Voeding en testosteron

In een beoordeling van de wetenschappelijke validiteit van het dieetadvies in Men’s Health magazine, ontdekten ze dat vlees mannen een testosteron boost kunnen geven. Terwijl we sinds een kwart eeuw, weten dat een maaltijd met veel vet, de testosteronspiegel bijna een derde laat dalen, binnen enkele uren. In feite, een significante daling van zowel vrij als gebonden testosteron in de bloedstroom binnen een uur nadat je het in je mond gestopt hebt. Dit terwijl een vetarme maaltijd van voornamelijk koolhydraten niet dergelijk effect heeft.

Op basis van in vitro studies van de effecten van vet op testikel-cellen in een petrischaal, lijkt het erop dat vet in het bloed, de productie van testosteron kan onderdrukken in real time. Maar zelfs met hetzelfde vetgehalte, als je mensen veel vlees, vis, gevogelte en eieren te eten geeft, en ze dan op een dieet met ongeveer dezelfde hoeveelheid vet zet, maar in plaats daarvan brood, fruit, groenten, en suikerhoudende troep, hun testosteronspiegels omhoog gaan, maar nog belangrijker, hun cortisol spiegels gaan omlaag.

Voeding en cortisol, het stresshormoon

Cortisol is een stresshormoon dat door door onze bijnieren wordt geproduceerd. Lage stresshormoon spiegels is een goede zaak, omdat hoge cortisol spiegels cardiovasculaire sterfte kunnen voorspellen bij mannen en vrouwen, zowel met als zonder reeds bestaande hart- en vaatziekten.

In feite kan dit “de dood van een gebroken hart” helpen verklaren. Dit is de verhoogde kans op hartaanvallen en beroerte risico, in de weken direct na het verlies van een partner. De hogere cortisol spiegels, dagen, maanden of zelfs jaren nadat je iemand waar je van houdt hebt verloren, kan het risico op hartaandoeningen verhogen, en immuunfunctie verminderen. En je ziet een stijging van stress hormoon spiegels, na het verlies van een partner, van ongeveer 50 punten, die lager is dan de stijging die je kan krijgen van het eten van een dieet met veel vlees.

Cortisol kan ook helpen verklaren waarom mensen die depressief zijn, de neiging hebben om meer buikvet te krijgen. De reden dat de obesitas rond de middel is geassocieerd met verhoogde cortisolsecretie, is misschien dat buikvet het als het ware opzuigt en op die manier de ophoping van vet rond onze interne organen een aanpassing kan zijn waarmee ons lichaam teveel stress afhandelt.

Dieet van de moeder en cortisol

Deze pieken in stresshormoon spiegels, elke keer als we veel vlees eten, heeft misschien niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook die van onze kinderen. Solide bewijs suggereert nu dat eiwitrijke diëten tijdens de zwangerschap nadelige effecten op de foetus hebben.

Pre-eclampsie

Bijvoorbeeld, in de 60er jaren, werd er een experiment uitgevoerd op zwangere vrouwen in Motherwell, Schotland, waarin ze werden verteld een dieet met veel vlees te eten, in de hoop op het voorkomen van pre-eclampsie, een aandoening gedurende de zwangerschap. Het werkte niet. In feite, de laagste preëclampsie ratio die ik ooit heb gezien, behoorden tot vrouwen die een strikt plantaardig dieet volgden – slechts 1 geval in 775 zwangerschappen.

Pre-eclampsie treft gewoonlijk ongeveer 5% van de zwangerschappen, dus er zouden tientallen gevallen moeten zijn, hetgeen duidt op het feit dat een plantaardig dieet de meeste, zo niet alle tekenen en symptomen van deze potentieel serieuze aandoening, zou kunnen verlichten.

Hoge bloeddruk en overgewicht

Maar wat gebeurde met zwangere vrouwen, als zij van het eten van ongeveer een portie vlees per dag, gingen naar twee porties vlees per dag? Moeders die meer vlees en minder groenten aten tijdens de zwangerschap kregen kinderen die later een hogere bloeddruk hadden.

Een verklaring voor de nadelige effecten van hoge vlees- en visconsumptie, is dat dit de moederlijke cortisol spiegels verhoogden, die op hun beurt de ontwikkelende foetus beïnvloedden, en zijn of haar eigen stresshormoon thermostaat naar een hoger niveau bijstelden..

Maar, je weet het niet zeker totdat je het hebt getest. En inderdaad vonden de onderzoekers hogere bloed cortisol spiegels in zowel de zonen en dochters van vrouwen, die van hogere vlees- en visconsumptie verslag hadden gedaan. Ongeveer een stijging van 5% voor elke dagelijkse portie vlees.

Dergelijke diëten kunnen een metabole stress vormen voor de moeder en de bijnier as van hun kinderen, als het ware, herprogrammeren, wat leidt tot levenslang hypercortisolemie, verhoogde stresshormonen-spiegels in het bloed. Dit kan helpen verklaren waarom elke dagelijkse portie vlees, tijdens de late zwangerschap, kan leiden tot een 1% grotere vetmassa in hun kinderen, tegen de tijd dat ze de puberteit hebben bereikt. Dit kan dus het risico van hun kinderen vergroten om obesitas te krijgen, later in het leven, en op die manier belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid op het gebied van de preventie van obesitas.

Als ze al geboren zijn, kan je de stress hormoonspiegels mogelijk verlagen met soortgelijke veranderingen in het dieet. Maar dit is slechts het basis-niveau van stresshormoon spiegels.

Stressreacties

Hebben kinderen van moeders die meer vlees aten tijdens de zwangerschap ook overdreven reacties op stressvolle gebeurtenissen in het leven? Onderzoekers gaven ze een stressvolle uitdaging, spreken in het openbaar, hoofdrekenen, en maten hun cortisol reacties.

Als hun moeders minder dan twee porties vlees en vis per dag hadden gegeten gedurende de zwangerschap, kregen ze kleine hoeveelheden stresshormoon van hun bijnieren. Maar degenen van wie de moeder meer aten, kregen meer stress, en degenen van wie moeders het meeste aten- 17 of meer porties per week, (dat is meer dan 2 porties vlees per dag), stonden echt te trillen op hun benen.

Dus, je bent, als het ware, wat je moeder at.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!