelheid verzadigd bevatte als de kaasmaaltijd.

Dat is hetzelfde als bewijzen dat tofu erger is dan rundvlees door een studie te doen waarin ze een hamburger vergeleken met een tofuburger gevuld met reuzel. Oh, wacht, de vleesindustrie deed dat al.

Maar zij hadden tenminste het fatsoen om toe te geven dat vervanging van vlees door tofu in de gebruikelijke voeding waarschijnlijk niet gepaard zou gaan met de toevoeging van reuzel.

 

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!