Het CHIP-programma

Het CHIP-programma is mogelijk het best gepubliceerde, op de gemeenschap gerichte levensstijlinterventie in de medische literatuur. Het is één van de meest effectieve programma’s met klinische verbeteringen. Het programma behaalt verbeteringen die bijna net zo goed zijn als wat bereikt wordt met leefstijlprogramma’s waar men in een kliniek verblijft.

Bron: Morton D, Rankin P, Kent L, Dysinger W. The Complete Health Improvement Program (CHIP): History, Evaluation, and Outcomes. American Journal of Lifestyle Medicine. 2016;10:64-73.

CHIP staat voor Complete Health Improvement Program. Het moedigt mensen aan om over te stappen naar een meer onbewerkt, plantaardig dieet. Het programma resulteerde in verbeteringen in bloeddruk die groter waren dan die gerapporteerd met het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). De bloeddrukverlagingen waren zelfs vergelijkbaar met de resultaten van onderzoeken met bloeddrukverlagende geneesmiddelen.

Op grote schaal beschikbaar maken

Als we echter de wereldwijde chronische ziekte-epidemie willen terugdraaien, dan moeten we dit programma op grote schaal beschikbaar maken. Dus om het CHIP-programma toegankelijker te maken voor een breder publiek, werden elk van de live-presentaties van Hans Diehl op video opgenomen. Zo kunnen vrijwilligers mensen in een zaaltje bijeenkrijgen om de video’s te bekijken en gesprekken hierover te stimuleren.

Bron: Aldana SG, Greenlaw RL, Diehl HA, Merrill RM, Salberg A, Englert H. A video-based lifestyle intervention and changes in coronary risk. Health Educ Res. 2008;23(1):115-24.

Als het gaat om veilige, eenvoudige, gratis oplossingen zonder bijwerkingen zoals een gezonder dieet en levensstijl, dan hoef je echt niet te wachten tot er een dokter komt om een lezing te geven.

Ja, maar werkt het wel?

Mensen informeren met video’s

Kijk naar deze waarden van degenen die bijeenkwamen :

De personen die er het slechtste aan toe waren en alle video’s zagen: een daling van 20 punten in de bloeddruk, een daling van 40 punten in LDL, een daling van meer dan 500 in triglyceriden. Van de deelnemers met een diabetisch niveau van nuchtere bloedsuikers, hadden ongeveer 1 op de 3 na afloop niet-diabetische nuchtere bloedsuikers. Het enige dat ze deden was mensen informeren.  Puur het aanmoedigen van mensen om over te stappen naar een plantaardig dieet leidde tot deze opmerkelijke voordelen.

Wat als je 5.000 mensen informeert?

Hoe zit het met de effectiviteit van dit door vrijwilligers gepresenteerde modificatieprogramma voor levensstijl bij 5.000 mensen? Hetzelfde soort significante verlagingen in gewicht, bloeddruk, cholesterol, triglyceriden en bloedsuikers.

Bron: Rankin P, Morton DP, Diehl H, Gobble J, Morey P, Chang E. Effectiveness of a volunteer-delivered lifestyle modification program for reducing cardiovascular disease risk factors. Am J Cardiol. 2012;109(1):82-6.

De meeste studies die voedingsadvies geven aan mensen die thuis wonen kan worden verwacht dat het totale cholesterol met slechts ongeveer 5% wordt verlaagd. Maar ja, een aanhoudende vermindering van zelfs 1% kan resulteren in een reductie van 2 tot 3% in het aantal gevallen van hartziekten. Dus op grote schaal zijn zelfs deze kleine verschillen van belang.

Bron: Tang JL, Armitage JM, Lancaster T, Silagy CA, Fowler GH, Neil HA. Systematic review of dietary intervention trials to lower blood total cholesterol in free-living subjects. BMJ. 1998;316(7139):1213 – 20.

Laat echter duizenden mensen gedurende slechts één maand CHIP volgen en je ziet een daling van gemiddeld 11%.

Je ziet zelfs een daling van bijna 20% bij degenen die dit het hardst nodig hebben.

Houden mensen het CHIP-programma aan?

Houden ze vast aan deze gezonde eetgewoonten? Artsen kunnen de meeste mensen niet eens zover krijgen om één keer per dag een enkele pil te slikken. Hoe effectief is een door vrijwilligers geleide videopresentatie dan om mensen ertoe aan te zetten een verandering in eetgewoonten aan te houden? Onderzoekers keken naar de CHIP-gegevens om erachter te komen.

Bron: Merrill RM, Aldana SG, Greenlaw RL, Diehl HA, Salberg A, Englert H. Can newly acquired healthy behaviors persist? An analysis of health behavior decay. Prev Chronic Dis. 2008;5(1):A13.

Hoe ging het met de deelnemers na het programma? De meesten konden hun verminderde consumptie van vlees, zuivel en eieren handhaven, hoewel sommigen weer junkfood waren begonnen te eten, en hun fruit- en groenteconsumptie ging naar beneden, maar niet terug naar het oude niveau. 

Maar dit is de grootste verrassing. Hoewel hen expliciet werd verteld om zoveel te eten als ze wilden, dus geen calorieën of koolhydraten tellen, en geen portiecontrole, gewoon door geïnformeerd te worden over de voordelen van het centreren van hun dieet rond plantaardig voedsel, aten ze na het einde van het zes weken durende programma gemiddeld ongeveer 339 calorieën per dag minder, zonder het zelfs maar te proberen. In plaats van minder te eten, aten ze gezondere voeding.

En na 18 maanden?

Maar bovenstaande waren de resultaten net na het programma, wanneer de motivatie nog het grootst was. Maar hoe ging het 18 maanden later? Iedereen die bekend is met gewichtsverliesstudies weet hoe het gaat: je kunt iedereen op korte termijn enthousiast maken om af te vallen door vrijwel elk soort dieet te gebruiken. Maar zes maanden later, of een jaar later, hebben ze de neiging om het verloren gewicht terug te krijgen, of zelfs meer. Ja, ze aten ongeveer 300 calorieën minder per dag tijdens het programma, maar 18 maanden later aten ze gemiddeld… 400 calorieën minder…?!

Wacht even. Wat voor soort dieet werkt beter des te langer je het doet? Een onbewerkt en plantaardig voedsel dieet.

Veel programma’s voor gewichtsverlies beperken de calorie-inname door portiegroottes te beperken, wat vaak resulteert in honger en ontevredenheid, wat bijdraagt aan snel opgeven en gewichtstoename, maar het eet-zoveel-je-wilt-plantaardig dieet bevordert verzadiging en deze aanpak kan het geheime wapen zijn voor duurzaam gewichtsverlies.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!