Studies die de kankerpercentages per land vergelijken, hebben aangetoond dat er tot 70 keer meer verschil zit wereldwijd in hoe vaak prostaatkanker voorkomt, met lage percentages in delen van Azië en Afrika, en hoge in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Europa.

Hier is een kaart met de sterfte aan prostaatkanker.

Heeft zuivelconsumptie er iets mee te maken?

Aangezien Noord-Europeanen, Amerikanen en Australiërs veel melk drinken, terwijl de meeste niet-blanken ter wereld lactose-intolerantie hebben? Maar enkel omdat er in een land veel melk wordt gedronken en veel kanker voorkomt betekent niet dat de mensen in dat land die de melk drinken, kanker krijgen.

Daarom hebben we cohort-studies nodig, waarbij je te weten komt hoeveel melk mensen drinken en dan die personen een tijd lang volgen om te bekijken of degenen die meer melk drinken meer kanker krijgen. Er zijn tientallen van dergelijke studies gedaan.

Neem ze allemaal bij elkaar en de totale consumptie van zuivelproducten, waaronder magere melk, hield inderdaad verband met een verhoogd risico op prostaatkanker. De vraag is: waarom?

Waarom heeft consumptie van zuivel verband met een hoger risico op prostaatkanker?

Misschien ligt het gewoon aan al het calcium… Ze ontdekten dat hoe meer calcium mensen binnenkregen, hoe hoger hun risico op prostaatkanker.

Ja, maar de meeste mensen halen hun calcium uit zuivel; hoe kunnen we dan weten of het niet enkel door zuivel komt? Voordat we bang worden over boerenkool en andere bronnen van calcium dan zuivel, is het misschien aardig om calcium uit zuivel te onderscheiden van de inname van calcium anders dan uit zuivel. En dat is precies wat ze deden.

Ja, hoe meer calcium uit zuivel, hoe groter het risico op kanker, maar andere bronnen van calcium bleken beschermend te zijn. Het was dus geen calcium-effect; het was een zuivel-effect.

Dit wijst erop dat andere stoffen in zuivel de boosdoener kunnen zijn.

Welke stof in zuivel is de boosdoener?

Gedacht wordt aan de dierlijke eiwitten, die zorgen voor hogere gehaltes aan een kankerbevorderend groeihormoon, IGF-1, insuline-achtige groeifactor 1. Als je kijkt naar 28 studies met bijna 28.000 mensen, dan is dit wat een albatros-plot heet.

Elke studie aan de rechterkant toont een verband tussen IGF-1-gehaltes en zuivelproducten, vooral melk, of consumptie van proteïnen uit zuivel. En elke studie aan het uiterste rechtse deel toont een significant verband met hogere gehaltes aan IGF-1. Dit kan ook verklaren waarom plantaardige eetpatronen zo beschermend kunnen zijn.

Een volwaardig plantaardig dieet zonder zuivel

Zet watch-and-wait kankerpatiënten op een volwaardig, plantaardig dieet voor een jaar, geen chemo, geen bestraling, alleen leefstijlverandering, en je krijgt een significante daling in PSA-gehaltes, wat wijst op tumorkrimp; hun bloedsomloop werd bijna 8 keer beter in het onderdrukken van de groei van kankercellen.

Doe een biopsie en je kunt de veranderingen in genexpressie laten zien, een neerwaartse regulatie van kritieke kankergenen, die effectief kankergroeigenen uitschakelen op genetisch niveau.

Invloed van zuivel na diagnose van prostaatkanker

Als je daarentegen veel zuivel eet na diagnose van prostaatkanker, kun je een 76 procent hoger risico op overlijden in het algemeen hebben, en een 141 procent hoger risico op overlijden specifiek aan jouw soort kanker.

Zelfs zonder IGF-1 blijkt het melkeiwit caseïne een factor die de verspreiding van kankercellen bevordert, waardoor de groei van prostaatkankercellen toeneemt, in een petri-schaaltje althans.

