Wat is lupus?

Verschillende auto-immuunziekten treffen vaak verschillende organen. Als ons immuunsysteem de insuline-producerende cellen in onze alvleesklier aanvalt, kunnen we eindigen met diabetes type 1. Als ons immuunsysteem onze schildklier aanvalt, kunnen we eindigen met hypothyreoïdie. Maar bij de auto-immuunziekte lupus, valt ons immuunsysteem de kern van onze cellen aan, vaak antilichamen producerend die ons eigen DNA aanvalt, het kan dus elk organisch systeem beschadigen wat bijna alle complicaties tot gevolg kan hebben.

Gevolgen van lupus

Vrouwen hebben bijna negen keer zoveel kans om het te krijgen, en de piekleeftijd is vaak op het hoogtepunt van hun leven. Honderdduizenden of zelfs miljoenen Amerikanen lijden aan deze gevreesde ziekte. Eén van de meest voorkomende orgaanbedreigende uitingen is nierontsteking die bij vrijwel de helft van de patiënten tot uiting komt. Het is ook één van de meest ernstige, veroorzaakt door de ziekte zelf of als gevolg van intense immunosuppressieve geneesmiddeltoxiciteit. Gevolgen van chemokuren zoals Cytoxan, een cyclofosfamide waarvan ernstige levensbedreigende bijwerkingen leukemie en blaaskanker kunnen zijn. Dit terwijl veel vrouwen hun haar verliezen en blijvend onvruchtbaar worden.

Natuurlijke behandeling van lupus met kurkuma

Er is een enorme behoefte aan betere behandelingen. Orale suppletie van het kruid kurkuma vermindert proteïnurie, hematurie, en systolische bloeddruk. Dit zijn de belangrijkste klinische manifestaties- bij patiënten met terugkomende of refractaire (ofwel onbehandelbare) nierontsteking bij lupus.

Er werd een gerandomiseerde en dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek uitgevoerd (zie video). Hier is de proteïnurie data, een onheilspellend prognostisch teken: het lekken van eiwit in de urine. In de controlegroep werden drie mensen beter, drie mensen verslechterde, en de rest bleef vrijwel hetzelfde. In de kurkuma groep verergerde één, één bleef gelijk, maar de rest werd beter.

Let op dat ze zeiden dat het ging om kurkuma, het gehele specerij, en niet om curcumine, wat een geëxtraheerde component is die vaak wordt toegediend in pilvorm. Zij onderzochten vrouwen met een oncontroleerbare lupus, en liet hen ongeveer een kwart theelepel kurkuma innemen bij iedere maaltijd gedurende drie maanden. In mijn plaatselijke supermarkt zou dat uitkomen op ongeveer een stuiver per dosis, vergeleken met $35.000 per jaar voor een van de nieuwste medicijnen voor lupus.

Welke van de twee behandelingen had denk je meer kans dat artsen hierover worden geïnformeerd?

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!