Rauw-veganistische diëten lijken fibromyalgie-symptomen sterk te verminderen.

Maar hoe effectief is een ‘grotendeels’ rauw dieet?

Dit hebben ze getest. Fibromyalgie zorgt voor een neerwaartse spiraal, via een combinatie van onbevredigende slaap, chronische pijn, moeheid, inactiviteit en depressie. Dus testten ze of een grotendeels rauw veganistisch dieet de symptomen significant zou verminderen. En dit bleek overduidelijk het geval. FIQ is de standaard vragenlijst om de gevolgen van fibromyalgie op iemands leven mee te meten. Aan het begin van het onderzoek ging het best wel slecht met ze. Maar na 2 maanden ging het significant beter met ze, en aan het eind van het onderzoek, na 7 maanden, zagen de onderzoekers significante verbeteringen op elk van de deelaspecten van de vragenlijst: Minder fysieke beperkingen, ze voelden zich beter, minder afwezigheid van werk, minder pijn, minder vermoeidheid, stijfheid, angst, depressie. Samengevat: een dieetwijziging naar een grotendeels rauw, en geheel plantaardig dieet, leidde tot een sterke vermindering van (de ernst van) fibromyalgie-symptomen.

Nadat het onderzoek voor publicatie in ‘Recente Berichten over Reumatologie’ was goedgekeurd, schreef de hoofdredacteur dat dit onderzoek, van alle recente onderzoeken naar een behandeling voor fibromyalgie, de meest indrukwekkende resultaten rapporteerde. De opgetreden verbetering was namelijk 3 keer zo groot als men bij een vergelijkbaar onderzoek door de Mayokliniek had gevonden. Natuurlijk was dit geen dubbelblind onderzoek met placebo, maar zoals ze opmerken: het is bij onderzoek naar de rol van dieet lastig om een dubbelblind onderzoek op te zetten, omdat mensen nou eenmaal vrij snel doorhebben dat ze opeens een veganistisch dieet volgen. Dus rauw-veganistische diëten werkten. En ook grotendeels rauwe, veganistische diëten werkten. Zelfs vegetarisch eten leek te helpen.

Maar wat gebeurt er als mensen
slechts grotendeels vegetarisch eten?

Hier ging het meest recente onderzoek over: wat er gebeurt als je fibromyalgie-patiënten gedurende twee weken een ‘grotendeels’ vegetarisch dieet laat volgen? Hierbij vonden ze echter geen significante verbetering. Misschien als het onderzoek langer had geduurd? We weten het niet. De conclusie is dat het beste beschikbare wetenschappelijk onderzoek tot nu toe suggereert dat het volgen van plantaardige diëten, of die nu vegetarisch of veganistisch zijn, fibromyalgie-patiënten kunnen helpen. Maar uit het feit dat ‘het beste wetenschappelijk bewijs tot nu toe’ is, volgt niet noodzakelijkerwijs dat het goed onderzoek is. Toch? Al deze onderzoeken waren klein, hadden geen of slechte controlegroepen, en werden al na korte tijd weer beëindigd.

Maar kan het kwaad om het te proberen?

Het is gebleken dat mensen die op meerdere plaatsen chronische pijn ervaren, meestal vrij slecht eten. Dit verklaart mogelijk waarom ze ook vaak aan andere chronische ziektes lijden, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Dus zelfs als een gezond dieet niet helpt tegen hun fibromyalgie-symptomen, kan het ze in elk geval behoeden voor andere ziektes. Want het laatste waar iemand die zich al de hele dag rot voelt op zit te wachten is om er een andere ziekte bij te krijgen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.