Moedermelk versus flesvoeding

Eén van de redenen dat zuigelingen een betere cognitieve en visuele ontwikkeling hebben, is omdat moedermelk meervoudig onverzadigde vetzuren met lange ketens bevat zoals omega-3 DHA, terwijl flesvoeding dit meestal niet bevat, dit is gebaseerd op data waarbij zuigelingen die een controlevoeding zonder DHA werden gegeven het niet zo goed deden als degenen met de DHA-verrijkte voeding. Beide groepen deden het echter minder goed dan de zuigelingen die borstvoeding kregen, die dienst doen als de gouden standaard.

Echter was dit niet genoeg om fabrikanten te overtuigen om DHA toe te voegen aan hun flesvoeding in 2002. In plaats hiervan stelde men de vraag hoeveel toe te voegen. Makkelijk, toch? Voeg evenveel toe als er van nature in moedermelk zit. Echter is het DHA-niveau in de moedermelk zeer variabel, afhankelijk van wat de moeder eet. Zo zijn er gezonde populaties die geen vis eten, en hierdoor een veel lagere DHA niveau in hun melk hebben maar toch gezond lijken, wat het moeilijk maakt om de optimale hoeveelheid DHA te bepalen.

Hoeveel DHA suppleren?

Of hoeveel aan te bevelen aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven? Richtlijnen raden vrouwen de consumptie van gemiddeld 200 mg DHA per dag aan, tijdens de zwangerschap. Natuurlijk kan je niet simpelweg vrouwen stimuleren om meer vis te eten vanwege de aanwezigheid van giftige stoffen zoals kwik, waardoor de meeste vissen, zoals tonijn, hersenschade veroorzaken door het kwik en het voordeel van DHA tenietgaat. En sommige verontreinigende stoffen zoals PCB’s kunnen in ons lichaam vast komen te zitten voor tientallen jaren, dus is het niet genoeg om je aan een dieet te houden tijdens de zwangerschap.

Vis versus algen

De methodes die supplementenmakers gebruiken, zoals destillatie, laten aanzienlijke hoeveelheden PCB’s en andere verontreinigende stoffen in de producten, zelfs zoveel dat de voorgeschreven hoeveelheden zalm, haring, tonijn en oliën de aanvaardbare dagelijkse inname van toxiciteit overschrijden. Gelukkig kan men de voordelen krijgen zonder de risico’s door het binnenkrijgen van DHA via algen, zoals vissen dit doen, op deze manier kunnen zwangere vrouwen en moeders de tussenvis weglaten en DHA rechtstreeks binnenkrijgen: onderaan de voedselketen, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over giftige stoffen. Maar tot voor kort dachten we dat iedereen deze lange keten omega 3’s moest nemen voor hun hart. Maar de balans van gegevens is nu zodanig dat artsen niet langer visolie zouden mogen aanbevelen evenals de consumptie van vis om hart-en vaatziekten te voorkomen.

Zwangere vrouwen en moeders

Maar hoe zit het met aanstaande moeders en moeders die borstvoeding geven? Wat zeggen de recente studies? Alle studies bij elkaar zeggen dat het toevoegen van DHA aan flesvoeding toch niet bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling van baby’s, vergelijkbaar met recente verzamelingen van bewijzen die geen significant voordeel aantoonden.

Inderdaad, ten minste vier meta-analyses of systematische reviews kwamen tot een vergelijkbare conclusie. Deze werden meestal gebaseerd op een reeks standaardmetingen bekend als de Bayley Scales voor de ontwikkeling van baby’s. Misschien geven andere tests verschillende resultaten weer? Maar tot nu toe, geen geluk. Het geven van DHA-supplementen aan vrouwen tijdens de zwangerschap lijkt niet te helpen, ook niet op andere parameters zoals aandachtsspanne of werkgeheugen.

Hoewel het misschien geen significante voordelen biedt voor de cognitieve ontwikkeling van baby’s, hoe zit het met andere zaken, zoals het zicht? Zes supplement-proeven zijn tot op heden uitgevoerd met zwangere vrouwen. Vier hadden geen effect en de twee die wel voordeel toonden zaten met problemen. En dus weten we het niet echt.

Maar hee, als sommige onderzoeken geen effect en andere een voordeel aantonen, waarom niet gewoon het zekere voor het onzekere nemen? Ja, geen aantoonbare duidelijke en consistente voordelen, maar er worden constant nieuwe studies gepubliceerd. Als het toch onschadelijk is, misschien kunnen vrouwen het innemen om op veilig te spelen. Het probleem hierbij is dat grote doseringen niet ongevaarlijk zijn. In een studie waarbij vrouwen dagelijks maar liefst 800 mg DHA toegediend werden tijdens de zwangerschap, hadden dochters die blootgesteld waren aan een hogere dosis DHA in de baarmoeder lagere scores op taal en meer kans op een vertraagde taalontwikkeling dan dochters van vrouwen in de controlegroep. Dus het ontbreken van duidelijke positieve effecten, samen met de mogelijke aanwezigheid van negatieve effecten bij kinderen, roept de vraag op of DHA suppletie gerechtvaardigd is. Echter was dit een grote dosis, wat erop wijst dat er een optimale DHA-niveau kan bestaan, waaronder en waarboven DHA schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende hersenen.

Dus te veel is misschien schadelijk. Maar hoe zit het met te weinig? Dat zal ik hierna bespreken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!