Als ons darmflora enterotype een belangrijke rol speelt in ons risico op het ontwikkelen van chronische dieet-geassocieerde ziekten, is de volgende vraag: “Kunnen we onze darmflora veranderen via onze voeding?” En het blijkt dat dieet snel en reproduceerbaar de bacteriën in onze darmen kan veranderen.

Er is al groeiende bezorgdheid over de recente levensstijl innovaties, met name het hoge vet / hoger suiker ‘Westerse’ dieet, dat de samenstelling en de activiteit van onze darmflora heeft veranderd. Dergelijke dieet-geïnduceerde veranderingen aan microbiële gemeenschappen in onze darmflora worden ervan verdacht bij te dragen aan de groeiende epidemie van chronische ziekten in de ontwikkelde wereld, maar het bleef onduidelijk hoe snel onze darmbacteriën kunnen reageren op dieetveranderingen.

Hoe reageren darmbacteriën op dieetveranderingen?

Ze bereidden twee diëten: een ‘plantaardig dieet’ rijk aan granen, bonen, fruit en groenten; en een ‘dierlijk dieet’ uit vlees, eieren en kaas. Merk op dat in beide geen geraffineerde suikers zitten — ze wilden alleen plantaardige versus dierlijke voeding testen. En na slechts één dag dierlijke voeding in de darmen, was er een significante verschuiving.

Bijvoorbeeld, de levenslange vegetariër. Wat gebeurt er als je hem dierlijke voeding geeft? Nou, hij begon met Prevotella, zoals de ene veganist in de typerende studie, anders dan de rest, omdat de anderen een meer standaard Amerikaans dieet hebben. Opmerkelijk is dat de dierlijke voeding zijn Prevotella tegenover Bacteroides ratio omkeerde, waardoor de Bacteroides de Prevotella overschreed binnen slechts vier dagen dierlijke voeding. Zijn hele darmflora werd op zijn kop gezet.

Dat onze darmen zo snel kunnen wisselen tussen herbivoor en vleesetende functionele profielen is waarschijnlijk een goede zaak op het vlak van evolutie. Ik bedoel, als je op een mammoet jaagt en je een paar dagen vlees eet alvorens terug te gaan op planten, wil je dat je darmen hiermee om kunnen gaan, en deze flexibiliteit toont zich in de diversiteit in menselijke voeding tot op de dag van vandaag.

Plantaardige vs dierlijke voeding

Maar wat is de gezondere toestand om het vaakst in te zijn? Ze keken naar een aantal verschillende factoren. Ten eerste, de hoeveelheid korte keten vetzuren geproduceerd. Korte keten vetzuren zoals acetaat, butyraat, dienen om ontstekingen te onderdrukken, kanker te onderdrukken. En onze darmflora met plantaardige voeding produceert hiervan meer dan met dierlijke voeding.

Andere microbiële metabolieten, zoals secundaire galzuren, bevorderen de ontwikkeling van kanker, en met een aanzienlijke stijging in bacteriële enzymactiviteit zorgen deze secundaire galzuren met dierlijke voeding voor een significante toename in kankerverwekkende stoffen zoals DCA, dit is een secundaire galzuur dat DNA-schade en leverkanker bevordert.

Microbiële enzymactiviteit dat de rotte eieren gas waterstofsulfide produceert stijgt ook met dierlijke voeding, en stinkt omdat het … stinkt, en omdat het DNA beschadigt, en betrokken is bij de ontwikkeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa. Waterstofsulfide wordt gemaakt door ziekteverwekkers zoals Bilophila wadsworthia, dat vermeerdert met dierlijke voeding, weer in enkele dagen, wat het verband tussen voeding en de uitgroei van micro-organismen ondersteunt en een ontstekingsdarmziekte kan uitlokken. Terwijl het enige pathogeen dat je meer ziet bij plantaardige voeding, een virus is dat spinazie infecteert.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!