En hetzelfde geldt voor wei, de andere grote bron van dierlijk eiwit in zuivel.

Groeihormonen voor kalfjes

Kijk, bijna 100 procent van de gevorderde prostaatkankers floreert door meer toevoeging van het enzym TOR. En proteïne in zuivel verhoogt de TOR- waarden nog extra, wat ook logisch is. Kalfjes moeten 40 keer sneller groeien dan mensenbaby’s, dus koemelk moet volgepropt zitten met groeibevorderende stoffen, en vergeet de hormonen in melk niet. Vooral van koeien die alweer zwanger zijn.

Deze commerciële melkproductie door drachtige koeien leidt tot ongecontroleerde hoeveelheden aan steroïde hormonen van runderen in de menselijke voedselketen, en dit in combinatie kan dus een verklaring zijn voor het waargenomen verband tussen een hoge zuivelconsumptie en een hoger risico op prostaatkanker.

Groei, groei, groei

Uit evolutionair oogpunt, dit aanhoudende “misbruik” van het groeibevorderende signaleringssysteem van melk voor runderen door mensen hun leven lang, niet alleen melk drinken als kind, houdt het belangrijkste kenmerk van de biologie over kanker in stand, deze aanhoudende, verspreidende signaalfunctie tot groei, groei, groei.

En dus is het van belang te proberen om veilige bovengrenzen vast te stellen voor langdurige consumptie van melk en zuivel ter preventie van de meest voorkomende, door zuivel bevorderde vorm van kanker bij mannen.

Aanbevelingen over kanker en voeding

Maar kijk je naar aanbevelingen over kanker en voeding, ja, melk mag dan het risico op prostaatkanker verhogen, echter, er werd niet aanbevolen te minderen met zuivel, want het bewijs voor prostaatkanker was in tegenspraak met een verlaagd risico op darmkanker. Een hoge zuivelconsumptie is gelinkt aan een hoger risico op prostaatkanker, maar een lager risico op darmkanker.

Dit net zoals alcohol, dat weliswaar een “giftig carcinogeen” is, maar beleidsmakers aarzelen om een effectief alcoholbeleid te introduceren, of zelfs om stickers met een waarschuwing voor kanker te steunen, uit angst dat ze de mogelijke gezondheidsvoordelen van alcoholgebruik ondermijnen. Ook al lijken de beweerde voordelen van alcohol te verdampen.

Waarom is zuivel beschermend tegen darmkanker?

Neem je alle cohortstudies samen, waar ze de zuivelconsumptie hebben gemeten en mensen jaren volgden om te zien wie kanker kreeg: er was inderdaad een verband tussen melk en totale zuivelconsumptie en een lager risico op darmkanker, één van de dodelijkste vormen van kanker.

Welnu, mensen die melk drinken, blijken meer aan beweging te doen, minder te roken, minder te drinken, minder vlees te eten, wat het verband deels zou kunnen verklaren, hoewel veel studies dit soort verstorende factoren al incalculeerden.

Waarschijnlijker was dat het de beschermende effecten van calcium waren, die ontsteking veroorzakende galzuren in de darmen kunnen binden, hoewel zuivel met veel vet, zoals kaas, de galzuren kunnen vermeerderen, wat verklaart waarom kaas het voordeel van calcium teniet leek te doen.

De beste bron van calcium

Maar is het mogelijk om het beste uit twee werelden te krijgen door calcium uit andere bronnen dan zuivel te gebruiken?

Als je mensen willekeurig indeelt op al dan niet calciumsupplementen, zie je een significante vermindering in terugkerende darmpoliepen, die anders tot kanker kunnen uitgroeien. Alhoewel er een verband is gelegd tussen calciumpillen en nadelen voor hart- en bloedvaten.

Dus het beste is, als je voorzorgsmaatregelen wilt nemen wat betreft voeding en kanker, om je calcium binnen te krijgen via groene bladgroente met weinig oxalaat, bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen, of indien nodig, via voeding die met calcium verrijkt is, zoals sojamelk of amandelmelk.nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!