Speciale studies over bessen

Bij een zoektocht in de medische vakbladen naar studies over bessen, duiken er artikelen op zoals deze: bosbessen-… … muffin-uitslag, aaach… Of studies van de aardbeientong, of als een manier om ontlasting te beschrijven, alhoewel ontlasting die lijkt op zwartebessenjam niet zo vaak voorkomt.

Wat is dat met pathologen die verliefd zijn op voedseltermen? De smerigste is misschien wel deze: een manier om luchtweginfecties door amoeben te beschrijven, waarbij je pus opgeeft die eruit ziet als “ansjovissaus”, wat smerig klinkt zelfs zonder de pus.

Bessenstudies.. maar bij muizen

Er bestaan echt studies over bessen als voedingssupplement, zoals hoe ze kunnen zorgen voor vermindering van de negatieve effecten van een eetpatroon met veel verzadigd vet op de hersenen en het gedrag, maar dat was bij muizen. Maar misschien is het toch beter om je huismuis helemaal geen pakje boter te geven.

 

Invloed op cognitieve prestaties

Dan zijn er de studies over gepatenteerde nutraceutische supplementen op basis van bessen, bedoeld ter verbetering van de cognitieve prestaties.

Zie je dat de stijging steiler is in de groep die supplementen kreeg? Oude knarren zullen dit meteen herkennen als een truc van alle tijden die wordt belicht in een klassiek boek uit de jaren vijftig “Gebruik en misbruik van de statistiek”. Zie je dat ze niet beginnen met de Y-as op nul? Dat is om de verschijningsvorm groter te laten lijken. Corrigeer je de grafiek, dan zie je dat het effect er helemaal niet zo indrukwekkend uitziet.

Beter dan snoep

Er bestaan onderzoeken over echte bessen bij echte mensen, maar als die gefinancierd worden door de bessenkwekers en -handel, krijg je dit soort onderzoek: bessen als snack in de middag vermindert de inname van calorieën later op de dag. Geweldig! Maar dat was in vergelijking met snoep. Aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen – fantastisch, vergeleken met een handvol gummibaby’s, wat gewoon zoiets is als gesuikerde gummibeertjes.

Hebben bessen zo weinig te bieden dat je ze met snoep moet vergelijken om ze er gunstig te laten uitzien?

Vertraging van verouderen van de hersenen

Er was die beroemde Harvard-studie die ik in een artikel heb behandeld, waar het eten van bessen veroudering van de hersenen leek te vertragen met wel 2 1/2 jaar.

Maar je weet niet of er een oorzakelijk verband is, totdat… je het op de proef hebt gesteld. En, door bosbessen toe te voegen aan het eetpatroon kon het geheugen van oudere volwassen verbeterd worden in slechts 12 weken tijd, maar daar kregen ze tot wel zes koppen wilde bosbessen per dag.

Nu was dit bedoeld als bewijs-van-concept met een pilotstudie om te kijken of ze überhaupt effect hadden. Er waren gewoon geen onderzoeken waarbij een meer realistische dosis werd gebruikt … tot nu toe. Hoe zit het met 1 kop bosbessen per dag?

Ze ontdekten dat de toevoeging van een gemakkelijk haalbare hoeveelheid bosbessen aan de voeding van oudere volwassenen leidt tot een verbetering van sommige aspecten van de cognitie, zoals het langetermijngeheugen. Wat betreft het aantal fouten: met de placebogroep ging het slechter, met de bosbessengroep ging het beter.

Je kunt zelfs een verband leggen tussen de cognitieve verbeteringen en een verhoogde hersenactiviteit met behulp van mooie hersenscan-technologie om daadwerkelijk te laten zien dat de bloedtoevoer verbetert naar dezelfde gebieden in de hersenen door het eten van bosbessen.

Werkt het ook bij kinderen?

Er is aangetoond dat behandeling met bosbessen positief werkt op de cognitie bij zowel ratten als volwassen mensen, maar gelden deze baten ook voor kinderen – mensenkinderen? Wat dacht je van een gerandomiseerd, dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen een kop bosbessen, of twee koppen, of nul koppen?

Wat waren de bevindingen? Verbetering van de cognitieve prestaties bij alle meetvarianten, en hoe meer bessen, hoe beter. En dat was niet na twaalf weken bessen eten, maar binnen enkele uren na slechts één maaltijd met bosbessen. Klinkt als een goed ontbijt op alle dagen dat onze kinderen examen moeten doen.

 

 

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!